Părinții elevilor de la Liceul Teologic "Rákóczi Ferenc" au protestat la ședința din 19 aprilie a Consiliului Local Târgu Mureş. Fotografii: Raul Ștef
Părinții elevilor de la Liceul Teologic "Rákóczi Ferenc" au protestat la ședința din 19 aprilie a Consiliului Local Târgu Mureş. Fotografii: Raul Ștef
23/04/2017
Liceul maghiar care funcţionează, dar nu există. Sau cum inflamează UDMR situaţia din Târgu Mureș
La Târgu Mureș, de o jumătate de an, patru instituții publice încearcă să lămurească dacă un liceu cu predare în limba maghiară, desprins în 2015 dintr-un liceu românesc, există sau nu din punct de vedere legal.
Cele mai recente episoade din controversa iscată în jurul Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” s-au derulat săptămâna trecută, când UDMR a încercat să treacă prin Consiliul Local Târgu Mureş o Hotărâre prin care municipiul pur şi simplu să „ia act” de înființarea acestei unităţi de învățământ.
Proiectele pregătite de UDMR nu au obținut viză de legalitate nici din partea secretarului municipiului, nici din partea Direcțiilor de specialitate ale Primăriei.
*
Pentru a înțelege conflictul de la Târgu Mureş, trebuie să ne întoarcem în noiembrie 2016, când DNA l-a reținut pentru 24 de ore pe Ștefan Someșan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş.
El era acuzat că, în august 2015, dispusese înființarea unui liceu cu predare în limba maghiară prin desprinderea unor clase din Colegiul Național „Unirea”, care funcționa într-o clădire retrocedată Statusului Romano-Catolic în 2004.
De asemenea, Someşan hotărâse extinderea, către noul liceu, a acreditării pe care Colegiul „Unirea”o avea de la Ministerul Educaţiei.
Procurorii DNA spuneau că Ministerul nu fusese consultat și, deci, nu dăduse acreditare pentru înființarea unei noi unități de învățământ liceal.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Clădirea în care funcționează acum cele două licee, unul cu predare în română, altul cu predare în maghiară.
„Inculpații Someşan Ştefan și Tamási Zsolt-József, în calitățile menționate mai sus, pentru anii şcolari 2015-2016 şi respectiv 2016-2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, cunoscând că această unitate de învăţământ nu a fost autorizată”, se spunea în comunicatul dat publicităţii de DNA în luna noiembrie.
Tamási Zsolt-József este directorul Liceului „Rákóczi Ferenc” şi, la acel moment, a fost pus sub control judiciar.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Între timp, Prefectura Mureș a contestat în instanță înființarea liceului, câștigând atât la Tribunal, cât și la Curtea de Apel.
Cu toate acestea, Primăria Târgu Mureș a inclus noul liceu în rețeaua școlară a municipiului pentru viitorul an școlar, 2017-2018. Doar că, de data asta, Inspectoratul a refuzat să dea avizul conform pentru funcționarea liceului, care a rămas în afara rețelei școlare.
În acest context, părinții elevilor înscriși la „Rákóczi Ferenc” s-au organizat într-un grup civic și au organizat mai multe proteste, solicitând rezolvarea situației. UDMR a decis să-i susţină, ceea ce a dus la manifestaţii de solidarizare în mai multe orașe din Transilvania.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Politica e una, realitatea e alta: cei 500 de elevi nu știu încă dacă la anul vor continua cursurile la „Rákóczi Ferenc”.
Săptămâna trecută, pentru a rezolva această problemă, Consiliul Local Târgu Mureș s-a reunit într-o şedință-maraton, care s-a prelungit de pe-o zi pe alta.
În care aflăm cine sunt personajele
Consiliul Local Târgu Mureș are 23 de membri − aleși ai comunității locale care ar trebui să decidă cum se cheltuiește bugetul municipiului și ce strategii urmează executivul local, adică Primăria.
Zece consilieri sunt de la UDMR, 6 de la PNL, 4 de la PSD și 3 aparțin unui partid nou − Partidul Oamenilor Liberi (POL), care a intrat în componența Consiliului la alegerile din iunie 2016.
Ședința de miercuri, 19 aprilie, avea pe ordinea de zi două proiecte, ambele propuse de către UDMR.
Primul prevedea că forul local „ia act” de înființarea Liceului Teologic încă din anul școlar trecut și că aprobă continuarea funcționării acestuia în rețeaua școlară a municipiului.
La ședință au fost prezenți părinți care purtau tricouri cu sloganul „Nu vă jucaţi cu soarta copiilor noștri!”.
Al doilea prevedea că, aprobându-se primul proiect, liceul îndeplinește condițiile pentru a fi inclus în rețeaua școlară pentru următorul an şcolar.
