REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

07/11/2016
Candidaţii care provin din TSD nu par diferiţi de "seniorii" PSD. Foto: Lucian Muntean

MICILE SPERANȚE. Șapte "boboci" ai PSD pentru alegerile parlamentare

Înnoirea clasei politice este una dintre expresiile folosite cel mai des după tragedia din #Colectiv. Presiunea exercitată de societatea civilă a dus la schimbarea guvernului, în 2015, și a obligat partidele, în special pe cele mai vechi, să propună măcar câteva figuri proaspete la alegerile parlamentare care vor avea loc în 11 decembrie.

PressOne a cercetat listele electorale și vă prezintă, în serial, cele mai interesante „descoperiri”. Să începem cu PSD, cu atât mai mult cu cât președintele acestui partid, Liviu Dragnea, a declarat recent că listele lor conțin „nume noi” în proporție de 70%. 

*

Candidata incompatibilă

Mirela Furtună (36 de ani) ocupă poziția a 10-a pe lista PSD București pentru Camera Deputaților. Este prezentată simplu: expert comunicare.

Mirela Furtună a obținut un loc eligibil pe lista PSD București. Foto: Contul de Facebook

Fostă consilieră a lui Horia Teodorescu (președinte al Consiliului Județean Tulcea), Mirela Furtună a fost declarată incompatibilă de către Agenția Națională de Integritate la începutul anului trecut, după ce s-a descoperit că firma pe care o deținea ar fi încheiat, în 2013, un contract de peste 70.000 de lei cu CJ Tulcea.

Ea a cerut în instanță anularea raportului administrativ, dar cererea i-a fost respinsă în octombrie 2015, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București.

Potrivit comunicatului ANI, legea spune că:

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”

Din 2013, Mirela Furtună este președinte al TSD Tulcea, potrivit presei locale. Cu patru ani înainte, ea își depusese dosarul pentru o bursă oferită tinerilor politicieni de către Fundația „Friedrich Ebert”.

PressOne a intrat în posesia documentului în care Mirela Furtună povestea cum își dorea „de mică” să ajungă în Parlament:

„Dacă acum mulți ani când eram mică, le ziceam tuturor că voi ajunge într-o zi în Parlamentul României (în condițiile în care era foarte greu în locul în care m-am născut, respectiv Tulcea, un oraș izolat și cu puține șanse de a accede), acum când am ajuns (ocupând funcția de consilier parlamentar), vreau mai mult și mi-aș dori să schimb Parlamentul României cu cel European”.

Iată un facsimil din „eseul” trimis de Mirela Furtună fundației germane:

Mirela Furtună nu a putut fi contactată pentru a răspunde întrebărilor PressOne.

*

„Trainer, coach și mentor dezvoltare personală

Liviu Ioan Adrian Pleșoianu (36 de ani) ocupă locul 9 pe lista PSD București pentru Camera Deputaților și este prezentat ca specialist marketing. 

Pleșoianu este cel care, la 1 decembrie 2015, a câștigat concursul „Deșteaptă-te, române!”, organizat de Antena 3.

La acel concurs, Pleșoianu propunea un proiect de țară (care poate fi citit aici) – în fapt, un discurs în care vorbește despre potențialul Bucureștiului de a deveni un centru cultural-umanist mondial.

El are și un site dedicat dezvoltării personale, unde se prezintă ca trainer, coach și mentor. El susține că poate ajuta pe oricine să atingă excelența în orice domeniu.

Iată:

„Știu că ești ocupat(ă), că timpul liber este de cele mai multe ori redus la minimum, însă nu acest timp mă interesează în mod special. Mă interesează… întreaga ta zi! Continuă să faci ceea ce făceai și până acum. Continuă să mergi la serviciu, de pildă, dacă obișnuiai să o faci. Pentru că transformarea va fi în primul rând în mintea ta. Acolo începe totul. (…)

În fiecare dintre cele 21 de zile vei primi de la mine 2 mesaje via email. Primul va ajunge la tine – dimineața, iar al doilea – seara”.

