REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

11/11/2016
Pentru a intra în Parlament, partidele mici înalță vorbe mari. Foto: Lucian Muntean

MICILE SPERANȚE. Ei ridică steagul ca să treacă pragul

Înnoirea clasei politice este una dintre expresiile folosite cel mai des după tragedia din #Colectiv. Presiunea exercitată de societatea civilă a dus la schimbarea guvernului, în 2015, și a obligat partidele, în special pe cele mai vechi, să propună măcar câteva figuri proaspete la alegerile parlamentare care vor avea loc în 11 decembrie.

PressOne a cercetat listele electorale și vă prezintă, în serial, cele mai interesante „descoperiri”.

După cei șapte „boboci” de pe listele PSD și cei șapte liberali care s-au înfipt iute ca săgeata pe listele electorale, iată câteva nume interesante și deopotrivă controversate din oferta partidelor al căror scop principal este obținerea pragului de 5%: ALDE, PMP, Partidul România Unită (PRU) și Alianța Noastră România (ANR).

*

Nichita are două dosare

Fostul primar PSD al municipiului Iași, Gheorghe Nichita (60 de ani), ocupă primul loc pe lista Partidului România Unită (PRU), filiala Iași, pentru Camera Deputaților.

Este prezentat ca fiind de profesie „inginer și economist”. Ocupația sa nu este indicată, probabil pentru că, în prezent, nu are una.

Nichita (foto) a fost primar la Iași vreme de 12 ani (2003-2015), fiind suspendat după ce a fost acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, Nichita a folosit agenți ai Poliției Locale Iași pentru a o spiona pe amanta sa, angajată la Primărie.

În decembrie 2015, Gheorghe Nichita a fost pus sub acuzare într-un alt dosar – de această dată, pentru luare de mită –, în care apare și numele lui Tiberiu Urdăreanu, acționar la UTI Grup.

În acest dosar, Nichita a și fost trimis în judecată. La cel mai recent termen, Urdăreanu a povestit cum l-a cunoscut pe fostul primar:

„Prin 2012 se organizase la Iași o licitație pentru managementul traficului. Au existat dificultăți. S-a anulat, apoi s-a reluat licitația. Am solicitat sprijin, să-mi facă Niță o recomandare pentru a intra la Primăria Iași. I-am solicitat o întrevedere cu Gheorghe Nichita lui Niță. (…)

Am semnat o asociere cu o firmă locală. Proprietarul societății locale era cumătrul lui Nichita și avea multe contracte cu primăria. În licitația pentru managementul traficului era pusă condiția ca sistemul să se conecteze cu sistemul informatic al primăriei Iași. De asta am ales partenerul din Iași cu care ne-am asociat și am participat la licitație.

Atunci am aflat că Gabriel Mardarasevici era în relație apropiată cu Nichita. Atunci Mardarasevici mi-a spus că primarul ne-a cerut 10% din valoarea contractului. Mie, Nichita nu mi-a cerut direct bani”.

Un alt scandal în care a fost implicat fostul primar s-a produs în 2013. Atunci, Primăria Iași a tăiat mai mulți tei de pe o arteră principală, stârnind ample proteste ale societății civile. Teiul este arborele-simbol al orașului.

*

Soția lui Frunzăverde, de la un Senat la altul

Doina Frunzăverde (55 de ani), soția fostului parlamentar și ministru Sorin Frunzăverde, ocupă primul loc pe lista ALDE pentru Senat în județul pe care acesta l-a condus până de curând: Caraș-Severin.

Potrivit CV-ului său, Doina Frunzăverde (foto) este președinte al Senatului Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

În perioada 2008-2016, ea a fost rector al aceleiași universități.

Candidata ALDE deține o diplomă de doctor în Știința și Ingineria Materialelor.

Inițial, presa locală a scris că Doina Frunzăverde ar fi fost scoasă de pe listele ALDE Caraș-Severin, în urma unui conflict între cei doi lideri ai partidului, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

Ea și-a recâștigat însă poziția și, alături de senatoarea Cristiana Anghel, reprezintă vârful de lance al partidului în județ.

Universitatea pe care Doina Frunzăverde a condus-o timp de 8 ani a făcut obiectul mai multor anchete – derulate atât de procurorii DNA, cât și de Corpul de Control al Ministerului Educației.

Astfel, mai multe cadre didactice de la „Eftimie Murgu” au fost acuzate de luare de mită. Anul trecut, conferențiarul Ileana Rotaru i-a trimis Doinei Frunzăverde o scrisoare deschisă în care o acuză că „a distribuit discreționar salariile” cadrelor didactice angajate și că, indirect, ar fi risipit banii alocați universității.

*

Generalul Grumaz pune umărul la Alianța lui Munteanu

Alexandru Grumaz (62 de ani) candidează din partea formațiunii conduse de Marian Munteanu și ocupă primul loc pe lista ANR Olt pentru Senat.

Grumaz (foto) este general-locotenent în rezervă și deține titlul de doctor în Științe Inginerești, obținut cu o teză susținută la Academia Tehnică Militară.

Pe site-ul său, se descrie astfel:

„Dinamic și responsabil, având calitățile unui lider de top, un manager recunoscut de bordul de conducere al instituțiilor unde a lucrat, gândire strategică, ajunge în permanenţă în inima problemei pentru rezolvarea ei.

