Ecaterina Andronescu și Liviu Pop le-au vorbit studenților adunați la Cluj.
10/08/2017
Legea Pop a Educației Naționale
Ministrul Educației, Liviu Pop, pregătește o nouă Lege a Educației Naționale, care să înlocuiască LEN 1/2011, concepută și adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu. Noua lege ar urma să fie gata în septembrie 2018.
Anunțul a fost făcut joi, 10 august, la Cluj-Napoca, în deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România. La eveniment a participat, printre alții, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, care a explicat că Legea Educației Naționale a fost modificată de peste 20 de Ordonanțe, majoritatea inițiate de PSD, pe motiv că ar fi o lege foarte proastă.
De față se afla și Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației din partea PSD și unul dintre autorii celor mai multe modificări ale LEN 1/2011.
Liviu Pop a devenit cunoscut în 2012, în scurtul său mandat de ministru interimar al Educației, fiindcă a schimbat componența a două entități pentru a-l proteja pe premierul de atunci, Victor Ponta, de un verdict de plagiat.
Liderul studenților a cerut verificarea tuturor doctoratelor
„Nu vreau să discut de Legea Educației Naționale pentru că sunt în Cluj, respect acest oraș, și premier, atunci când s-a angajat legea răspunderii pe Legea Educației Naționale, era actualul primar al Clujului.
Dar vă asigur că, începând din 1 septembrie, veți fi parte a procesului de modificare a Legii Educației Naționale, exact cum ați fost în programul de guvernare.
Avem deschisă fișa de proiect în așa fel încât, în septembrie anul viitor, după ce facem o analiză temeinică a ceea ce s-a întâmplat și-n cei șase ani de zile de implementare și ce-am avut înainte, cu atenție la universități, academie, asociațiile studențești, federațiile sindicale, vom finaliza proiectul de lege în septembrie anul viitor, după care îl vom lansa către Parlament.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Un document care va atinge o bună parte din punctele pe care dumneavoastră pe bună dreptate le-ați menționat„, le-a transmis Liviu Pop liderilor studenților, reuniți la Cluj.
Problemele la care se referea fuseseră menționate de președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Vlad Cherecheș, în deschiderea discuțiilor din sala Auditorium Maximum a UBB.
Astfel, timp de zeci de minute, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu au asistat la o analiză dură a sistemului universitar din România, cu accente pe problema plagiatului.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Vlad Cherecheș a propus publicarea tuturor lucrărilor de doctorat și verificarea lor prin softuri anti-plagiat. De asemenea, liderul ANOSR a subliniat că actualul Guvern amână încă doi ani evaluarea școlilor doctorale, deși aceasta era prevăzută de lege, iar rectorii erau conștienți de termenii de evaluare pe care îi au la dispoziție.
„O fi bine?! O fi rău?!”
A urmat discursul lui Liviu Pop, în care ministrul a anunțat că pregătește o nouă lege a Educației Naționale. El a spus că România este pe „pe primul loc” în Uniunea Europeană la durata mandatului de ministru al Educației, referindu-se la faptul că, în 27 de ani, această medie a fost, în România, de 6 luni.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„N-am vrut să fac această paralelă pentru că am veștile bune. Mă bucur că am reușit să colaborez cu dumneavoastră în intervalul foarte scurt de ministru al Educației, chiar dacă ne-am văzut foarte puțin, dar prezența dumneavoastră în comisiile de dialog social ale ministerului, implicarea cu soluții concrete ne face și nouă munca mai ușoară.
Nouă, celor care vremelnic stăm în această funcție, de ministru al Educației Naționale, o funcție cu mandatul cel mai scurt la nivelul Uniunii Europene. În ultimii 27 de ani, în medie, un ministru al Educației a stat șase luni. Suntem pe primul loc din punct de vedere al mandatului.
Fapt pentru care este important în acest interval scurt să luăm măsurile pas cu pas. Am luat două măsuri anul acesta: cele legate de transportul pe CFR și cel legat de burse. O fi bine?! O fi rău?! Se implementează bine?! Se implementează rău?!
Dar sunt pași importanți făcuți. Cred că cele două elemente pot fi considerate până la urmă drepturile de bază ale studenților. Și pe acest palier, mergem în continuare”, a spus Liviu Pop.
El a adăugat că a demarat deja licitații pentru construirea de cămine.
„Săptămâna aceasta am lansat licitația pentru primele 7 cămine din cele 30. Am spus în programul de guvernare că facem cămine, veți vedea la universitatea din Arad, Galați, Timișoara, Ploiești, Pitești, Constanța și Bacău au documentele bine făcute.
Celelalte universități urmează să aducă documentele, în așa fel încât să intre în licitație și până la final de mandat, așa cum ne-am angajat în fața dumneavoastră, să finalizăm aceste căminte studențești”, a arătat el.
Ministrul și-a amintit, pornind de la programul electoral al PSD, și perioada studenției sale la Cluj, unde a absolvit Facultatea de Matematică.
„La modul cel mai serios vă spun că, în programul electoral, de la pagina 59 până la pagina 69, 90% dintre lucrurile pe care le-a spus Vlad în cuvântul lui au soluții, iar de la pagina 70 la 73, celelalte 10%, că acolo sunt capitolul de educație și capitolul de cercetare.
Mă gândeam că în ’92 am venit și eu să dau admitere în această universitate, eram foarte mulți pe un loc. Am venit luni și am dat prima probă de 4 ore, la algebră, am venit miercuri și-am dat o altă probă de 4 ore, la geometrie, și-am venit vineri și-am mai dat încă o probă de 4 ore, la analiză matematică.
Invers, analiză și geometrie. Am intrat cu bursă și am ajuns la internatul liceului Unirea, 21 în cameră, baia pe hol. Student cu bursă la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Matematică, 1992″, a rememorat Pop.
Cuvântarea sa a început, de altfel, tot cu o rememorare:
„E o oportunitate pentru mine, o mare bucurie să particip la Forumul Organizațiilor Studențești, din mai multe motive. Primul dintre ele că ne aflăm în Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, prima Universitate înființată pe teritoriul românesc, în 1581, sunt convins că toți știm lucrul acesta.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this