Potrivit profilului său de pe LinkedIn, Pleșoianu este managing director la agenția Trust Creative – pe care o deține –, a lucrat la Studio Moderna, iar la începutul carierei sale a fost redactor-șef al publicației „Casa NATO”, editată de asociația omonimă, fondată de fostul premier Adrian Năstase.

*

Din Partidul Conservator la PSD, via Grapini

Oana Consuela Florea (41 de ani) ocupă locul 4 pe lista PSD București pentru Camera Deputaților și este prezentată drept asistent acreditat la Parlamentul European.

Ea lucrează pentru europarlamentarele Claudia Țapardel și Viorica Dăncilă (amândouă membre PSD), iar anterior a lucrat pentru europarlamentara Maria Grapini.

Oana Florea. Foto: Contul de Facebook

Oana Florea a fost director executiv al unei ONG fondate de către Dan Voiculescu, denumită Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). De asemenea, a fost membră a Partidului Conservator, înființat tot de către fondatorul trustului Intact.

Potrivit CV-ului de pe contul său de LinkedIn, Oana Florea a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București și are un masterat la aceeași universitate. În perioada 1998-2001 a lucrat la Direcția pentru Protecția Copilului, iar în perioada 2001-2002, la Camera Deputaților.

*

Demisă de la Institutul Cantacuzino după scandalul vaccinurilor

Medicul Grațiela Aurelia Drăghici (51 de ani) ocupă locul 6 pe lista PSD București pentru Senat.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Grațiela Drăghici (în centru). Foto: Lucian Muntean

În 2013, ministrul de atunci al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a numit-o pe Grațiela Drăghici director al Institutului Cantacuzino din București, după un scandal care culminase cu demiterea fostului șef al instituției, Radu Iordăchel.

Nici ea nu a rezistat mult în funcție. A fost demisă la câteva luni, după ce se descoperise că 400.000 de doze de vaccin antigripal produse la Cantacuzino erau neconforme și nu au putut fi vândute populației.

La începutul anului 2015, Digi 24 a difuzat un reportaj pe tema neregulilor de la Institutul Cantacuzino. Grațiela Drăghici era acuzată că oferise unei firme un contract de 30.000 de euro, fără licitație, pentru un firewall care avea să devină nefuncțional. Surse judiciare declarau atunci că ea ar fi fost urmărită penal într-un dosar legat de fraudarea Institutului.

PressOne a solicitat DNA să clarifice situația Grațielei Drăghici. Potrivit răspunsului primit, ea nu are calitatea de inculpat/suspect în dosarul privitor la Institutul Național Cantacuzino:

„Persoana menționată de dvs. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în cauza la care faceți referire. De altfel, dosarul penal a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București în legătură cu suspiciunea săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu, faptă care nu atrage competența de soluționare a DNA. 

În legătură cu aspecte privind suspiciunea infracțiunii de conflict de interese, cauza a fost disjunsă și declinată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care este organul de urmărire penală competent”. 

Soțul Grațielei Drăghici, generalul în rezervă Vasile Drăghici, ocupă funcția de director adjunct al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

*

Numit director la OSIM de Ponta, destituit de Cioloș

Alexandru-Ioan Andrei (31 de ani) este liderul TSD Giurgiu şi ocupă locul 2 pe lista PSD Giurgiu pentru Camera Deputaților.

În 2014, premierul Victor Ponta l-a numit director al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). A fost destituit în luna aprilie a acestui an de către premierul Dacian Cioloș.

Până la 29 de ani, când a ajuns în fruntea OSIM, Alexandru-Ioan Andrei a fost șef de cancelarie al prefectului de Giurgiu – Nina Carmen-Crișu –, precum și consilier juridic al SC Euro Invest SRL – firmă de construcții abonată la contracte pe bani publici din județul Giurgiu.

Soția sa, Adeluța Mădălina Andrei, este asociat al SC Euro Invest SRL.

Potrivit celei mai recente declarații de avere semnate în mai 2016, Alexandru Andrei deține, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane de 1.700 de metri pătrați (cumpărate de el în urmă cu 10 ani), un teren extravilan de 4.000 de metri pătrați, dar și 6 apartamente în Giurgiu.