Ambele proiecte au fost contestate atât de către secretarul municipiului, pe motive de legalitate, cât și de compartimentul de specialitate al Primăriei − Direcția Școli.
Un al treilea proiect, inițiat de consilierul POL Mark Christian Hermann, prevedea înființarea unei Comisii mixte de analiză în care să fie invitați reprezentanţi ai Prefecturii și ai Inspectoratului. Comisia ar fi urmat să verifice toată documentația privitoare la Liceul cu pricina și să monitorizeze obținerea de către acesta a avizelor necesare.
Ședința a fost prezidată de consilierul UDMR Peti Andrei, membru în Consiliul Local Târgu Mureş încă din 2008.
„Rugăminte prietenească: să lăsăm deoparte discuțiile politice și exprimările duplicitare, să spunem cine ce dorește, cine ce soluții găsește, cine ce propune pentru a trece mai departe. Noi suntem foarte speciali, comunitatea foarte variată, foarte bogată, avem un trecut și merităm un viitor cel puțin la fel de frumos ca trecutul.”
Peti Andrei, consilier local UDMR
Balena albastră și Elefantul verde
Primele minute ale ședinței au fost umplute de către Peti Andrei cu un discurs alambicat, din care aproape nimeni nu a înțeles nimic și care i-a făcut pe părinții prezenți în sală să-și dea ochii peste cap sau să râdă nervos.
„Dacă tot este la modă Balena albastră… În ultimele șase luni, mă simt parte a unui joc foarte periculos, dar din care eu nu vreau să fac parte și mă simt puțin victimă a acestui joc. Poate este un avertisment pentru alții, o posibilitate de a se afirma pe plan politic sau etnic pentru alții, poate pentru unii este o provocare profesională, nu știu.
Parcă e o capcană sau un joc în care trebuie să îndeplinești o sarcină ca să mergi mai departe, dar cu cât mergi mai departe, cu atât ajungi mai aproape de sfârșit. De sfârșitul tău ca ființă umană, la sfârșitul jocului care nu este un happy-end, nu se sfârșește benefic”, a spus Peti.
El a făcut apoi referire la alt presupus joc, Elefantul verde, chipurile, unul benefic, care „te ajută profesional, ca ființă umană, te ajută să-ți îmbogățești cultura generală și altele”.
Subiectul ședințe, să nu uităm, era reglementarea situației unui liceu. Viitorul a 500 de copii.
În finalul alocuțiunii, Peti a arătat că se bazează pe experiența și susținerea primarului Dorin Florea, „pentru că în al cincilea mandat a trecut prin foarte multe”.
Primarul nu catadicseşte să participe
la şedinţele Consiliului Local
Aici merită să facem o paranteză. Anul trecut, primarul Dorin Florea a candidat independent şi a fost reales, cu toate că era deja cercetat de DNA pentru fapte de corupție, printre care s-ar număra şi luarea de mită.
La şedinţa de săptămâna trecută am aflat că el nici măcar nu participă la ședințele Consiliului Local.
El trimite la şedinţe un consilier personal, pe fostul viceprimar Claudiu Maior. Acesta are și el experiența mai multor mandate, dar și două decizii definitive de incompatibilitate, care îi interzic să ocupe orice funcție sau demnitate publică.
Totuşi, Maior este angajat în Cabinetul primarului ia cuvântul în numele acestuia la ședințele Consiliului Local.
Iar din funcția sa − care nu e publică, Maior dă lecții de viață, îi ceartă pe consilieri și le dă povețe, intervenind în ședință.
„Nu avem nevoie de dispute”
După introducerea metaforică a lui Peti, a urmat consilierul POL Mark Hermann, care și-a prezentat proiectul.
„Am depus un proiect de HCL în care solicităm crearea unei comisii care să studieze activitatea liceului, să vedem: ce s-a blocat și unde s-a blocat, ce s-a greșit și unde s-a greșit, dacă s-a greșit, cum se poate îndrepta greșeala de către noi, consilierii, și să continuăm cu monitorizarea activității Liceului romano-catolic”, a arătat Hermann (foto).
Consilierul POL a spus că proiectul său este singurul de pe ordinea de zi pentru care secretarul municipiului nu avea obiecții de natură legislativă.
Acesta a fost momentul în care consilierii UDMR au început să conteste soluția lui, încercând s-o evite cu orice preț.
„Avem nevoie de o decizie clară și fermă, nu avem nevoie de dispute. În mandatul precedent, majoritatea Hotărârilor de Consiliu au avut viză de legalitate și au fost votate cu majoritate covârșitoare. Dar cu toate astea, desigur, dacă trebuie să răspundem la orice alte întrebări, o vom face”, a intervenit Peti Andrei.
