Timotei Păcurar și Adrian Suciu, primarul și viceprimarul din Micăsasa, la deszăpezit pe străzile comunei din județul Sibiu

Mi casa, Micăsasa! Povestea celei mai tinere echipe aflate în fruntea unei administrații locale

Timotei Păcurar și Adrian Suciu, primarul și viceprimarul din Micăsasa (Sibiu), au devenit la 29 de ani cea mai tânără echipă aflată în fruntea unei administrații locale, din istoria județului. Între timp au schimbat prefixul și spun că nu vor, la finalul mandatului început în septembrie 2020, să fie ținuți minte de oamenii din comunitate drept „alții care au stat patru ani în funcții fără să facă nimic”.

Timotei și Adrian au copilărit și trăiesc în comuna aflată la aproape 50 de kilometri de Sibiu. Lumea din sat îi știe de mici. Au înlocuit un primar care a condus vreme de 19 ani fără performanțe notabile. În afară de cea de a lăsa o datorie de 35.000 de euro la un operator de telefonie mobilă, după ce a tot mărit numărul abonamentelor în numele primăriei, ca să beneficieze de promoții la telefoanele de ultimă generație.

Timotei e campion la ciclism, Adrian a renunțat la o funcție de conducere în Transgaz pentru a-și ajuta prietenul acasă la Micăsasa. Cei doi erau oricum prezenți în comunitate printr-un ONG, Micasasa Connect, prin intermediul căruia au organizat un festival, competiții sportive și au încercat să-i facă vizibili pe producătorii locali din sat. Au intrat în cursa pentru primărie cu trei luni înaintea alegerilor, din partea USR-Plus, și n-a fost greu să convingă electoratul, susțin, în ciuda tuturor prejudecăților.

Poate că am rupt acea barieră clasică, care spune că la țară primăria e câștigată de omul cu familie mare, neamuri multe și tot felul de influențe. Au contat faptele, tinerețea și că eram deja activi în comunitate și lumea a văzut în noi o soluție. Acum rămâne să arătăm că și-au pus speranțele în oamenii potriviți”, spune Timotei.

Noul primar crede că multe dintre problemele comunei au soluții la îndemână, în „regie proprie”. Până să pui mâna pe fonduri europene, poți pune osul la treabă, adică funcționarul public să fie la propriu în slujba cetățeanului.

Când a dat zăpada, a ieșit cu „vicele” să arunce nisip cu sare pe străzi. „Ce ne-a apucat? Ne-a apucat ninsoarea, ce să ne apuce? Era într-o sâmbătă la amiază și toată lumea era liberă, în weekend. Nu poți sta deoparte când există o problemă în comunitate, chiar dacă e final de săptămână. Am luat mașina și remorca și ne-am asigurat că străzile sunt circulabile. Mulți au văzut ceva senzațional într-un fapt de altfel cât se poate de banal”, povestește Păcurar.

Altădată, s-au dus cu o roabă plină cu pietriș să astupe o groapă lăsată așa de ani de zile sau să curețe un drum secundar cu ajutorul celor care primesc ajutoare sociale în Micăsasa.

„Așa ar trebui să arate normalitatea. Cei care conduc comunitățile să pună mâna să facă să le meargă mai bine oamenilor. Chiar dacă asta poate presupune să săpăm un șanț sau orice muncă care pentru unii e situată jos. Nu ne e rușine să ne murdărim pentru că nu e o rușine să muncești”
Timotei Păcurar, primar Micăsasa

Timotei Păcurar, Adrian Suciu – Micăsasa

La Micăsasa, noua echipă de la primărie insistă că toate deciziile lor vor sta sub semnul transparenței. Contractele sunt făcute publice pe site-ul instituției, iar ședințele de Consiliu Local sunt transmise live pe pagina de Facebook.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

La 100 de zile de când au preluat primăria din Micăsasa, Păcurar și Suciu au oferit într-o conferință de presă un raport de activitate în care au prezentat cele mai importante măsuri. Câteva dintre ele au vizat modificarea organigramei în așa fel încât să se restructureze posturile fără utilitate pentru comunitate. S-a renunțat la unul dintre șoferi, la cel care servea exclusiv nevoia de mobilitate a fostului primarul, și s-a creat un post în departamentul agricol, pentru un expert în cadastru.

S-a renunțat și la angajatul care răspundea de starea civilă, pentru un specialist pe achiziții publice, și s-a apelat la cineva care îi poate consilia pe locuitorii din Micăsasa să scrie proiecte pentru inițiative susținute cu fonduri europene.

„Nu e suficient să ne dezvoltăm doar noi, ca administrație. Aveau ușa închisă pe subiectul ăsta, până acum, dar apariția unui consilier pe fonduri europene poate pune în mișcare unele inițiative”, crede Păcurar.

Multiplu campion național la ciclocros, Timotei nu vrea să pedaleze în gol. Spune că s-au pierdut prea multe oportunități până acum și e sigur că satul în care s-a născut poate avea parte de o transformare spectaculoasă.

„Sigur că vom pune accentul pe refacerea infrastructurii, dar în același timp nu neglijăm alte direcții de dezvoltare. Sunt trenuri pe care dacă nu le prindem acum, nu o să le mai prindem niciodată. Și nu vreau să ratez niciunul. Mai sunt și cărămizi pe care le punem acum pentru un succes peste 10 ani”, crede tânărul primar.

Primul proiect european depus de actuala administrație din Micăsasa e legat de modernizarea școlii și dotarea acestei cu tablete, laptopuri, proiectoare și table interactive. Mai mult, primăria comunei sibiene a semnat o colaborare cu Ambulanța pentru monumente, un proiect condus de arhitectul Eugen Vaida, care intervine pentru punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare. Cum e și cazul castelului Brukenthal din Micăsasa, monument istoric de importanță națională. Lucrările de punere în siguranță a acoperișului vor începe la vară.

Castelul Brukenthal din Micăsasa este un monumet istoric de interes național aflat într-o stare jalnică

„Eu și Adrian ne știm de la grădiniță. El a renunțat la un job foarte bine plătit – și nimeni n-a prea înțeles de ce a făcut-o – ca să vină să facem echipă la Micăsasa. Suntem o echipă, ne completăm foarte bine.

Pentru mine, totul a început la Micăsasa, aici am crescut, aici m-am întors după terminarea facultății. Apoi antrenamentele, competițiile sportive. Am organizat o competiție de ciclocros la Micăsasa la care au participat sportivi din șapte țări.

Vreau să luptăm pentru dezvoltarea locului, Micăsasa e acasă și îmi doresc să avem o dezvoltare nu decentă, ci de-a dreptul spectaculoasă”, a mai spus Păcurar.

Multe din sate României sunt pe cale de dispariție. Exodul din ultimele trei decenii a lăsat așezări întregi în paragină și case părăsite.

La Micăsasa, doi tineri vorbesc despre un nou început.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...