Managerul Institutului Oncologic București, Lidia - Anca Kajanto FOTO Sorin Lupșa/Agrepress

Managerul Institutului Oncologic București și-a scos un post de medic la concurs în spitalul pe care îl conduce

  • Managerul Institutul Oncologic București (IOB), Lidia-Anca Kajanto, a câștigat un post de medic scos la concurs în vara lui 2019 chiar în spitalul pe care îl conduce.
  • Documentul prin care era anunțat concursul poartă semnătura Lidiei Kajanto, însă managerul nu a semnat și actul prin care au fost comunicate rezultatele finale.
  • Situația aceasta – în care managerul și-a scos la concurs un post în instituția pe care o conduce – o plasează pe Kajanto cel puțin în conflict de interese. 
  • Ministerul Sănătății refuză să comunice numele persoanelor care au făcut parte din comisia de concurs.
  • CV-ul managerului de la cel mai mare institut oncologic din România nu este public, iar Ministerul Sănătății a refuzat să ofere o copie a acestuia.

Anunțul

Pe 7 iunie 2019, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) – cel mai mare institut de profil din România – anunță pe site-ul propriu scoaterea la concurs a trei posturi vacante.

Documentul poartă semnătura managerului Lidia Kajanto. 

La IOB era nevoie de trei medici: 

  • Două posturi de medic specialist în oncologie medicală, cu normă întreagă, în cadrul Compartimentului Registrul Medical al Cancerului și în cadrul Cabinetului Oncologie Medicală 2;
  • Un post de medic primar confirmat în specialitatea oncologie medicală, cu normă întreagă, în cadrul Secției Oncologie Medicală II.

După 19 zile, tot pe site-ul Institutului, au fost publicate numele persoanelor care au trecut de prima etapă a concursului: selecția de dosare pentru cele trei posturi. 

Pentru fiecare poziție în parte s-a înscris câte un singur candidat, iar managerul IOB, Lidia – Anca Kajanto, figurează acceptată pentru a intra în etapa a doua a concursului pentru poziția de medic specialist oncologie medicală la Cabinetul Oncologie Medicală 2.

Bogdan Georgescu a fost admis pentru secția medic specialist oncologie medicală la Compartimentul Registrul Medical al Cancerului, iar Alexandrina Crîngeanu pentru medic primar oncologie medicală la Secția Oncologie Medicală II.

Documentul despre situația persoanelor care au trecut de proba dosarului conține semnătura lui Florin Radu, șeful secției de chirurgie oncologică III de la IOB. În fața semnăturii acestuia este pusă litera „p” (n.r. – pentru) în fața titulaturii de manager, ceea ce în practica administrativă înseamnă că, în lipsa superiorului, un alt angajat desemnat provizoriu poate semna documente în locul acestuia. 

Situația dosarelor înscrise la concurs pentru posturile de la IOB (2019) Sursa> iob.ro

Concursul propriu-zis s-a desfășurat pe 22 iulie la Spitalul Universitar de Urgență Elias, iar rezultatele finale o indică pe Lidia Kajanto drept câștigătoare a postului, cu un punctaj de 239,95. 

Examenul a fost compus din trei probe: prima, scrisă, a doua, de examinare clinică a unui pacient, și cea de-a treia, practică. 

Ministerul Sănătății a refuzat să comunice cine au fost membrii comisiei de subiecte și a celei de concurs.

Potrivit articolului 4 din Ordinul de Ministru al Sănătății nr. 869/2015 „organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante se aprobă de către conducătorul unităţii”. 

În acest caz, „conducătorul unităţii” este chiar Lidia Kajanto.

Mai mult, articolul 7, alineat 6 din același ordin prevede că „Comisiile de concurs sunt propuse de către conducătorul unităţii sanitare care a publicat posturile la concurs şi sunt aprobate de ordonatorul de credite superior ierarhic, prin act administrativ al conducătorului acestuia, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea propunerilor”. 

În acest caz, comisia de concurs trebuia propusă de Lidia Kajanto și aprobată de Ministerul Sănătății. 

Totuși, nu se știe cine s-a ocupat de organizarea concursului, dincolo de scoaterea posturilor la concurs – pe care în mod cert a aprobat-o Kajanto – și cine a organizat comisiile de concurs.

PressOne a solicitat Ministerului Sănătății date despre membrii comisiei de concurs pentru cele trei posturi de medic, însă aceste informații nu ne-au fost comunicate, deși sunt unele publice. 

Ministerul Sănătății împiedică accesul presei la informații publice

Biroul de Presă al Ministerului Sănătății a tras de timp nu mai puțin de 45 de zile pentru a nu furniza, în final, datele despre concursul organizat de Institutul Oncologic București prin care managerul și-a scos un post de medic specialist pe care l-a și câștigat.

Răspunsul primit după nenumărate insistențe la directorul de comunicare al Ministerului,  Oana Grigore, este superficial și invocă „prevederile legale” pentru a nu comunica, de fapt, informațiile cerute.

În mod normal, atunci când o instituție nu poate furniza anumite date – fie nu le deține, fie acestea nu sunt publice – trebuie să comunice acest lucru în 5 zile, potrivit Legii 544/2001 privind datele de interes public.  

Mai mult, potrivit articolului 46 din Legea 544/2001, persoanele angajate în instituții, responsabile de relația cu presa, trebuie să furnizeze „ziariștilor, prompt şi complet, orice informaţie de interes public care priveşte activitatea instituţiei sau autorităţii publice pe care o reprezintă”. 

Totuși, Ministerul Sănătății a avut nevoie de 45 de zile pentru da următorul răspuns la întrebarea despre cine au fost membrii comisiei de concurs pentru cele trei posturile de la IOB:

pentru cele trei posturi de medic specialist, respectiv primar oncologie medicală, comisia a fost întocmită conform prevederilor legale”.

Solicitarea a fost trimisă la Biroul de Presă a Ministrului încă de anul trecut, de pe 22 decembrie.

La opt zile distanță, Ministerul anunța că va răspunde în maximum 30 de zile, „întrucât volumul informațiilor cerute depășește termenul legal de răspuns”, adică 10 zile.

Răspunsul a venit abia pe 5 februarie. 

O altă informație cerută de la Ministerul Sănătății a fost o copie a CV-ului managerului Institutului Oncologic București, document care nu se află pe site-ul spitalului.

Oana Grigore a menționat într-o discuție telefonică faptul că datele din CV intră sub incidența celor cu caracter personal, motiv pentru care nu vor fi comunicate.

Deși am solicitat acesteia să înlăture din CV datele personale și să le furnizeze doar pe cele care privesc activitatea profesională a Lidiei – Anca Kajanto, nu am primit o copie a CV-ului managerului.

Ministerul Sănătății nu colectează astfel de informații, iar CV-ul doamnei manager conţine date cu caracter personal, ce intră sub incidenţa Regulamentului (UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulație a acestor date şi de abrogare a directivei 95/46/CE şi Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului sus menţionat”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății. 

CV-ul Lidiei – Anca Kajanto nu este publicat pe site-ul Institutului Oncologic București. Spre comparație, CV-urile majorității medicilor angajați la IOB sunt publice și pot fi consultate online, pe site-ul Institutului. 

Nici CV-urile celor doi medici care au câștigat posturile de medic primar și medic specialist în oncologie medicală – Bogdan Georgescu și Alexandrina Crîngeanu – nu apar pe pagina de Internet a Institutului.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Legea conflictului de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat  în 2019 un ghid care privește situațiile de incompatibilitate și conflictele de interese.

În document este clar specificat că interesele personale ale unui angajat dintr-o instituție publică nu pot fi îndeplinite cu ajutorul funcției pe care o ocupă.

Astfel, „Conflictul de interese apare atunci când funcţionarul public are un interes personal care influenţează sau pare să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor sale oficiale cu imparţialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcţionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizaţii cu care funcţionarul public a avut relaţii politice sau de afaceri”. 

Regula se aplică atât pentru angajații autorităților publice, cât și pentru apropiații lor, fie ei rude sau prieteni. În cazul în care norma nu este respectată apare conflictul de interese. 

Lidia – Anca Kajanto obține postul de medic la Institutul Oncologic din București în timp ce este și managerul acestuia, în contextul în care, anterior, a lucrat 9 ani în mediul privat.

Potrivit unor surse oficiale, ceea ce a făcut managerul IOB poate fi considerat conflict de interese în materie administrativă.

Concret, dacă Lidia – Anca Kajanto s-a implicat în organizarea concursului pentru postul la care a candidat, în instituția pe care o conduce și dacă a semnat documente în calitate de manager se află în situația de conflict de interese.

Cum motivează managerul IOB participarea la concurs

Managerul Institutului Oncologic București, Lidia Anca Kajanto, consideră că nu s-a aflat în conflict de interese, neagă că a organizat concursul pentru cele trei posturi de medic scoase la concurs de Institut și spune că în acel moment era în concediu.

Întrebată dacă a stabilit comisia de concurs pentru cele trei funcții, Kajanto a susținut repetitiv că „nu” și că „am fost în concediu”.

Lidia Kajanto spune că „[…] comisia de concurs a fost trimisă la Colegiul Medicilor, desemnată de Colegiul Medicilor […]”, dar și că „[…] nu a fost nimeni din Institut”.

La întrebarea „considerați că v-ați aflat în conflict de interese (n.r. – pentru că a participat la unul dintre posturile scoase la concurs de Institut – căruia îi este manager)?”, Kajanto a tăcut câteva secunde.

