Morgan Freeman este creditat ca autor al unui mesaj care invită la reevaluare personală. (Foto: printscreen de pe un site cu proprietar anonim)
Morgan Freeman este creditat ca autor al unui mesaj care invită la reevaluare personală. (Foto: printscreen de pe un site cu proprietar anonim)
19/03/2018
"Mesajul lui Morgan Freeman de pe patul de moarte" provine dintr-o făcătură de pe Youtube
„Am 86 de ani și, din păcate, sunt pe patul de moarte. Am milioane de dolari în bancă, dar eu nu îmi pot cumpăra sănătatea pentru a-mi cumpăra viața acum.
Am o familie și milioane de fani în întreaga lume, dar mă simt singur. Nici măcar copiii mei sau o soție înstrăinată sau un frate nu stau la capul meu acum. Mi-am trăit viața greșit și nu vreau ca asta să se întâmple și cu voi”.
Probabil că ați dat, în ultima vreme, peste începutul acestui „mesaj al lui Morgan Freeman”, care vă va face să vedeți viața cu alți ochi. Sau cel puțin asta promite fiecare preluare a acestui text.
Pentru că „mesajul”, rostogolit intens pe Facebook săptămâna trecută ca postare sponsorizată de către pagina News, circulă prin internetul de limba română de vreo doi ani.
Prima dată a fost postat în martie 2016 pe kudika.ro, la secțiunea „virale”, de unde a fost preluat un an mai târziu pe site-ul devorbacutine.eu (unde a generat peste 50.000 de reacții pe Facebook), iar de acolo a fost copiat și distribuit de numeroase alte site-uri românești, precum cel al postului B1 TV, loon.ro, cyd.ro ș.a.
Cea mai recentă citare apare pe site-ul cuochiipetine.ro, una dintre zecile de „publicații” online cu aspect asemănător, care preiau conținut de peste tot și despre care nu se știe cui aparțin.
*
Am vrut să verificăm dacă mesajul care „vă va schimba viața” este real sau nu și dacă îi aparține faimosului actor american.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În primul rând, am căutat o sursă autorizată pentru biografia sa.
Potrivit IMDb, Morgan Freeman s-a născut la 1 iunie 1937. Are, deci, 80 de ani, nu 86. A fost căsătorit de două ori, divorțând a doua oară în 2010. Datele sale personale nu se potrivesc deloc cu cele ale „personajului” care ne dă sfaturi de viață.
Am tradus fragmente din text în limba engleză și le-am căutat apoi pe Google. S-a dovedit că textul care ne invită să descoperim cine suntem „cu adevărat” are ca sursă un video postat pe Youtube în 2013, și care îi este atribuit lui Morgan Freeman.
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Preoții BOR, seduși de New Age și politică. Vasile Bănescu: Implicarea clericilor în campanie, „o maximă eroare”. ÎPS Teodosie, „pe cont propriu”
La imaginea de „salvator” pe care a dobândit-o Călin Georgescu au contribuit și preoți din Biserica Ortodoxă Română. De ce? Ne răspunde, într-un amplu interviu, Vasile Bănescu.
De fapt, nici măcar nu avem de-a face cu un video propriu-zis: ci cu înregistrarea unei voci care o imită pe cea a actorului american.
Mai mult, unele surse video anunță că textul este doar narat de Freeman, fără să îi aparțină. Niciuna dintre aceste variante nu poate fi confirmată.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mesajul s-a rostogolit pe internet, fiind preluat mai ales ca o lecție de viață, ca o invitație la meditație. A ajuns și pe site-urile românești, devenind viral, chiar dacă mesajul este o făcătură, de la început la sfârșit.
De altfel, la o simplă căutare, am descoperit că Morgan Freeman este un nume folosit frecvent de către autorii unor mesaje false lansate în mediul online.
În 2017, i-a fost atribuită o declarație cum că Hillary Clinton trebuie să fie arestată pentru a restabili încrederea oamenilor în guvernul american. Cu o lună înainte, o altă știre falsă îi anunța moartea.
Tot lui Freeman i-au mai fost atribuite un text viral referitor la mass-media și un tweet. Niciunul nu îi aparține, de fapt.
Rămâne ca fiecare dintre noi să-și răspundă singur la această întrebare: de ce aș crede un mesaj care îmi promite că-mi va schimba viața, dar mă minte în privința sursei sale?
Și de ce aș avea încredere într-o publicație care-mi oferă pe post de informații niște texte traduse și copiate din alte surse − care sunt, la rândul lor, lipsite de credibilitate?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this