El a fost secondat de către colegii săi Csiki Zsolt și Bakos Levente-Attila. Strategia UDMR s-a mutat pe apelul la unitate, în lipsa oricărui proiect cu aviz de legalitate.
„Trebuie să ținem cont de situația acestor copii, care sunt peste 400 de copii. De asta n-aș fi dorit să intervin, să facem iarăși declarații politice. O dată să ne așezăm toți la masă și să rezolvăm situația acelor copii și a acelor familii care, de luni de zile, nu fac decât umblă de la o instituție la alta și încearcă să găsească soluții.
Și noi încercăm să găsim soluții, dar cred că trebuie să găsim soluția ideală. Haideți toți să ne așezăm și să găsim soluția! Chiar astăzi s-o găsim! Hai să nu plecăm de-aici, să rezolvăm situația acestor oameni!”, a declamat Csiki Zsolt.
În urma acestui apel, ședința a continuat fără să se ajungă la o decizie. Alte două ore s-au scurs doar cu opinii legate de subiect.
Un consilier PNL a spus că problema nici măcar nu ar fi de competența Consiliului Local și că, de fapt, consilierii trebuie să „se așeze la masă împreună” − îndemn repetat de fiecare dintre vorbitori − și să solicite instituțiilor abilitate să reglementeze situația din punct de vedere juridic.
A luat cuvântul și reprezentanta părinților, Csiki Csengele. Ea a citit un lung memoriu în care a acuzat mai multe instituţii publice de indiferență și rea-voință. Politicienilor le-a transmis că sunt fricoși.
„Suntem stupefiați că nu s-a rezolvat nimic, pentru că iar unul sau altul nu a făcut ce trebuia, a omis, a formulat greșit… Ştiți de ce? Pentru că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea!
Deciziile dumneavoastră sunt bazate pe frică! O decizie care duce la dizolvarea unei unități de învățământ nu poate fi motivată de faptul că este în curs o cercetare împotriva directorului acelei instituții.
Noi am depus deja plângeri prealabile. Câtă vreme nu există o Hotărâre judecătorească definitivă care să spună că liceul nostru funcționează ilegal, dumneavoastră sunteți obligați să considerați această instituție cu personalitate juridică deplină. Există o astfel de sentință? Vă rugăm să ne-o arătați și nouă!”
Reprezentant al părinților de la Liceul Teologic
*
„Este ultima oară când vă ajut!”
După intervenţia lui Csiki Csengele, a solicitat cuvântul şi consilierul PSD Sergiu Papuc, care nu deschisese documentația de ședință şi care, de-a lungul dezbaterii, nu făcuse decât să citească știri de pe telefon și să se joace cu o agrafă.
Intervenția sa a fost tot despre consilierul POL Hermann, a cărui inițiativă a catalogat-o ca ilegală:
„Ori nu știți, ori nu vă pricepeți, ori o faceți intenționat! Și când v-am spus că e o prostie, am zis că e ultima oară când vă spun: ca să nu intrați în vreo capcană! Și este ultima oară în care vă ajut și se pare că o faceți intenționat – iar când cineva o face intenționat, atunci nu-l mai consiliez!”.
*
După două ore de dezbateri, consilierii locali au luat o pauză. Când au revenit, au continuat cearta.
Ar fi trebuit să voteze ordinea de zi, apoi proiectele de HCL, unul câte unul, dar au realizat că asta ar fi însemnat să respingă proiectele depuse de ei înșiși.
„Eu nu vreau să se spună că planul UDMR a fost aruncat la gunoi și s-a adoptat proiectul POL. Să nu se voteze nimic, dar să se facă o comisie!”, a exclamat un consilier UDMR.
Trimisul primarului, Claudiu Maior, i-a cerut imediat să nu mai ia cuvântul. După care președintele ședinței, Peti Andrei, a reiterat: „Nu dorim nici să retragem, nici să votăm, ci dorim să continuăm discuția mâine”.
Așa că pe ordinea de zi s-a adăugat un al patrulea proiect − care era, de fapt, cel al consilierului POL, dar propus, de data aceasta, de către UDMR și modificat pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.
Soluția − în altă parte
Şedința din 19 aprilie s-a finalizat prin formarea unei comisii care a lucrat până a doua zi, când, în sfârșit, s-a prezentat o propunere de soluţie.
Astfel, Consiliul Local Târgu Mureș va transmite adrese către Inspectoratul Școlar și către Ministerul Educației, prin care solicită ca Ministerul să intervină și să soluționeze legal problema liceului care funcţionează, dar nu există.
Până la pronunțarea celor două instituții, nimic nu se schimbă în situația sutelor de elevi care învaţă la Liceul Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this