Inaugurarea noii magistrale de metrou M5 Eroilor - Drumul Taberei. Foto: Lucian Muntean
Inaugurarea noii magistrale de metrou M5 Eroilor - Drumul Taberei. Foto: Lucian Muntean
09/01/2024
Metrorex, încasări de 16 milioane de lei din publicitatea la metrou în ultimii doi ani. Pe ce s-au cheltuit banii?
Metrorex câștigă milioane de lei în fiecare an din publicitate, dar compania de stat nu e transparentă cu activitățile comerciale pe care le desfășoară.
În ultimii doi ani, compania publică a încasat 15,9 milioane de lei de pe urma a 545 de campanii publicitare care s-au derulat în incinta Metrorex (trenuri, stații de metrou, casele de vânzare a biletelor, lifturi, taxatoare), reiese din răspunsul oficial furnizat la solicitarea redacției.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
PressOne a întrebat unde se duc acești bani și după ce criterii sunt selectate brandurile și firmele care își fac publicitate la metrou. Metrorex răspunde evaziv, chiar dacă operatorul de transport subteran din București a fost acuzat în trecutul nu foarte îndepărtat că nu ar avea niciun filtru atunci când vine vorba de publicitate.
Metrorex: lipsă de transparență și reclame inclusiv la jocurile de noroc
În ultimii cinci ani au existat 9 colaborări între Metrorex și mai multe agenții media, care au pus afișe de publicitate la jocuri de noroc. Aceste reclame au adus venituri totale de 64 de mii de euro, potrivit Buletin de București.
În trecut, compania a pus reclamele la jocuri de noroc în contextul Campionatului European de Fotbal, organizat parțial la București în anul 2021.
Ulterior, în 2023, conducerea companiei a transmis că „răspunderea privind conținutul mesajelor inscripționate revine partenerilor”, ca mai apoi să anunțe că a transmis agențiilor media că „nu va mai colabora cu nicio casă de jocuri de noroc.”
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Reclamă la jocurile de noroc, din timpul CE de Fotbal din 2021. Sursă foto: Vasile Țiple / contributors.ro
Totodată, în anul 2022, timp de o lună, metroul bucureștean a fost colantat atât în interior, cât și în exterior, cu un brand de țigări electronice care conțin nicotină, a arătat Rise Project. Critici au venit în ultimii ani și de la șeful DSU, Raed Arafat, care atrăgea atenția că există în incinta metroului o reclamă care promovează alternative electronice la fumat, la fel de dăunătoare însă pentru sănătate.
În răspunsul oficial trimis redacției, Metrorex precizează însă că „au existat campanii publicitare din toate domeniile, mai puțin din industria jocurilor de noroc, alcool și tutun”.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
PressOne sub acoperire: Reclama la alcool, în continuare permisă de Metrorex
„Se are în vedere ca mesajele și imaginile inscripționate să fie decente, fără elemente care să prejudicieze respectul pentru demnitatea umană și morală publică, fără a avea în intenție să promoveze produse sau servicii dăunătoare vreunei categorii de public”, mai transmite compania de stat.
Cu toate acestea, în 2023 au existat reclame la băuturi alcoolice în vagoane: băuturi spirtoase și cel puțin un producător de vin. Am întrebat și cine se ocupă, concret de negocierea contractelor de publicitate, în numele operatorului de transport subteran din București.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Acțiunile comerciale sunt derulate de către salariați ai direcției de specialitate din cadrul Metrorex”, ni s-a răspuns.
Reporterul PressOne a luat legătura cu o agenție de publicitate care funcționează ca intermediar între brand-urile care vor să-și promoveze produsele și Metrorex. „Suntem parteneri Metrorex”, își clarifică reprezentantul agenției statutul.
De altfel, pe site-ul agenției sunt publicate alte campanii derulate la metrou, la un operator de telefonie mobilă sau pentru o firmă producătoare de băuturi carbogazoase, de exemplu. Agenția are așadar în portofoliu campanii deja implementate.
Spunem că reprezentăm un producător de băuturi alcoolice, că am văzut o campanie din 2023 la o cramă de vinuri și că am vrea să colantăm vagoanele și să expunem în interiorul trenurilor imagini cu produsul nostru. Agenția dă asigurări că „se poate fără probleme” și că e deschisă la colaborare, sub mai multe forme: propuneri de campanie, dar mai ales implementarea ei.
Menționăm că avem informații că Metrorex nu ar mai permite publicitate la alcool, tutun sau jocuri de noroc. „Nu e cazul de așa ceva”, dă asigurări agenția, care propune să stabilim o întâlnire pentru stabilirea altor detalii.
Metrorex, venituri de peste 9 milioane de lei din publicitate în 2023
PressOne a consultat documentele Metrorex și lista de tarife pe care compania le percepe pentru publicitate.
Astfel, potrivit grilei, prețurile pentru amplasarea de mesaje publicitare în interiorul și exteriorul metroului fluctuează în funcție de vechimea garniturii de metrou. Pentru metroul de tip CAF (cea mai nouă garnitură de metrou), care trece pe magistrala ce traversează centrul Bucureștiului și este una dintre cele mai populate, prețul ajunge la 4.000 de euro pe lună.
Cea mai ieftină variantă pentru publicitate în spațiile de la metrou este pe taxatoarele de bilete, prețul fiind de doar 30 de euro pe lună (pentru fiecare aparat).
În 2022 au fost derulate 235 de campanii cu un venit aproximativ de 6.6 milioane de lei, iar în 2023 au existat 310 campanii cu un total de 9.2 milioane de lei, răspunde Metrorex solicitării PressOne.
„Pentru bunurile proprietate Metrorex, perioada maximă de expunere este de 365 zile, iar pentru campaniile publicitare tip proiect special perioada maximă este de 90 de zile, cu posibilitate de reînnoire.”
PressOne a vrut să știe de la compania deținută de stat care sunt încasările defalcate de pe urma contractelor de publicitate încheiate anul trecut. Metrorex refuză să răspundă și invocă posibile consecințe asupra veniturilor pe care le încasează din publicitate:
„Referitor la sumele aferente campaniilor, considerăm că prin comunicarea prețurilor campaniilor derulate, se aduce atingere principiului concurenței loiale întrucât piața de publicitate e o piață concurențială.”
Cum folosește Metrorex veniturile generate din publicitate? am mai întrebat.
„Veniturile generate din publicitate intră în veniturile proprii utilizate pentru cheltuielile în exploatare”, ni s-a răspuns, fără alte detalii.
Metrorex este deținută integral de Statul Român prin Ministerul Transporturilor, cel care asigură și subvenția ce acoperă aproximativ jumătate din veniturile companiei. Potrivit datelor oficiale ale Metrorex, peste 700 de mii de oameni circulă, zilnic, cu metroul în București.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this