Recent, Alexandru-Ioan Andrei a fost protagonistul unui videoclip devenit viral – în care el participă la campania PSD cu sloganul Îndrăznește să crezi în România!

Prestația sa a devenit subiect de ironii pe rețelele de socializare, iar ulterior videoclipul a fost șters de pe contul de Facebook al PSD Giurgiu.

*

Demis de la șefia ANPC după #Colectiv

Primul loc pe lista PSD Brașov pentru Senat este ocupat de Marius Alexandru Dunca (36 de ani).

Marius Alexandru Dunca. Foto: Contul de Facebook

Până în noiembrie 2015, el a fost șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). A fost demis de premierul Victor Ponta imediat după tragedia din #Colectiv: el a recunoscut că o echipă a ANPC fusese chemată să facă verificări în club, însă nu finalizase demersul.

„Noi nu am verificat nimic, pentru că nu am putut face un control. A fost o sesizare venită din partea unei doamne, care a sesizat o neconcordanță între prețuri. S-a deplasat o echipă de la Comisariatul principal București la fața locului, dar acolo nu am găsit niciun reprezentant legal”, declara Dunca, în noiembrie 2015, la Realitatea TV.

Marius Dunca este de profesie inginer mecanic. Înainte de a ajunge la ANPC, a fost directorul firmei de curățenie Diamond Cleaning, consilier parlamentar la București, apoi consilier la Parlamentul European.

Contactat de PressOne, el a răspuns prin e-mail la întrebările privind candidatura sa:

„Aşa cum am declarat şi anul trecut, demiterea mea de la conducerea ANPC a fost o decizie politică căreia m-am conformat. Nu am avut nicio legătură cu incendiul de la Colectiv, de altfel nimeni nu m-a acuzat cu nimic. Momentul Colectiv este un moment de tristă amintire, al cărui mister îmi doresc să fie elucidat din respect pentru victime şi pentru familiile acestora. Nu vreau să politizez, sub nicio formă, subiectul Colectiv.

În ceea ce priveşte candidatura mea pentru un post de senator, am luat această decizie pentru că îmi doresc să fac schimbarea în bine, simt că mai am multe de făcut pentru români şi România. Mai mult decât atât, mulți cetățeni m-au încurajat să candidez. 

Din postura de preşedinte ANPC, am întâmpinat numeroase probleme în a apăra drepturile consumatorilor, tocmai pentru că legislația este neclară şi nimeni nu se străduieşte suficient pentru a face reglementări clare, fără echivoc. Îmi doresc să continui munca pe care am început-o la ANPC, îmi doresc ca fiecare român să fie respectat şi să aibă un viitor aici, acasă.”

*

„Firea știe ce vrea, vrea ce știe și ce știe-i minunat!”

Mihăiță Vîrză (54 de ani), membru în Consiliul General al Municipiului București din partea defunctei UNPR, este unul dintre cei mai obscuri candidați de pe listele PSD București, dar are șanse mari să devină parlamentar.

Pentru că ocupă locul 5 pe lista PSD București pentru Camera Deputaților.

Una dintre rarele sale apariții publice datează din campania electorală care a precedat alegerile locale din vară. Într-o dezbatere televizată, Vîrză își exprima astfel susținerea față de candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea:

„Doamna Primar General al Municipiului București știe ce vrea, vrea ce știe, iar ceea ce știe-i minunat! Are în spate o alianță PSD-UNPR, un program inegalabil față de ceilalți candidați (…). Fără îndoială va fi câștigătoare. Și sondajele, și se simte în aer, așa, fără îndoială că e câștigătoare. (…)

Doamna Firea, în primul rând, este o mamă, o gospodină, o femeie… Noi nu am mai făcut treaba asta la București, adică nu am mai ales o femeie. Ar fi timpul să încercăm și cu o femeie”.

*

Au mai apărut, în cadrul acestui grupaj:

MICILE SPERANȚE. Iute ca săgeata pe listele PNL

MICILE SPERANȚE. Ei ridică steagul ca să treacă pragul

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios