Fotografiile îi aparțin Cristinei.
12/06/2018
Lumea Cristinei, fata care a primit un aparat foto în dar
Originar din Năsăud, Saul Pop (26 de ani) a fost fotoreporter la mai multe publicații locale înainte de a ajunge să lucreze pentru Reuters.
Astăzi, este sub-editor foto la faimoasa agenție britanică și trăiește în orașul polonez Gdynia, pe țărmul Mării Baltice.
Când erau încă studenți la jurnalism, Saul și iubita lui, Loredana, au lansat un proiect caritabil denumit Art4Education.
Așa au cunoscut-o, în 2016, pe Cristina, elevă în satul Spermezeu din județul Bistrița-Năsăud.
„Am întâlnit-o chiar în prima noastră acțiune, când, la întrebarea − «Ce vrei să te faci când o să fii mare?», ea a răspuns: «Fotograf aș vrea, îmi place să fotografiez».
După o lună, am reușit să ne întoarcem la ea cu un aparat foto și un calculator. Asta era în octombrie 2016.
Având în vedere vârsta ei, i-am cerut să fotografieze lucrurile și locurile care o fac să se simtă acasă. După mai bine de un an, ne-a arătat ce fotografiase”, povestește Saul Pop.
Textul de mai jos este scris de el, iar fotografiile sunt ale Cristinei, realizate cu aparatul primit în dar.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
*
Lumea Cristinei
Prima fată din cei trei copii ai familiei, Cristina are astăzi 10 ani, dublă cetățenie, spaniolă și română, o gospodărie plină de animale, o dorință imensă de a ști carte și un aparat foto.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
Născută în locul pe care foarte mulți români îl numesc „casa din străinătate”, Cristina trăiește într-un sat bine ocrotit de munții județului Bistrița-Năsăud.
Chiar dacă au plecat afară să le construiască un viitor, părinții au ales tot România ca loc unde copiii să meargă la școală.
Grajdul plin și bunătățile de pe masă îi descriu ca oameni obișnuiți cu munca câmpului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tatăl − care acum nu mai are voie să muncească din cauza unui infarct − spune, oarecum resemnat, că lui nu i-a prea plăcut școala:
„Când mi-a fost mie vremea de învățat, am preferat să ies să lucru. N-am fost eu prea mult cu școala, însă pe fete vreau tare mult să le susțin în asta. Mereu le dau exemplul meu”.
Destinul tatălui este copiat parcă de fiul cel mare. Iubitor de animale și de munca câmpului, a ocolit școala și a plecat în Spania. Vrea să adune bani și să-și construiască un grajd pentru viitoarele lui animale.
Cristina e elevă la școala din Spermezeu și iubește cărțile.
Ultima dată când am vizitat-o, era proaspăt întoarsă de la Olimpiada de Limba Română. O viață petrecută în agricultură nu îi surâde, așa că a hotărât să se dedice învățatului.
„Învățătoarea le-a spus că urmează să le dea o listă de cărți pe care trebuie să le citească pe parcursul anului. Fata mea nu a mai avut răbdare până a doua zi, așa că în pauză și-a copiat toată lista. Când ne-a spus doamna că trebuie să îi punem să citească, noi aveam deja lista de cărți”, spune mama ei, zâmbind.
La adunatul cărților ajută și tatăl, care merge pe la bibliotecă pentru a lua mai multe cărți odată.
Aparatul foto, un așa-numit compact care nu dispune de prea multe avantaje tehnice, l-a primit în dar. De atunci, Cristina fotografiază lucrurile, locurile și oamenii care fac parte din viața ei.
Seara este timpul preferat al Cristinei pentru fotografii. Modul în care cerul și natura se transformă o fascinează.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this