În urma Deciziei CCR, cel puţin în 13 localităţi se vor relua alegerile pentru primar. Foto: Lucian Muntean
În urma Deciziei CCR, cel puţin în 13 localităţi se vor relua alegerile pentru primar. Foto: Lucian Muntean
11/07/2016
Mandat afară. Cine sunt cei 40 de primari afectaţi după decizia CCR
Circa 40 de aleşi locali pot fi afectaţi de recenta decizie a Curţii Constituţionale prin care primarii condamnați definitiv, fie și cu suspendare, își pierd mandatul.
În toamna anului trecut, PressOne a identificat peste 60 de primari condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare. Cei mai mulți reușiseră să își păstreze mandatele, în ciuda faptului că prefecții ar fi trebuit să îi revoce.
După decizia din 6 iulie a CCR, adoptată în urma unei sesizări a preşedintelui Iohannis, am vrut să vedem câţi dintre aceşti edili s-au încăpățânat să candideze și în 2016.
În plus, i-am căutat şi pe primarii care sunt urmăriţi penal, trimiși în judecată sau condamnaţi, dar nu definitiv.
Am descoperit că, în afara celor 13 care au sentinţe definitive, însă cu suspendarea pedepsei, mai există alţi aproape 30 de primari ale căror procese penale nu s-au încheiat.
13 primari cu ghinion
Dintre cei aproximativ 60 de primari condamnați cu suspendare pe care îi identificasem în 2015, mai puțin de un sfert au candidat și au câștigat un nou mandat la alegerile din 5 iunie.
Unii dintre ei fuseseră revocați de prefecți între timp, în timp ce alții au reușit să amâne această procedură. Cert este că, în cel puțin 13 localități, au fost realeşi primari condamnaţi definitiv.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cel mai răsunător caz de primar reales, deși avea sentinţă definitivă cu suspendare, este cel al edilului Devei, Mircia Muntean.
El a candidat din partea PSRO (partidul fondat de Mircea Geoană), după ce fusese condamnat la 4 ani pentru abuz în serviciu.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
La nici o săptămână de la victoria sa în alegerile din 5 iunie, Înalta Curte l-a condamnat însă la alți 2 ani de închisoare pentru că şofase băut și a decis contopirea pedepselor. Astfel, dacă sentinţa rămâne definitivă, Mircia Muntean ar urma să petreacă 6 ani după gratii.
*
Condamnații realeşi
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cel puțin 13 localități sunt conduse de primari realeşi care au sentinţă definitivă de condamnare la închisoare, însă cu suspendare.
În afară de Mircia Muntean, lista îi cuprinde pe următorii:
1. În Arad, primarul comunei Șimand, Florin Dema (PSD), a fost reales în 5 iunie, deși anul trecut a primit 6 luni de închisoare cu suspendare. Cu toate că fusese revocat de prefectul județului Arad, a reușit să își depună candidatura în 2016, aceasta nu i-a fost respinsă și Dema a obținut un nou mandat.
2. În județul Bihor, Somogyi Ludovic a candidat din partea UDMR pentru primăria comunei Paleu și a câștigat. El este condamnat la un an și 2 luni cu suspendare și fusese revocat, de asemenea, în mandatul trecut.
3. Primarul comunei Săcuieu din județul Cluj, Gheorghe Săcuieu, a reușit performanța de a fi reales cu toate că, în 2012, fusese condamnat de două ori la închisoare cu suspendare – câte 5 luni.
4. Și în județul Constanța, Nicolae Anghel a fost reconfirmat în funcția de primar al comunei Castelu, în ciuda condamnării sale definitive din 2013. Anghel primise 6 luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu.
5. Tot în județul Constanța – dar în comuna Oltina, primarul Gheorghe Chirciu are o condamnare definitivă la 2 luni de închisoare cu suspendare. Condamnarea datează din 2013 şi nu i-a pus probleme lui Chirciu, care a candidat pentru un nou mandat din partea PNL și a fost reales.
6. În comuna Dragomirești din Dâmboviţa, primarul reales în 2016 este Dragoș Vlădulescu (PSD) – condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare în octombrie 2014.
7. În județul Gorj, Vasile Moșoiu a primit încă un mandat ca primar al comunei Drăguțești, deși anul trecut fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
8. În județul Maramureș, primar al comunei Săpânța a fost reales Gheorghe Stan – condamnat definitiv, în 2014, la un an de închisoare cu suspendare.
9. Un caz aparte este cel al primarului din orașul Roznov (judeţul Neamț), Ionel Ciubotaru. El a câștigat alegerile din acest an – la care a candidat din partea PSD – deși are o condamnare de 6 luni de închisoare cu suspendare, din 2015, pentru conflict de interese. Și Ciubotaru fusese revocat, la fel ca alţi edili, de către prefectul județului său.
