Mititeii de Someșeni exercită o atracție irezistibilă de aproape 25 de ani. Foto: Raul Ștef

Mititeii de Someșeni exercită o atracție irezistibilă de aproape 25 de ani. Foto: Raul Ștef
28/04/2017
Micii de Someșeni, plăcerea nevinovată a corporatiștilor din Cluj
Micii de Someșeni au apărut cam în același timp cu jocul piramidal Caritas. În primăvara lui ’92, „faraonul” Ioan Stoica declanșa în centrul Clujului frenezia așteptării unor câștiguri fabuloase.
Schema n-a trezit nicio suspiciune, deși contrazicea simultan matematica și demografia: depuneai banii și, după 3 luni, scoteai de 8 ori mai mult. Simplu ca bună ziua!
Fără s-o știe, sutele de mii de păgubiți au avut parte, atunci, și de consolare. Au gustat, chiar înainte de a-și preda economiile de-o viață, din preparatul care avea să ajungă un brand aproape la fel de renumit ca varza à la Cluj.
Lângă interminabilele cozi formate de viitorii escrocați, un fost bucătar și soția lui vindeau ceea ce mai târziu avea să primească numele de Mici de Someșeni, după cartierul în care locuiau soții Drăgan.
O rețetă inventată de Mircea Drăgan, care, spun cunoscătorii, a pus la colț mai cunoscuții mici care te opresc din drum la Dedulești-Vâlcea.
Din superstiție, la Caritas se comandau câte 8 mici deodată, chiar dacă, pentru a fi potolită foamea, era necesară o cantitate mult mai mică. Schema lui Stoica s-a prăbușit în 1993, dar afacerea familiei Drăgan a crescut, de la mic la mare. Într-un final, au ajuns la propria carmangerie și la trei magazine.
Legenda spune că, în prezent, avioanele găsesc pista de aterizare de la Cluj după fumurile grătarelor din Someșeni.
Un mic se vinde cu 75 de bani la magazinul de prezentare de pe strada Căpitan Grigore Ignat. O caserolă cu 20 de mici face 15 lei. În săptămâna premergătoare zilei de 1 mai, s-a muncit la foc automat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Adelina, fiica soților Drăgan, absolventă de Științe Economice, muncește cot la cot cu părinții ei de vreo 10 ani.
„Mititeii de Someșeni sunt făcuți după o rețetă proprie, cu condimente sută la sută naturale. Nu băgăm coloranți, aditivi, nimic. Sunt o combinație de carne de porc și carne de vită. E important să fie proaspătă carnea. Noi avem numai mititei proaspeți, nu congelați. Foarte mulți clienți trimit și în străinătate, vin și cumpără pentru rude, prieteni”, spune Adelina.
Ea adaugă că, dacă pui suflet în tot ce faci, nu ai cum să nu reușești în viață.
Odă năframelor izbăvitoare. Poienile Izei, Maramureș.
Această absurditate conștientizată acut, în fapt un privilegiu rezervat exclusiv oamenilor, putea fi combătută doar printr-o rece luciditate care ne-ar fi trimis pe toți înapoi în paturile calde. Sau acasă. Să ne vedem de copii și de treburi serioase. Doar că noi nu ne adunaserăm în Maramureș pentru o săptămână întreagă să fim lucizi și raționali, ci ca să rupem orice normă, să fim creativi și nebuni și mai ales, să îmbrățișăm absurdul întregii provocări cu o suspectă pasiune.
Ce faci în weekendul 21-23 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de început de primăvară în București, Festivalul Designerilor și Artiștilor din Transilvania în Cluj-Napoca, Harababura Fair în Timișoara și Classix Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
Pentru că mititeii își deschid sufletul doar în apropierea unui grătar, am căutat un restaurant de cartier în Someșeni. Ne-a îndrumat un prieten corporatist. Pentru el, pauza de masă trebuie garantată prin Constituție.
„Te trimit la best grill in town, un Shangri-La al grătarelor. Îți dau coordonatele GPS. Strada Timișului, dar mai bine mergi până unde vezi un horn din care iese fum alb”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem papa! „Să nu uiți să încerci varza murată. It’s a must!„.
Acolo, câteva mese, un grătar pe mangal, muzică veselă, iar acțiunea se petrecea chiar sub nasul mușteriilor: cârnați prăjiți, grătare și, bineînțeles, mititeii de Someșeni, la 2 lei bucata – muștarul și pâinea incluse în preț.
O altă afacere de familie, 23 de ani neîntrerupți în slujba clienților înfometați.
Aflăm că aici ajung oameni de toate condițiile, de la costum la salopetă: corporatiști, polițiști, IT-iști, polițiști și, cu voia dumneavoastră, ziariști.
IT-iștii vin câte 30-40, de obicei joia și vinerea, într-o procesiune la grătarul sfârâind. Patronii − mama și fiul ei − sunt surprinși de afluență.
Deși nu e pe tripadvisor, în locul acesta ajung și oameni care trec pragul împingând trollere. Nu se știe dacă se întorc de undeva sau se pregătesc de plecare. Se așază la masă, cu un aer misterios, și comandă mititei.
„Nu e nimic special aici, punem suflet, doar atât. Modul de a prăji, de a transforma, și pasiunea cu care o facem, astea-s ingredientele care nu lipsesc.
N-am vrut să ne facem niciodată publicitate. Cred că reclama de la gură la gură e cea mai bună. Ne-au făcut clienții pe Facebook, pe Instagram. Publicitatea ne-o fac clienții.
Se aduc unii pe alții, sunt foarte entuziasmați și zic că oalele alea îi atrag, că văd ce-i acolo. Toate produsele-s proaspete. Nu avem prețuri mari, nu mai găsiți mici cu 2 lei în tot Clujul”, spune patroana.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this