Specialist în telecomunicaţii. Experienţă vastă în cultura a trei continente: America, Europa și Asia. Căsătorit de 30 de ani cu Emilia, tată a doi copii, Alexandru – medic stomatolog – şi Ana-Maria – medic pediatru”.

Grumaz a fost consul general al României la Shanghai, șef al Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare, dar și prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În prezent, generalul este consultant al Raiffeisen Bank, potrivit declarației de avere depuse luna trecută, și câștigă 148.800 de lei pe an. De asemenea, încasează o pensie anuală de 70.752 de lei și deține funcția de președinte al Centrului de Analiză și Studii de Securitate din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

*

Calota politică: PDL, PP-DD, UNPR, ALDE

Consilierul parlamentar Samuel Calotă (56 de ani) este primul pe lista ALDE Teleorman pentru Senat.

Calotă (foto) a trecut prin mai multe partide: a fost membru al PDL până în 2011, ceea ce i-a adus o numire în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

În 2012 a lucrat pentru PP-DD, ca șef de campanie, iar în 2015 era președinte al organizației UNPR Teleorman.

Acum candidează din partea ALDE, formațiune condusă de Călin Popescu-Tăriceanu.

CV-ul său indică faptul că, până în 2009, Calotă a fost manager de spital și a absolvit trei facultăți ale Universității particulare Bioterra: Facultatea de Inginerie și Management Agroturistic (promoția 2002), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (promoția 2005), Facultatea de Drept (promoția 2008).

Anul trecut, în timp ce Calotă era consilier al vicepremierului Gabriel Oprea, un martor din celebrul dosar „Referendumul” le-a povestit procurorilor că Samuel Calotă ar fi încercat să îi ofere 100.000 de euro ca să își retragă denunțul împotriva lui Liviu Dragnea.

În urma denunțului, Calotă și-a dat demisia din MAI.

*

Turcescu: ziarist, ofițer acoperit, politician

Robert Turcescu (41 de ani) este primul pe lista PMP Constanța pentru Camera Deputaților.

Actualmente consilier general al municipiului București din partea PMP, Turcescu (foto) vrea mai mult – un fotoliu în Parlament.

Fostul jurnalist este prezentat pe lista candidaților PMP drept „administrator de firmă”. 

În campania pentru alegerile locale, presa relata că Robert Turcescu este cel mai bogat candidat, având terenuri de peste 11.000 de metri pătrați, aproximativ 500.000 de euro în conturi, 5 apartamente în București și o casă de locuit în Argeș.

Marea controversă din jurul său rămâne cea legată de „confesiunea” pe care a făcut-o în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din 2014, când a spus, în direct la tv, că ar fi fost ofițer acoperit al Direcției de Informații Militare din cadrul Ministerului Apărării.

Atunci, el și-a cerut iertare public, rugându-se pentru izbăvire. 

În această vară, în campania pentru alegerile locale, Turcescu a declarat că nu își poate retrage acea declarație din 2014, dar că „nu a răspuns la ordinele niciunui serviciu secret”. 

*

Fost primar PSD-ist preluat de ALDE

Mihai Ruse (63 de ani), fost primar PSD al comunei Măxineni din județul Brăila vreme de patru mandate (până în 2016), este primul pe lista ALDE Brăila la Senat.

În 2008, Ruse (foto) cădea în capcana reporterilor de la „România liberă” și se declara de acord să „facă rost” de 50-100 de voturi, pentru câteva mii de euro.

Recent, presa locală din Brăila a relatat, pe surse, că lui Ruse i-ar fi fost întocmit dosar penal, după ce a condus sub influența alcoolului și a refuzat recoltarea de probe biologice.

*

Acuzat că a făcut afaceri cu Irakul lui Saddam

Omul de afaceri Cătălin Bulf (60 de ani) figurează primul pe lista PMP Argeș pentru Camera Deputaților, iar pe afișele de campanie este alături de primului nume de pe lista PMP Argeș pentru Senat, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Membru al PDL în perioada guvernului Boc, Cătălin Bulf (foto) a avut prieteni în mai toate Executivele.

Numele său a ținut prima pagină a ziarelor la începutul anilor 2000, când a fost acuzat că a făcut afaceri cu guvernul irakian în perioada regimului Saddam Hussein. Afacerile lui Bulf au ieșit la iveală abia în 2006, deși un embargo în privința legăturilor cu Irakul fusese impus încă din 2002.

Pe pagina sa de Facebook, Bulf se prezintă drept „argeșean născut liber”, în comuna Berevoiești. El susține că a absolvit Facultatea de Electronică din cadrul Institutului Politehnic din București, fără a preciza anul absolvirii, și că înainte de 1989 a lucrat la Trustul de Petrol Argeș, Arpechim, Combinatul de Apă Grea Halânga și Rafinăria Midia.

Potrivit declarației de avere depuse în iulie, Bulf deține 9 terenuri, un apartament și o casă, are 15 împrumuturi acordate unor persoane fizice sau juridice, în valoare totală de peste 300.000 de lei, dar și o datorie de 400.000 de lei.

Anual, Bulf câștigă aproape 200.000 de lei de la două firme unde este director, respectiv consilier.

*

Au mai apărut, în cadrul acestui grupaj:

MICILE SPERANȚE. Șapte „boboci” ai PSD pentru alegerile parlamentare

MICILE SPERANȚE. Iute ca săgeata pe listele PNL

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios