REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

09/11/2016
PNL susține platforma lui Dacian Cioloș, dar listele electorale sunt departe de așteptări. Foto: Lucian Muntean

MICILE SPERANȚE. Iute ca săgeata pe listele PNL

Înnoirea clasei politice este una dintre expresiile folosite cel mai des după tragedia din #Colectiv. Presiunea exercitată de societatea civilă a dus la schimbarea guvernului, în 2015, și a obligat partidele, în special pe cele mai vechi, să propună măcar câteva figuri proaspete la alegerile parlamentare care vor avea loc în 11 decembrie.

PressOne a cercetat listele electorale și vă prezintă, în serial, cele mai interesante „descoperiri”.

După cei șapte „boboci” de pe listele PSD, iată șapte dintre cei mai controversați liberali care au șanse reale să obțină primul lor mandat în Parlament.

*

Cascadorul care s-a învârtit de contracte publice

Actor, cascador și fost prefect de Dâmbovița (până în 2012), Iancu Caracotă (63 de ani) ocupă primul loc pe lista PNL Dâmbovița pentru Senat.

Potrivit declarației de interese depuse în luna octombrie, Caracotă (foto) este acționar la cinci firme care, în perioada 2012-2016, au încheiat 18 contracte – toate prin încredințare directă – cu mai multe primării.

De pildă, numai în 2016, firma SC Ianlux Consulting, unde Caracotă deține 60% din acțiuni, a încheiat o mulțime de contracte.

Iată câteva:

În total, în 2016, firma Ianlux Consulting a încheiat contracte pentru servicii de consultanță în valoare de 579.200 de lei.

De altfel, istoria contractelor de consultanță din bani publici încheiate de firma controlată de Caracotă datează din perioada în care acesta era prefect.

În 2010, site-ul România Curată publica un articol despre cele peste 30 de contracte încheiate de firma prefectului de Dâmbovița cu primării din județ.

Înainte de 1989, Caracotă a fost cascador în filmele „Pruncul, petrolul și ardelenii”, „Comoara” și „Iancu Jianu, haiducul”. El „a fost recrutat pentru urmărire contrainformativă a turiștilor străini” și, în perioada 1981-1989, i-au fost atribuite numele conspirative Fane, respectiv Fătu.

Această din urmă informație apare într-o adeverință emisă de CNSAS în 2013, potrivit căreia lui Caracotă nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.

Motivul ar fi, potrivit adeverinței CNSAS din 2013, faptul că Iancu Caracotă nu a denunțat „activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist”. Aceeași adeverință specifică faptul că, înainte de a fi recrutat, Caracotă fusese el însuși urmărit timp de un an.

*

Traseistul

Nicușor Ciumacenco (41 de ani) este medic stomatolog și a primit locul 2 pe lista PNL Galați pentru Camera Deputaților.

Înainte de a intra în PNL, Ciumacenco (foto) a fost viceprimar al municipiului Galați din partea PSD. Și mai înainte, fusese membru PNȚCD.

În 2012, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil, constatând că, în timpul mandatului său de viceprimar, firma sa, denumită Altceva SRL, ar fi încheiat cu Primăria Galați un contract de 11.547 de lei.

Pentru această sumă, el a vândut Primăriei nimic altceva decât două bucăți pickhammer electric. 

Cauza s-a judecat la Tribunalul Galați, unde Ciumacenco a câștigat. ANI a redeschis ancheta, a adăugat o acuzație de conflict de interese celei de incompatibilitate și apoi a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procesul este în procedură de filtru de mai bine de un an și, practic, este „înghețat”, pentru că nu s-a mai fixat niciun termen de judecată.

În iunie 2016, Nicușor Ciumacenco a candidat din partea PNL pentru postul de primar al municipiului Galați. În campania electorală de atunci, Ciumacenco a fost acuzat că ar fi plagiat programul lui Nicușor Dan.

*

Abonat la contracte cu statul

Despre Antonel Tănase (44 de ani) am mai scris aici. Fost consilier al lui Ludovic Orban, el ocupă locul 2 pe lista PNL Buzău pentru Camera Deputaților și este prezentat drept expert contabil.

După ce a consiliat mai mulți liberali sau foști liberali care au condus Ministerul Transporturilor (Ludovic Orban, Relu Fenechiu, Ovidiu Silaghi), Antonel Tănase (foto) a obținut diverse posturi remunerate consistent în Consiliile de Administrație ale unor mari companii, precum RADET sau Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime.

El deține în prezent trei firme de contabilitate: Cont Consulting & Services – care are contract inclusiv cu europarlamentara Ramona Mănescu –, TopFin Consulting SRL și Cont Consulting Servicii Audit SRL.

În perioada 2013-2014, potrivit declarației de interese din acea perioadă, firmele sale de contabilitate încheiaseră 15 contracte cu instituții cu capital de stat, precum Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Institutul Bancar Român sau SC Administrarea Domeniului Public București SA.

