Foto: Mike Kenneally / Unsplash
28/02/2018
Mâncatul sănătos nu este atât de complicat pe cât pare
Dacă vrei să înveți să mănânci sănătos, internetul nu ți-este de mare ajutor, pentru că toate sfaturile par să se bată cap în cap.
Motivul pentru care articolele despre nutriție din presa generalistă lasă impresia că sunt contradictorii este că servesc un public care așteaptă continuu să fie „alimentat” cu descoperiri științifice.
Într-o săptămână aflăm că grăsimile saturate din lapte sunt dăunătoare, iar în următoarea ni se spune că produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu.
Totuși, mâncatul sănătos nu este atât de complicat pe cât pare. Studiile științifice sunt rareori revoluționare, iar cele mai multe confirmă regulile bine-cunoscute despre nutriție.
Un studiu masiv publicat anul trecut în revista medicală britanică The Lancet arată că oamenii sănătoși au un regim alimentar bogat în legume, leguminoase, semințe, cereale integrale, fructe, și sărac în carbohidrați rafinați și zahăr.
Un alt studiu, publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, arată că slăbitul depinde de calitatea, nu de cantitatea alimentelor pe care le mâncăm.
Oamenii care reduc consumul de zahăr și de produse ultra-procesate, mâncând mai multe legume și alimente integrale, reușesc să slăbească fără să țină cont de calorii sau de mărimea porțiilor. Acest lucru este valabil atât pentru cei care țin o dietă săracă în grăsimi, cât și pentru cei care țin o dietă săracă în carbohidrați.
E drept că cercetarea în domeniul nutriției este problematică, dar unele lucruri sunt clare. Spre exemplu, avem suficiente dovezi că dietele nu funcționează pe termen lung și că mișcarea nu ajută prea mult la slăbit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De asemenea, devine tot mai clar că nu confuzia în privința studiilor științifice ne împiedică să mâncăm sănătos, ci faptul că nu respectăm acele reguli simple și plictisitoare pe care le cunoaștem prea bine.
Motivul pentru care tindem să mâncăm nesănătos este că obiceiurile alimentare se învață încă din copilărie și se dezvață greu.
Într-un interviu pentru PressOne, medicul Simona Tivadar vorbea despre impulsul celor care au prins cozile din perioada comunistă de a-și umple frigiderele:
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Am năvălit și am cumpărat absolut tot ce se găsea în supermarketuri exact cum năvăleam înainte și cumpăram orice, până lăsam toate rafturile goale, atunci când se „băga” ceva de mâncare. (…)
Sigur că încă n-au dispărut acele generaţii. E ca la vite, un stigmat cu fierul roșu. E pe viață, nu-ți mai iese vreodată din ADN. Chiar și acum, când ești conștient că există de toate.
Pentru cei din generația mea, stigmatul este mai degrabă aversiunea față de bucătăria tradițională, așa că ne-am obișnuit să mâncăm pe fugă tot felul de șaorme și burgeri.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Indiferent dacă am crescut cu șnițelele bunicii sau cu aripioarele de la KFC, dacă vrem să nu suferim mai târziu, nu avem altă soluție decât să reînvățăm ce înseamnă să mâncăm sănătos.
Asta presupune să petrecem mai mult timp în bucătătrie, să alegem mai rar lucruri gata-preparate, să citim mai atent listele de ingrediente de pe ambalaje și să plătim mai mult pentru produse de calitate.
Pentru mine, acest efort de a mânca relativ sănătos este încă în stadiul work-in-progress, dar iată câteva sfaturi de la un diletant:
1. Învață să gătești. Abilitatea de a găti, de a încropi ceva comestibil pentru tine și pentru alții, este profund satisfăcătoare, pentru că te ajută să nu mai depinzi de mâncarea preparată de altcineva.
2. Mănâncă mai puțină carne. Deși nu e nevoie să devii vegetarian, oamenii care mănâncă mai puțină carne sunt în general mai sănătoși. Nu mă văd renunțând prea ușor la carnea la grătar, dar carnea de umplutură, cum e pieptul de pui, nu e tocmai irezistibilă.
3. Ai grijă la flora intestinală. Studiile arată că există o legătură între flora intestinală și creier, așa că orice dietă sănătoasă include fibre și lucruri fermentate, precum murăturile și iaurtul.
4. Pune micul dejun pe pilot automat. Nimeni n-are timp de pierdut dimineața, așa că e bine să ai două-trei variante sănătoase, care pot fi preparate în 10 minute. Pentru mine, micul-dejun implică întotdeauna fie ouă, fie müsli, fie avocado sau o conservă de sardine.
4. Alege gustări care-ți dau energie. La fel ca la micul-dejun, dacă ai la îndemână gustări sănătoase, vei fi mai puțin tentat să cumperi porcării. Când simt nevoia să mănânc ceva între mese, îmi iau un pic de energie din banane, migdale, curmale sau ciocolată neagră.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this