Nicolae Moga, senator PSD. Foto: Inquam Photos / George Călin
07/08/2017
La Piovra. Cine sunt senatorul PSD Nicolae Moga şi "comisarul Cattani" de la OPC Constanța
Senatorul PSD Nicolae Moga și şeful Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Constanța, Horia Miron Constantinescu, pe care Moga l-a amenințat săptămâna trecută că ar putea avea sfârșitul comisarului Corrado Cattani, sunt două personaje cu afaceri grele în județul Constanța.
Trimis în Parlament de PSD Constanța, Nicolae Moga este „luptător pentru victoria Revoluției din 1989”, răsplătit pentru curaj cu un valoros teren pe litoral, unde şi-a construit un hotel de cinci stele.
Șeful OPC Constanţa este nepotul unui corifeu al regimului bolșevic − Miron Constantinescu. Numit redactor-șef al ziarului Scânteia în 1944, membru în Biroul Politic al PCR, apoi ministru și rector al Academiei „Ștefan Gheorghiu”, Miron Constantinescu a ajuns cel mai sus ca președinte al Marii Adunări Naționale.
Nepotul său, Horia Miron Constantinescu, este proprietar de restaurante şi acţionar unic al unor offshore-uri din Panama. În plus, este naș de cununie și partener de afaceri al lui Andrei Năstase (fiul fostului premier Adrian Năstase).
Am vrut să aflăm mai multe despre cei doi oficiali ai statului român pornind de la felul în care senatorul i s-a adresat șefului OPC, cu o aluzie la omorârea comisarului Corrado Cattani, protagonistul serialului italian Caracatița (La Piovra), difuzat de TVR în prima jumătate a anilor ’90:
„Am apreciat munca desfăşurată de această instituţie. Dar de acolo şi până la faptul că faceţi mai mult caz decât ar trebui, este un lucru cert. V-am spus, nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, al litoralului românesc, pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el”.
Moga a primit titlul de revoluționar
când era subprefect
Senatorul PSD Nicolae Moga (65 de ani) se află la al treilea mandat de parlamentar. A absolvit, în 1977, Facultatea de Energetică a a Institutul Politehnic București, cu specializarea Centrale Termoelectrice.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Și-a completat educația 30 de ani mai târziu, în perioada 2002-2004, la Universitatea Ecologică din București, cu „Studii Postuniversitare Management și Finanțare Locală”.
În cei doi ani, studiile de management s-au suprapus cu Facultatea de Drept a aceleiași universități particulare, pe care Moga a absolvit-o în 2006. În sfârșit, în 2011, parlamentarul și-a completat dezvoltarea personală cu studii la Universitatea Națională de Apărare; în CV-ul de pe site-ul Senatului nu se menționează însă ce specializare a urmat.
Cariera și-a început-o ca șef de lot la Termocentrala Energomontaj Turceni, după care a devenit șef de brigadă la Energomontaj Năvodari, apoi director adjunct la Energomontaj CNE Cernavodă.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În perioada 1991-1993, Moga a fost subprefect al județului Constanța. În timpul exercitării acestei funcții a primit calitatea de „luptător cu merite deosebite” la Revoluţie, prin Decretul nr. 226/1992, la recomandarea Asociaţiei „Tomis” din Constanţa.
O căutare a numelui său pe site-ul Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989 confirmă rapid că Nicolae Moga are calitatea de luptător cu merite deosebite în victoria Revoluției, la fel ca fratele său mai mare, Traian Moga.
Am încercat să îl contactăm pe senatorul constănțean atât telefonic, cât și prin SMS, însă nu a răspuns.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit unui serial publicat de ziarul Adevărul, în zilele Revoluției din 1989, la Constanţa au murit 29 de persoane, iar alte 88 au fost rănite.
Precedentul Rădulescu
Un alt parlamentar PSD care a intrat în atenția publică, la fel ca Moga, cu o amenințare este deputatul Cătălin Rădulescu. El deține titlul de „luptător determinant” pentru victoria Revoluţiei, fiind decorat chiar de către preşedintele Klaus Iohannis, în 2016, pentru faptele sale din decembrie 1989. Tot în 2016, Rădulescu a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.
Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Rădulescu a spus că „este pregătit să iasă cu arma şi să tragă”, precizând că a păstrat „AKM-ul cu care a tras la Revoluţie”.
După aceste declaraţii, Rădulescu a fost reclamat la Parchet în dosarul mineriadei şi s-a apărat spunând că minţise „ca să-şi bată joc de jurnalişti”.
Moga deține, împreună cu un fost prefect,
un hotel de 35 de milioane de euro
Din 1993, vreme de 10 ani, îl găsim pe Moga în mediul privat, la firma Tracon SRL, despre afacerile căreia presa, în special cea constănțeană, a scris în repetate rânduri.
În perioada 1996-2000, în paralel cu funcția managerială de la Tracon, Moga ajunge președinte la Neptun TV din Constanța, post de televiziune înființat de primarul Radu Mazăre.
În perioada 2003-2004, este din nou subprefect, pentru ca în 2004 să revină la Tracon SRL, unde rămâne până în 2008, când este ales parlamentar.
În declarația de avere depusă la începutul mandatului 2016-2020, dar şi în precedentele declaraţii de avere de la intrarea în Parlament, Moga menționează un teren de 4.608 metri pătrați în Mamaia-Sat, Năvodari, pe care spune că l-a obținut prin Legea 42.
