
Umbra lui Călin Georgescu, în turul II
04/05/2025
Nicușor Dan a trecut pe locul II și intră în finală.
După centralizarea a 97.66% din procesele verbale, Nicușor Dan intră în finala prezidențială. Coaliția de Guvernare, care l-a susținut pe Crin Antonescu, are ședință luni, la 13.00.
Crin Antonescu: Voturile au vorbit, cetățenii au vorbit. Plec din această încercare cu fruntea sus. Antonescu a evitat să le recomande votanților săi să îl voteze pe Nicușor Dan.
Primarul Capitalei va mai capitaliza din voturile Diasporei. Vă mulțumim că ați fost alături de PressOne.
Distanța între Crin Antonescu și Nicușor Dan e sub 30.000 de voturi la 95% din secții numărate. Elena Lasconi a făcut performanță chiar și la ea acasă.
În București, singurul oraș care era al lui Nicușor Dan, sectorul 5 a plecat spre George Simion. A luat în schimb județul Cluj. Mureș, Satu Mare și Bihor se alătură județelor cu populație majoritar maghiară și sunt câștigate de Crin Antonescu. Diferența între cei doi e sub 100.000 de voturi.
John Banu, la Antena3. Acesta nu este un eșec pentru mine, e doar începutul. Un candidat constructiv, cu o declarație pe care Marcel Ciolacu nu o va mai putea face niciodată.
La peste 28.00% din secțiile de votare numărate, țara arată așa.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
George Simion a copiat atât tonul vocii lui Călin Georgescu, cât și cadrul de live și formulele de adresare, pentru a ține publicul suveranist activ.
Crin Antonescu: Aș vrea să le mulțumesc tuturor românilor. A fost un gest de responsabilitate și speranță. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat în campania mea. Aș vrea să felicit și oamenii care au lucrat în campaniile contracandidaților. Așteptăm să numărăm fiecare vot.
Nicușor Dan: Democrația este despre comunități, cu problemele și responsabilitățile lor. Vreau să le mulțumesc pentru dezbaterea pe care au purtat-o pe rețelele sociale. Noi, politicienii, mai avem un drum lung până să ajungem la aspirațiile celor care ne-au susținut. Să ne raportăm cu prudență la rezultatele exit pollurilor. Mulțumesc reprezentanților tuturor partidelor în secțiile de votare.
Elena Lasconi: Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care m-ați votat. Vreau să-i felicit pe toți cei 10 contracandidați. Românii au întotdeauna dreptate. Ne putem aștepta la diferențe după ce am văzut exit pollurile.
Cum mobilizează AUR mașinăria de linșaj împotriva celor care vorbesc despre violul de la școala de vară
PressOne a intrat în posesia unor informații conform cărora, într-un grup privat de WhatsApp, membrii AUR sunt îndemnați să dea „raport maxim” unei postări de pe TikTok în care Andreea Raicu vorbește despre violul fetei de 17 ani de la școala de vară AUR.
Delir pe Tik Tok, după alegeri. Susținătorii lui Simion rostogolesc scenarii apocaliptice: „vine războiul” și „ne-am vândut țara”
După ce Nicușor Dan a ieșit președinte, zeci de mii de oameni se plâng pe Tik Tok că votul lor ar fi fost furat, amenință că vor pleca din țară, prevăd un război în viitorul apropiat sau își taie pur și simplu buletinele, în semn de protest.
Marcel Ciolacu pleacă de la sediul PSD fără să declare nimic. Dacă Crin Antonescu pierde, e sfârșitul politic al premierului.
Victor Ponta: Eu sunt convins că rezultatul final va fi altul. Sper să se numere corect.