Cea mai recentă declarație de interese a lui Antonel Tănase, depusă în octombrie, arată că el are în derulare, prin firma Cont Consulting & Services SRL, trei contracte cu companii ale statului:

*

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

„Ioan Oltean a crezut în mine”

Doris Gabriela Moldovan (37 de ani) ocupă locul 2 pe lista PNL Bistrița-Năsăud pentru Camera Deputaților și este prezentată drept consilier parlamentar, de profesie licențiat în administrație publică.

În prezent, ea este consilier al senatorului PNL Cristian Florian.

A lucrat la cabinetul europarlamentarului Daniel Buda, a fost director la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și apoi director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud.

Într-un interviu acordat anul trecut unui ziar local din Bistrița, Doris Moldovan spunea că deputatul Ioan Oltean „a fost primul care a crezut în ea și a susținut-o” în carieră.

Întrebată cum a ajuns director la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, ea a răspuns: „A fost o întâmplare, ca să spun așa… Era vacant acel post… Am avut informația că e vacant”.

*

Protejata lui Tudor Chiuariu

Laura-Iuliana Scântei (39 de ani) ocupă prima poziție pe lista PNL Iași pentru Senat și este de profesie notar.

În urmă cu nouă ani, ea devenea consiliera liberalului Tudor Chiuariu, pe atunci ministru al Justiției în guvernul Tăriceanu.

La acea dată, Cotidianul scria că Tudor Chiuariu ar fi modificat chiar regulamentul concursului pentru posturile din Ministerul Justiției, astfel încât Scântei să poată participa.

Potrivit aceleiași surse, înainte de a ajunge consiliera lui Chiuariu, Laura-Iuliana Scântei fusese consilier la o firmă de asigurări.

Ulterior, Scântei a intrat în atenția presei când a reușit, în doar trei luni, să câștige două concursuri: unul pentru consilieri juridici asimilați magistraților, altul pentru notari.

În 2014, Tudor Chiuariu a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, săvârșit în timpul mandatului de ministru al Justiției. În același dosar a mai fost condamnat Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicațiilor.

*

Implicat în afacerea „Spitalul TBC”

Eugen Pîrvulescu (43 de ani) ocupă prima poziție pe lista PNL Teleorman pentru Senat.

Președinte al PNL Teleorman și ales consilier județean, el este un personaj mai puțin cunoscut la nivel central. Totuși, numele său a apărut în contextul unui dosar care îl vizează pe fostul prefect de Teleorman Teodor Nițulescu.

Potrivit ziarului Adevărul, în decembrie 2014 procurorii DNA au efectuat percheziții la domiciliul lui Nițulescu și la domiciliul lui Pîrvulescu, ambii fiind suspectați că ar fi trucat licitații organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede.

Raportul de peste 800 de pagini care include numele lui Pîrvulescu a fost rezultatul unei verificări cerute de președintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea.

La acea dată, comisia constituită la cererea lui Dragnea a descoperit că firmele administrate de Pîrvulescu vânduseră spitalului, printre altele, un defibrilator cardiac, cu 44.957 de lei (în condițiile în care prețul corect era estimat la 16.000 de lei), sau pompe submersibile, cu 31.861 de lei (când prețul pieței ajungea la 1.591 de lei).

Declarația sa de avere publicată în iulie 2016 pe site-ul CJ Teleorman arată că Eugen Pîrvulescu deține următoarele bunuri:

În plus, este administratorul firmei Pefin & Pro SRL, unde fosta lui soție este director. Potrivit informațiilor de pe site-ul listafirme.ro, Pefin & Pro SRL a avut în 2015 o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei și are 17 angajați.

*

Prefectul „sinistraților”

Nicolae Giugea (52 de ani) ocupă primul loc pe lista PNL Dolj pentru Camera Deputaților.

Potrivit CV-ului său, Giugea (foto) este doctor în horticultură, vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România și coordonator de doctorate la Universitatea din Craiova.

A fost prefect de Dolj pentru două mandate, dar și secretar de stat la Ministerul Agriculturii, în 2009-2010, în mandatul ministrului Radu Berceanu.

În 2005, Giugea a fost acuzat că a deturnat banii strânși de Prefectură din donațiile destinate oamenilor afectați de inundații.

La acea dată, „Gândul” a scris că el ar fi făcut alocări preferențiale și că fondurile ar fi ajuns în localități conduse de primari PD, nu în comunele sinistrate.

Giugea a respins acuzațiile și a susținut că banii au fost cheltuiți doar unde era nevoie, iar sinistrații ar fi primit televizoare și aragazuri.

Recent, el a intrat în atenția presei după ce l-a comparat pe Dacian Cioloș cu Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare.

„De ce Cioloș, că nu este ales? Nici Mihai Viteazul nu a fost ales și a făcut multe pentru țara aceasta, nici Ștefan cel Mare – și a făcut la fel de multe.”

*

Au mai apărut, în cadrul acestui grupaj:

MICILE SPERANȚE. Șapte „boboci” ai PSD pentru alegerile parlamentare

MICILE SPERANȚE. Ei ridică steagul ca să treacă pragul

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios