Congresul american, luat cu asalt de manifestanții pro-Trump. Foto: Captură feed Twitter

LIVE TEXT: Congresul american certifică victoria lui Joe Biden sub asaltul mulțimilor furioase

Scene incredibile în Congresul american. Ceremonia de certificare a rezultatului votului pentru președinția Statelor Unite ale Americii a fost întreruptă de mulțimi furioase de fani ai lui Donald Trump care au luat cu asalt clădirea Capitoliului.

Actualizare ora 12:00 – Toate obiecțiile ridicate de senatorii și reprezentanții Republicani au fost respinse la vot. Joe Biden este certificat drept președintele ales al Statelor Unite și va depune jurământul pe data de 20 ianuarie 2021. Președintele Donald Trump a recunoscut rezultatul votului din Congresul american și a declarat că va asigura „o tranziție onorabilă”.

Patru persoane și-au pierdut viața în violențele din Capitoliu, clădirea Congresului american. 52 de persoane au fost arestate, iar 14 ofițeri de poliție au necesitat îngrijiri medicale. Poliția a mai dezamorsat și două bombe artizanale puse lângă sediile partidelor Democrat și Republican.

Actualizare ora 7:00 – Încercarea unor senatori Republicani de a amâna certificarea votului Colegiului Electoral a eșuat. Obiecția ridicată de ei cu privire la rezultatul votului din Arizona a fost învinsă cu scorul de 93-6.

Astfel, după ce Donald Trump a pierdut în alegeri, a pierdut în circa 60 de procese judecate de multe ori chiar de către judecători numiți de el, a pierdut în Colegiul Electoral, a pierdut și votul în Senat. Dezbaterile continuă, pentru că aceleași obiecții au fost ridicate și pentru statul Pennsylvania, astfel încât Senatul și Camera Reprezentanților s-au retras să le dezbată separat.

Camerele reunite urmează să certifice, în final, faptul că Joe Biden a câștigat alegerile americane.

Forțele de ordine au arestat circa 30 de persoane pe parcursul nopții. Femeia care a fost împușcată de forțele de ordine în interiorul clădirii a decedat, un protestatar care a escaladat schela de pe o aripă a clădirii și a căzut de la înălțime se află în stare critică, iar mai mulți ofițeri de poliție au primit îngrijiri medicale.

Actualizare 01:00 – Forțele de ordine au reușit să disperseze relativ pașnic mulțimile care ocupaseră clădirea Capitoliului, stabilind un cordon de securitate la distanță față de parlamentul american.

Președintele Trump nu regretă absolut deloc cele întâmplate și dă semne că nu dorește să condamne în vreun fel violențele de azi. Democrații americani au anunțat că vor porni procedurile pentru punerea sub acuzare a președintelui.

Capitala americană este de la ora 18:00 ora locală (ora 1:00 AM la București) sub stare de asediu, iar cei care găsiți pe stradă după această oră sunt pasibili de arest.

Congresul urmează să reia procedurile prin care certifica rezultatul votului pentru președintele Statelor Unite ale Americii. Cele două Camere își vor relua dezbaterile separate asupra obiecțiilor ridicate de o serie de senatori Republicani cu privire la desfășurarea votului, deși atât vicepreședintele american Mike Pence, cât și liderul Republicanilor, Mitch McConnell, au declarat cât se poate de clar că nu vor împiedica certificarea votului Colegiului Elector, care l-a desemnat deja pe Joe Biden drept președinte ales al Statelor Unite ale Americii.

Actualizare 00:05 – Poliția metropolitană a început să îndepărteze manifestanții de pe treptele Capitoliului, folosind inclusiv gazele lacrimogene.

1.100 de membri ai Gărzii Naționale vor interveni pentru a impune, la nevoie cu forța, starea de asediu în capitala Statelor Unite. Aceasta intră în vigoare la ora 18:00, ora locală. Locuitorii au fost îndemnați să rămână în case, pentru a nu fie arestați.

Înainte de intervenția polițiștilor, manifestanții au atacat inclusiv presa care încerca să transmită în direct ceea ce se întâmplă, distrugând camerele video ale celor de la Associated Press.

Actualizare 23:54 – Trupele SWAT de intervenție rapidă ale FBI au ajuns în clădirea Capitoliului.