George Simion: Astăzi poporul român a vorbit. E timpul să fie auzit. În ciuda obstacolelor, a manipulărilor și a presei plătite. Încrederea românilor nu va fi trădată. E o victorie a demnității românești. E victoria celor care încă mai cred în România. Vreau să fim foarte atenți la secțiile de vot.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
21.00 Rezultate INSCOP Research, ora 20.00
George Simion 36.2%
Crin Antonescu 21.5%
Nicușor Dan 20.6%
Victor Ponta 17.1%
Elena Lasconi 2.5%
Lavinia Șandru 1.0%
Rezultate Avangarde
George Simion 30%
Crin Antonescu 23.0%
Nicușor Dan 23.0%
Victor Ponta 15.0%
Elena Lasconi 4.0%
Alt candidat, 5.0%
Rezultate CURS
George Simion 33.1%
Crin Antonescu 22.9%
Nicușor Dan 20.9%
Victor Ponta 14.7%
Elena Lasconi 4.0%
20.00 Emoții pentru partidele care se luptă pentru locul II și, mai ales, pentru liderii care vor pierde puterea după cele două tururi de scrutin. Prezența e în continuare pe un trend descendent.
19.30 Foarte puține îndemnuri la vot față de alte tururi de scrutin, cu politicieni foarte rezervați, fie pentru a nu antagoniza publicul, așa cum sunt liderii PSD, fie din alte motive. La sediul AUR, mai multe televiziuni și jurnaliști considerați ostili nu au acces.
E posibil ca unele secții de votare să se aglomereze în ultima oră. E foarte important să știți că se poate vota, dacă sunteți la coadă.
19.20 Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, explică importanța votului Diasporei în ecuația primului tur. Este de așteptat ca prezența să ajungă la peste 1.000.000 de oameni înainte de ora 21.00, ora României, când se vor închide urnele în toate țările.
19.00 Marile publicații par să fi hotărât rezultatul acestui tur și enumeră pericolele ascensiunii extremei drepte.
18.00 Entuziasmul pentru vot a scăzut mult în țară, ceea ce se va vedea în impredictibilitatea rezultatelor finale.
17.15 În ultimii 11 ani, Diaspora a fost cea care a adus schimbarea, într-un fel sau un altul. Dar mai există segmente care o pot face. Tinerii, care sunt subreprezentați, și cu care candidații au vorbit cel mai puțin.
17.00 Ritmul de votare a încetinit și mai mult, iar diferențele par mai strânse. Sunt peste 7.100.000 de votanți în acest moment. E important să știți că puteți vota de oriunde până la ora 21.00, ora României. Niciuna dintre cifrele vehiculare online nu este veridică și există semne de întrebare în ceea ce privește acuratețea cifrelor prezentate de televiziuni la încheierea votului, pentru că, explică profesorul Claudiu Tufiș,
Dat fiind că jumătate dintre cei selectați refuză să răspundă, acest lucru înseamnă că orice estimare făcută pe jumătatea care a răspuns fără să ia în calcul jumătatea care nu a răspuns va duce la rezultate greșite, diferite semnificativ de rezultatele la nivelul întregii populații. Rate atât de mari de non-răspuns sunt întâlnite în cazul întrebărilor delicate (cum este cazul întrebării "Cu cine ați votat?" dacă respondentul a votat cu un candidat care are o imagine proastă în mass media) precum și în cazul unui comportament de protest (protestul în acest caz poate fi față de cei de la putere, dar poate fi și față de cei care fac exit-poll-uri și care au greșit masiv în noeimbrie 2024).
Celălalt lucru care ar trebui să ne ridice semne de întrebare este că AUR este entitatea care reclamă cele mai multe probleme la vot, nu observatorii independenți.
Aș vrea să ne amintim o întâmplare care pare de ordin penal, dar a fost clasată de liderii PSD drept glumă de TikTok. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, îi spunea lui Marcel Ciolacu că în 2024 PSD ar fi cedat voturi lui George Simion
„Îți amintești când tu spuneai la partid să nu îi dea nimeni voturi lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să știi că toți i-am dat”
Acest tip de transfer se poate întâmpla în cazul mobilizării activelor de partid spre un candidat, în momentul în care rezultatele dezavantajează candidatul propriu. Dincolo de justiție, singurul fel în care ne putem asigura că rezultatele sunt corecte este să votăm.