După ce a câștigat alegerile din 5 iunie, mandatul i-a fost contestat din același motiv, al sentinţei. Inițial, judecătorii au invalidat mandatul, însă în urma apelului făcut de Ciubotaru, au decis că el poate ocupa fotoliul de primar al orașului.
10. În comuna Olteni din județul Teleorman, Emilian Mărcușanu a reușit să treacă peste condamnarea la un an de închisoare cu suspendare și a câștigat un nou mandat, din postură de independent.
11. În comuna Fruntișeni din județul Vaslui, Neculai Lupu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Sentința definitivă a fost dată în 2014. Cu toate acestea, în 2016 Lupu a fost reales primar din partea PSD.
12. Un caz similar cu al lui Lupu s-a petrecut în Vrancea, unde primarul comunei Străoane, Vasile Zbârciog, fusese, de asemenea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în 2014, dar, susţinut de PSD, a fost reales în 5 iunie 2016.
"Am căzut cam nevinovat"
Primarul comunei Fruntișeni (Vaslui), Neculai Lupu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și conflict de interese.
Potrivit presei locale, Lupu a fost găsit vinovat că, în perioada 2008-2009, a semnat două acte adiționale pentru mai multe terenuri date în arendă fără acordul Consiliului Local. Din această cauză, Consiliul Local a fost prejudiciat cu suma de 43.569 de euro: diferența între nivelul chiriilor stabilite în contractele de arendă și cea stabilită de primar în actele adiționale.
L-am contactat pe Neculai Lupu să-i aflăm părerea despre decizia Curţii Constituţionale. Ne-a spus că prefectul de Vaslui nu a încercat niciodată să îl revoce:
„Eu nu am avut probleme până acum, nu am avut. Acum, cu decizia asta, cine va fi în locul meu va continua ce am început eu…. Noi suntem o comună mică, nu avem fonduri, nu avem bani.
De fapt, ca să vă spun sincer, eu am căzut cam nevinovat, dintr-o neatenție: am semnat acte adiționale de la Asociația Crescătorilor de Animale și banii erau nu la mine, ci în contul Asociației. Și asta a fost.
Am avut și oameni care m-or lucrat. Secretarul de la primărie, de exemplu. Intenţionat nu a înregistrat cele două acte adiționale. Bine, între timp am fost condamnat. Decizia este definitivă. Nimeni nu a încercat să mă revoce.”
Lupu spune că e mai mult decât evident că oamenii l-au vrut pe el primar – l-au votat și când era trimis în judecată, și mai târziu, după ce a fost condamnat.
„Toată lume știe în comună, cum să nu știe! (despre condamnare – n.r.) Asta e, ce-o fi o fi! Dar, odată ce m-or ales, oamenii m-or susținut! La alegerile din 2012 eram trimis în judecată, iar oamenii tot m-or ales. Apoi, în 2016, eram deja condamnat. Și oamenii tot m-or ales. Acuma, dacă vor să te dea jos, tot te dă. Ce să faci…”
"Am fost naiv că am intrat în politică"
Primarul comunei gorjene Drăguțești, Vasile Moșoiu, regretă că a intrat în politică, deși nici pe el nu a încercat prefectul să îl revoce.
„Domnișoară, ce să vă zic? Eu știu că am fost condamnat în 2015, iar 2016 e anul de suspendare. De unde să știu eu dacă Decizia CCR se aplică și retroactiv? Am fost singurul primar din Gorj care a avut cele mai multe contestații la candidatură!
Eu am, totuși, speranța că justiția din România funcționează. Am proiecte în derulare aici în comună – în faza de implementare, deci nu pe hârtie – de 5 milioane de euro, tot ce vrei: apă, canalizare, infrastructură!
Eu nu am avut ordin de revocare de la prefect, dar uite că mass-media și justiția, una-două, ai fost condamnat, să te dea jos! Singurul lucru de care îmi pare rău – eu vin din mediul privat – e că am fost naiv când am intrat în politică. Aia e: dacă semnezi, ești nenorocit!”
Tot la olteni, dar în comuna cu acest nume din județul Teleorman, primarul Emilian Mărcușanu (foto) se declară pregătit să lupte. De altfel, a contestat ordinul de revocare care i-a venit de la Prefectura Teleorman și se judecă. El spune că, dacă va fi cazul, va apela și de această dată la avocați buni, de rang înalt.
„Mie mi s-a contestat candidatura de 4 ori, mi s-a contestat și validarea mandatului, am fost și revocat de prefect pentru că am avut un an cu suspendare.
Păi, nu poate să te suspende de două ori pentru aceeași faptă și mai am 2 luni termen de încercare.
Să vedem dacă poate să semneze prefecta două încetări de mandat pentru aceeași faptă. Eu am vorbit și cu avocați de rang înalt, care mi-au zis că nu se poate. Deci, eu încă mă judec cu prefectura pentru revocarea din mandatul trecut – a câștigat prefectura în primă instanță, apoi am câștigat eu, și prefectura a făcut apel.”
Primarul din Olteni mai are o variantă: se gândește că, în cele din urmă, mai poate trage de timp.
„A zis și la televizor că mai durează până se dă motivarea, până se face procedura aceea în care secretarul primăriei trebuie să facă referat – și v-am zis, eu mai am 2 luni termen de încercare. Or lua și ăia de la CCR vacanță…”
Miza - primarii cu greutate
În toată țara, zeci de primari sunt fie anchetați, fie trimiși în judecată sau condamnați în primă instanță.
Condamnaţi în primă instanță sunt, printre alţii, primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoș; primarul oraşului Codlea, Cătălin Muntean – 2 ani și 6 luni cu suspendare pentru ucidere din culpă; primarul din Târgu Frumos, Ionel Vătămanu – un an și 2 luni de închisoare cu suspendare în prima instanță, reales din partea PSD; primarul oraşului Băicoi, Ciprian Stătescu – 6 luni de închisoare cu suspendare în primă instanță, reales din partea PNL; primarul din Țăndărei, Cristian George Roman – 4 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, girat de PSD.
Contactat de PressOne, primarul din Predeal, Liviu Cocoș, spune, parcă pentru a se scuza, că acuzațiile care i se aduc se referă la o situație de pe vremea când era consilier local.
„Nu am văzut decizia CCR, deci nu comentez. Știți, la mine este un proces care s-a intentat în perioada în care eram consilier local – deci, înainte să ajung primar. Și nici nu e sentință definitivă. Nu știu ce să vă zic, e Decizia Curții.”
Există şi primari importanţi care au fost realeși deși erau în arest preventiv – cum este cazul lui Cătălin Cherecheș, la Baia Mare – sau în timp ce erau anchetați ori trimiși în judecată.
La Tulcea, de pildă, Constantin Hogea, care a candidat ca independent, a fost reales în ciuda faptului că în 2015 fusese arestat la domiciliu și declarat incompatibil pentru diferențe semnificative în avere.
El este acuzat că a acordat ilegal o autorizație de construire a unui bloc, primind în schimb un apartament de 3 camere. Împreună cu Hogea au fost trimise în judecată fiica și soția sa.
În Timiș, noul primar al orașului Recaș este Pavel Teodor – cercetat de DNA într-un dosar de corupție legat de foștii șefi ai Poliției judeţene.
Tot în Timiș, edilul oraşului Deta, Petru Roman, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese în cursul acestui an. A candidat din partea PNL şi a fost reales în 5 iunie.
Trimis în judecată de DNA, tot în 2016, este și noul primar al orașului Videle (judeţul Teleorman), Nicolae Bădănoiu – care a candidat din partea PSD.
Cazuri similare există în localitățile:
- Șimleu Silvaniei (primarul Septimiu Țurcaș e trimis în judecată, reales din partea PNL);
- Sinaia (Vlad Oprea, trimis în judecată, a câștigat primăria tot pentru PNL);
- Ungheni (Victor Prodan, trimis în judecată);
- Reghin (Maria Precup, trimisă în judecată pentru luare mită, realeasă din partea PSD);
- Baia de Aramă (Ionel Dunărințu, trimis în judecată în 2016, alături de soția sa);
- Urziceni (Constantin Sava, cercetat sub control judiciar pentru instigare la abuz în serviciu);
- Miercurea Ciuc (Róbert Ráduly, de la UDMR, a câștigat un nou mandat fiind trimis în judecată, după ce anul trecut demisionase din funcție);
- Sfântu Gheorghe (Antal Árpád – reales în timp ce se afla sub control judiciar);
- Lehliu Gară (Iulian Comi, cercetat sub control judiciar, reales din partea PSD);
- Fundulea (Dorel Dorobanțu, cercetat de DNA pentru retrocedări ilegale);
- Săveni (Petru Târzioru – cercetat de DNA – a câștigat mandatul fiind girat de PNL);
- Topoloveni (Gheorghiță Botârcă de la PSD a câștigat noul mandat fiind urmărit penal);
- Brașov (George Scripcaru a candidat independent și a câștigat un nou mandat în timp ce se afla sub control judiciar);
- Pașcani (Dumitru Pantazi, reales în timp ce era trimis în judecată);
- Botoșani (Cătălin Flutur, urmărit penal, a candidat din partea PNL);
- Craiova (Lia Olguța Vasilescu, urmărită penal, a candidat din partea PSD şi a fost realeasă);
- Bucureşti – Sectorul 6 (Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT).
Dacă va fi condamnat definitiv, chiar şi cu suspendare, oricare dintre aceştia îşi va pierde mandatul de primar în urma deciziei din 6 iulie a Curţii Constituţionale.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this