Mai multe pagini care sponsorizează conținut politic manipulator pe Facebook, asociate cu PSD

Românii au găsit o metodă de a sponsoriza conținut politic pe Facebook, fără ca acesta să fie asumat real de vreo entitate. Două pagini de Facebook create în 2019, în România, au plătit publicitate politică cu conținut fals sau avantajos pentru campania PSD în ultima lună și jumătate, ascunzând identitatea reală a entității care a procesat plățile către rețeaua socială.

Cazul arată că sistemul Facebook de identificare reală a entităților care plătesc publicitate politică poate fi ușor eludat de către utilizatorii din Europa.

***

Pe data de 10 a unei luni ai putea să te duci la bancă ca să-ți primești pensia, așa cum te-ai obișnuit și să afli că… PNL a tăiat-o la jumătate!

Așa anunță un clip care a circulat pe Facebook din 19 în 20 aprilie, 2019, ca publicitate politică plătită, fiind vizualizat de cel puțin 50.000 de ori.

Problema este că anunțul care însoțește video-ul, și anume că PNL și USR au atacat noua lege a pensiilor la Curtea Constituțională, datează din decembrie, 2018. Și încă ceva: entitatea care a plătit pentru popularizarea acestui video pe Facebook este un site cu proprietarii ascunși.

Litere.net, pentru că despre această pagină este vorba, a fost creată în 24 februarie, 2019, și este asimilată site-ului litere.net, care anunță: „Dorim să fim o altfel de publicație de știri, în loc să scriem zeci de articole în fiecare zi, noi scriem doar despre subiectul cel mai important de azi”.

Site-ul este, de fapt, o platformă wordpress care a oferit, pentru o scurtă perioadă, un material zilnic în care a reunit câteva știri naționale. La o interogare de tip Whois, site-ul are proprietari ascunși.

Conținutul politic sponsorizat de pagină nu are nicio legătură cu cel prezentat pe site.

Un alt video sponsorizat este un montaj cu mai multe fotografii trucate, care transmit mesajul că fostul premier Mihai Tudose, actual membru al Pro România, ar fi acoperit al SRI, și Florian Coldea, fost adjunct al SRI, ar fi membru Pro România.

Victore, de ce nu zici ce caută Coldea în ProRomânia„, este întrebarea din finalul video-ului. Această postare a fost vizualizată de cel puțin 500.000 de ori.

Același video a mai fost sponsorizat și de pagina VideoNews.ro, care nu a completat în niciun fel datele de identificare ale entității care a plătit conținutul fals sponsorizat. Dealtfel, nu există un site asociat acestei pagini.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În total, litere.net a cheltuit 9990 de lei pentru publicitate politică pe Facebook în ultimele 30 de zile.

Politice.net a fost creată în 28 februarie, 2019, are 1933 de likes și a rulat, până acum, 12 postări sponsorizate cu materiale care vin în sprijinul măsurilor controversate adoptate de PSD sau pentru a-și mări comunitatea.

În total, politice.net a sponsorizat anunțuri politice în valoare de 7.846 de lei.

De pildă, între 6 și 14 mai, informația că mai mulți economiști ai PNL și USR au solicitat, în 2014, să nu se majoreze salariul minim pe economie, din cauză că o astfel de măsură ar fi „distructivă pentru economie„, a fost vizualizată de cel puțin 500.000 de ori pe Facebook.

Politice.net are la descriere un citat atribuit lui Otto von Bismark – Politica este arta posibilului. Site-ul asociat paginii are, de asemenea, proprietarii ascunși, și a publicat câteva știri de politică internațională, cu precădere legate de Uniunea Europeană.

Ambele pagini furnizează, în disclaimer-ul pus la dispoziția publicului, același număr de telefon.

Am încercat să contactăm persoana care face plățile în numele celor două site-uri, dar numărul de telefon mobil prezentat este dezafectat.

Totuși, detaliile furnizate de cele două pagini la secțiunea specială creată de Facebook pentru a identifica entitățile care plătesc publicitate politică, duc la o agenție media, Twenty Media SRL, administrată de Cristian Mihai.

G4Media.ro a arătat că agenția ar fi primit, în 2017 și 2018, peste 850.000 de lei din subvenția PSD. Adresa agenției e identică cu adresa furnizată de entitatea care a plătit publicitatea în numele politice.net și litere.net: șoseaua Străulești, numărul 117A.

La acea adresă se află un bloc cu apartamente de locuit, finalizat recent.

Șoseaua Străulești nr. 117A. Foto: Lucian Muntean

Dar cazul prezentat pune în discuție utilitatea sistemului creat de Facebook pentru transparentizarea publicității politice plătite.

După 8 mai, 2018, Facebook a început să solicite entităților care plătesc pentru publicitate politică date de identificare, astfel încât fiecare postare publicitară să poată fi marcată cu formula „Plătită de…„, urmat de numele entității. Este motivul pentru care clipurile publicitare sponsorizate oficial de partide apar marcate corespunzător.

Dar, în cazul prezentat de PressOne, Plătită de litere.net, nu înseamnă nimic, deoarece, la rândul ei, acea publicație are proprietari ascunși.

Puteți verifica ce anunțuri publicitare cu conținut politic publică fiecare pagină, câți bani a cheltuit, în total, pentru publicitate și ce public a fost targetat de aceasta în secțiunea specială Page transparency, aflată în partea dreaptă a meniului paginii.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...