Apoi a întrebat „de ce m-am aflat în conflict de interese?”.

După ce i s-a spus că a candidat la unul dintre posturile vacante de la IOB în timp ce era chiar manager-ul Institutului, Lidia Kajanto a făcut din nou o pauză.

Da, nu mă consider, pentru că nu se inscrisese… era perioada în care nu se înscrisese nimeni și atunci… era ultima zi. M-am înscris chiar în ultima zi și eram în concediu […] deci asta a fost”, spune Kajanto.

Managerul afirmă că „[…]  era în ultima zi, eram în concediu, nu se înscrisese nimeni și am întrebat «pot să mă înscriu?», chiar a fost cred că… și după aceea toate documentele mi-am adus… de la Colegiu trebuia și am spus nu dați nimic să se organizeze, dacă faceți comisie nu în Institut să n-avem probleme”.

Întrebată dacă din punct de vedere moral este o problemă că a candidat la unul dintre cele trei posturi, Lidia Kajanto a spus că „nu cred că este o problemă pentru că era nevoie de… deci și a fost… pe un cabinet în care intervin ambulatoriu, nu pe o secție, este un cabinet în care intervin ambulatoriu”. 

„[…] A fost o chestie că voiam să încerc să ajut spitalul” și că „eu sunt plătită doar ca manager”, a continuat Kajanto.

***

Singurele informații oficiale despre organizarea concursului pentru cele trei posturi vacante de la IOB ne-au fost furnizate de Lidia Kajanto, după ce Ministerul Sănătății a refuzat să ni le ofere.

Actele pentru scoaterea la concurs a celor trei posturi de care era nevoie la IOB, spune managerul, au fost semnate de înlocuitorii săi.

De asemenea, organizarea și desfășurarea concursului au fost instituite tot de suplinitorii săi, susține Lidia Kajanto.

Kajanto specifică în răspunsul trimis că „[…] procedura de organizare și desfășurare a concursului […], nu a fost declanșată la inițiativa doamnei doctor Kajanto Lidia – Anca în calitate de manager […]” și că „pe toată perioada de declanșare a procedurilor de ocupare a postului respectiv prin concurs, atât în perioada anterioară, cât și în cea ulterioară” s-a „regăsit în repausul legal de odihnă”.

Kajanto spune că postul pentru care a candidat a fost scos la concurs simultan cu alte posturi propuse de Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (R.U.N.O.S.) și au fost aprobate de către Comitetul Director al IOB. 

Nici Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București, și nici Ministerul Sănătății nu spun cine sunt persoanele care au făcut parte din comisia de concurs pentru cele trei funcții vacante.

„[…] Comisia de examinare a candidaților înscriși la concurs […] a fost aprobată de către Ministerul Sănătății”, spune Lidia Kajanto.

Cine este Lidia-Anca Kajanto

Lidia Kajanto a trimis PressOne.ro o copie a CV-ului său după ce i s-a adus la cunoștință că acesta nu este public și nu apare nici măcar pe site-ul Institutului Oncologic, unde este angajată.

Lidia – Anca Kajanto a obținut în 1998 diploma de licență la Facultatea de Medicină Generală – UMF „Iuliu Hațeganu” din Cluj – Napoca cu o calificare în managementul spitalicesc, potrivit propriului CV.

Din 1998 până în 2002 a fost medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

De-a lungul timpului, Lidia Kajanto a ocupat mai multe funcții de conducere în domeniul medical.

Timp de cinci ani – din 2002 până în 2007 – a lucrat la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).

În primii trei ani ca angajată a CASMB, Kajanto a fost responsabilă cu programele naționale de sănătate finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUAS).

Ultimele două funcții ocupate la CASMB au fost:

  • șef de serviciu planificare și dezvoltare servicii medicale în Direcția Planificare, Dezvoltare și Relații cu Furnizorii;
  • șef de serviciu urmărire control servicii medicale – Direcția Relații cu Furnizorii.

În perioada 2004 – 2006 a urmat un masterat la Facultatea de Administrație Publică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Tot în 2006 a absolvit și Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar.

Din 2007 până în 2012 a fost director general al clinicii private Euromedic Fundeni.

În intervalul 2012 – 2016 a fost director în dezvoltare medicală la o altă clinică privată de radioterapie, Amethist din Otopeni.

În prezent, Kajanto este managerul Institutului Oncologic „Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu” din București, unde lucrează din 2016.

Potrivit CV-ului său, Lidia – Anca Kajanto este medic specialist în oncologie medicală, medic specialist în medicină de familie și medicină de urgență, însă nu este clar din ce an a obținut aceste calificări. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Horațiu Moldovan au refuzat să comenteze subiectul.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...