Actualizare 23:20 – Donald Trump a înregistrat un mesaj video prin care-i îndeamnă pe suporterii săi să plece acasă, deși „alegerile au fost furate”. Twitter a blocat promovarea acestui mesaj, considerând că propagă în continuare știri false.

Surse din cadrul Casei Albe spun că protestatarii vor dori să rămână în clădirea Capitoliului peste noapte. Președintele ales al SUA, Joe Biden, precum și liderii celor două camere ale Congresului american au făcut apel la Donald Trump să ceară manifestanților să se retragă din clădirea Capitoliului. La fel au procedat inclusiv senatorii Republicani care au inițiat obiecțiile cu privire la numărarea voturilor Colegiului Electoral.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Actualizare 22:35 – Donald Trump a îndemnat manifestanții să rămână pașnici și să respecte oamenii legii. Nu a luat însă deocamdată măsuri pentru a dispersa manifestanții care au pătruns în Capitoliu și a refuzat să apară la televizor pentru a-i calma și a le ordona să părăsească clădirea Congresului american. Sursele spun că va înregistra un mesaj video pe Twitter.

Criticii arată că discursul său a instigat, de fapt, oamenii să ia cu asalt Capitoliul, spunându-le să se ducă la Capitoliu, să lupte din răsputeri, altfel nu vor mai avea o țară. Imediat după aceea, protestatarii au făcut exact acest lucru.

Cresc efectivele forțelor de poliție din jurul Capitoliului și a fost activată Garda Națională. Sunt încă multe mii de manifestanți pe scările Capitoliului, deși o bună parte dintre fanii Trump au început să se disperseze.

În cursul violențelor din interiorul Congresului american, o femeie a fost grav rănită și a fost preluată de serviciile de urgență. De asemenea, cel puțin cinci ofițeri de poliție au fost răniți.

Încep să apară tot mai multe fotografii și clipuri video din timpul invaziei manifestanților.

Protestatarii au reușit să intre în clădire spărgând geamuri și forțând ușile.

Actualizare 22:10 Un congresman Republican îl acuză pe Donald Trump de o încercare de lovitură de stat. Parlamentarii americani sunt obligați să se baricadeze în birouri sau sunt duși în locuri sigure în timp ce forțele de ordine încearcă să scoată din clădire manifestanții pro-Trump.

Postul de televiziune C-Span, care acoperă activitățile Congresului american, menționează că este posibil ca Congresul să se reunească în altă clădire.

Actualizare ora 21:50: Suporterii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, clădirea Congresului american, reușind să pătrundă în clădire și provocând întreruperea ceremoniei de certificare a rezultatului votului din noiembrie 2020. S-au raportat focuri de armă în clădire.

Reporterii din interiorul Congresului au publicat imagini cu personalul de securitate care a scos armele pentru a preveni intrarea manifestanților.

Manifestanții au reușit să pătrundă în camera Senatului american. S-a făcut uz de gaze lacrimogene. Sunt rapoarte că se află sute de protestatari în clădire.

Nu se știe exact care e soarta parlamentarilor americani, dar este clar că au fost evacuate camerele în care se desfășura ceremonia de certificare a votului.

Vicepreședintele american Mike Pence a fost dus într-un loc sigur, iar senatorii și reprezentanții din Congres au fost obligați să se încuie în sălile în care se desfășura ceremonia.

11 senatori din partea Partidului Republican au ridicat obiecții cu privire la numărarea voturilor Colegiului Electoral, iar circa 100 de reprezentanți Republicani au anunțat că le vor susține. Cele două Camere s-au întrunit separat pentru a dezbate aceste obiecții. Dezbaterile au fost întrerupte înainte ca aceștia să apuce să-și termine seria de pledoarii.

Mitch McConnell, liderul Republicanilor în Senat, a declarat că nu poate sprijini acțiunile președintelui Trump și ale celor 11 senatori republicani.

De asemenea, Mike Pence, vicepreședintele SUA, a trimis un comunicat colegilor săi în care a spus că nu are autoritatea necesară pentru a respinge voturile din partea Colegiului Electoral și că nu își va depăși rolul formal.

Donald Trump a vorbit mulțimii adunate pe peluza National Mall, a declarat că nu va recunoaște niciodată rezultatul alegerilor și și-a îndemnat suporterii să facă la fel.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...