15.00 Decalajele față de tururile precedente de scrutin în ceea ce privește prezența s-au domolit, e un moment de acalmie, așa că voi merge să votez. Femeile au fost mai puțin prezente la vot, cu excepția segmentului de vârstă 65+. Cifrele pe care le-ați putea vedea online sunt înșelătoare, iar prezența lor în spațiul public este ilegală. E un moment în care fiecare vot contează.
14.30 Avântul votanților s-a domolit, este la același nivel cu 2019, depășind 30%. Casele de sondare au probleme în a da rezultate corecte, pentru că un procent mare din alegători refuză să spună cu cine au votat. Emoțiile partidelor sunt legate atât de decalajele între urban și rural, cât și de prezența tinerilor la vot.
13.50 A fost depășit pragul de 5.000.000. Niciuna dintre organizațiile care observă votul, Vot Corect și Funky Citizens, nu au constatat disfuncționalități majore în procesul electoral până acum. Deși se acordă o atenție sporită prezenței în Diaspora, e foarte interesant și de urmărit decalajul între urban și rural, unde oamenii au votat mult mai puțin.
13.10 25% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, cei mai mulți în orașe, în timp ce la sat s-a votat într-un ritm mai încet. Atenție, în Diaspora alegerile se vor încheia la 21.00 ora României, adică 20.00, în Italia, de exemplu.
12.30 Față de turul I din 2019, înte Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, diferența de prezență e sub 1% procentual. Se folosesc foarte multe cuvinte mari în ceea ce privește prezența la vot, dar acestea sunt făcute să genereze reacții emoționale, nu reprezintă realități sociologice.
12.00 Fostul președinte Klaus Iohannis: 'Este bine să ne dăm seama că de data aceasta alegerile trebuie să se desfășoare foarte bine, foarte clar și fără influențe din afara României. Sper să fie o zi bună pentru România. Spre deosebire de cele desfășurate în mandatul său. Aproape 3.500.000 de votanți până acum, cu peste 500.000 în Diaspora, cu cea mai mică prezență înregistrată în rândul tinerilor între 18-24 de ani, cărora nu li s-a adresat niciun candidat în această campanie.
11.30 Peste 3.000.000 de alegători au ales să își exprime votul, peste datele de prezență din primul tur al alegerilor din 2024 și 2019.
11.20 Candidatul John Ion Banu Muscel: Să fiți iubiți! Să fiți iubiți în democrație.
11.15 Jurnalistul Victor Ilie vorbește despre un atac de tip DDOS, adică valuri de trafic artificial, ce prăbușesc site-urile, care a lovit mai multe instituții și candidați. Atacatorii sunt pro-ruși și se ascund sub un ursuleț.
11.00 Peste 2.500.000 de oameni și-au exprimat dreptul la vot. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați, din orașe, cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani.
Toate publicațiile internaționale urmăresc cu atenție și preocupare procesul electoral din România.
10.30 Marcel Ciolacu, premierul României: Nu au fost probleme majore nici în 2024. De aceea votăm și în 2025.
10.15 Peste 2.000.000 de români și-au exprimat votul. Victor Ponta e singurul dintre candidații pe care sondajele îi desemnează drept fruntași, care nu și-a exprimat încă votul. Dacă ceilalți au venit alături de partenerii de viață, George Simion a venit alături de Călin Georgescu, care a spus că nu recunoaște alegerile, dar și-a exprimat dreptul pentru ceva ”Votez pentru turul 2 înapoi”.
Pentru prima dată, două secții de votare au un proces accesibilizat persoanelor cu deficiențe de vedere. Fără să fie vreo revoluție, e un semn că România se transformă. Și că cei care nu au nicio dificultate au privilegiul de a-și exprima votul fără nicio problemă.
Rămâneți pe PressOne pentru a afla cele mai noi informații despre alegerile prezidențiale. Suntem aici pentru tine.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this