Legea 42/1990 vizează cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și luptătorilor pentru victoria Revoluției din decembrie 1989.
Conform Legii 42/1990, titlul de „luptător pentru victoria Revoluţiei” se acordă următoarelor categorii: „celor care au fost reținuți în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acțiunile pentru victoria Revoluției, precum și celor care, în perioada 16-25 decembrie 1989, s-au remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria Revoluției”.
Senatorul PSD face parte din cea de-a doua categorie, a „celor care s-au remarcat prin fapte deosebite”. Indiciul apare pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Revoluţionarilor. În dreptul numelui senatorului este trecută calitatea de „Remarcat”.
În 2004, Moga a construit în Mamaia-Sat, unde are acel teren, două clădiri: o locuință și o casă de vacanță. A acordat împrumuturi în nume personal către un anume Șerban Constantin și către propriul fiu, în cuantum total de 523.400 de lei, și a contribuit cu 63.000 de lei la campania electorală a PSD Constanța.
Anul trecut, a câștigat 62.000 de lei ca senator și încă 73.000 de lei din dividende de la firma Tracon SRL, la care, potrivit declarației de interese, deține 62.373 de părți sociale, în valoare totală de 623.730 de lei.
În 2008, în declarația de interese a senatorului PSD apărea și firma Sigma Trading SRL, la care au mai fost asociați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.
Fiul senatorului, Răzvan Moga, deține și astăzi, printr-o firmă, acțiuni la Neptun TV.
În 2011, senatorul Nicolae Moga, alături de Nicolae Manea (prefect de Brăila în guvernarea Adrian Năstase), a deschis Arena Regia Hotel &Spa, un hotel de cinci stele din complexul luxos Marina Regia Residence.
Pe site-ul de rezervări Booking.com, hotelul lui Moga este prezentat astfel:
„Această proprietate se află la 4 minute de plajă. Arena Regia Hotel & Spa se află în Mamaia, la 5,6 kilometri de centrul orașului. Acest luxos hotel de 5 stele are camere decorate opulent și piscină exterioară.
Luxosul Imperia Spa expune o piscină interioară inspirată din arhitectura romană, un hamam și un jacuzzi. Sunt și două tipuri de saună, pentru tratamente de înfrumusețare și tratamente corporale”.
La data inaugurării, presa locală scria că hotelul îi costase pe cei doi investitori 35 de milioane de euro.
Nepotul „Cattani”, nașul lui Andrei Năstase
Despre activistul comunist Miron Constantinescu, istoricul Lavinia Betea scria în ziarul Adevărul că a fost chiar mentor al lui Nicolae Ceaușescu:
„Ceaușescu putea profita, s-ar putea spune, de know-how-ul lui Miron Constantinescu în teoria și practica revoluționară. Format în spiritul supunerii la disciplina de partid și totodată experimentat cățărător pe meterezele ierarhiei, țintise la poziția de intelectual al partidului ilustrată de Pătrășcanu.
Chiar în fața «țarului roșu» încercase să-l compromită pe Dej, pârându-l c-ar fi fost un sentimentalnîi celovek (om sentimental – n.r.), o etichetă rușinoasă în etica revoluționarului comunist.
Aspirase, după moartea lui Stalin, la locul lui Dej, ruinându-și cariera prin loviturile administrate direct tocmai de Ceaușescu.
Miron Constantinescu suportase și drame personale greu de imaginat: unul dintre băieții săi decedase accidentat într-o excursie în munți, altul după o banală operație de apendicită, iar una dintre fiicele pe care le înfiase, într-un acces de furie, îi ucisese cu satârul soția, și ea fostă ilegalistă.
Susținut de combustia ambițiilor personale și credinței în lumea nouă, Constantinescu renăscuse după fiecare cădere. După revenirea în cercul puterii, ori de câte ori se pronunța numele lui Ceaușescu, nu se sfia să se ridice în picioare, în semn de mare prețuire, indiferent unde s-ar fi aflat și oricine-ar fi fost de față”.
Şeful OPC Constanţa, Horia Miron Constantinescu (43 de ani), a ajuns în atenția publică în urmă cu aproximativ 7 ani, odată cu articole de presă care îl indicau ca partener de afaceri al lui Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier Adrian Năstase.
Cei doi apăreau în urmă cu 4 ani în paginile tabloidului Click, într-un articol cu titlul: „Andrei Năstase și-a deschis club de fițe la Neptun”.
La inaugurarea clubului Bonton Breeze, Andrei Năstase declara, potrivit sursei citate:
„Am fost alături de prietenul meu Horia de când a plecat la drum și dat naștere acestui brand. Am vrut să învăț de la el. Contribuția fiecăruia a fost în completarea celuilalt… cred că avem de învățat de la Radu Mazăre și chiar e un exemplu”.
În 2016, reporterii Digi 24 au scris despre afacerile dintre Constantinescu și Andrei Năstase, într-o investigație amplă în care constănțeanul era citat inclusiv cu o declaraţie potrivit căreia fiul fostului premier este nașul fetiței sale. Şi reciproca este valabilă însă, pentru că Horia Constantinescu este naşul de cununie al lui Andrei Năstase.
De asemenea, Digi 24 dezvăluia la acea dată că o altă firmă a actualului şef al OPC Constanța avea în concesiune o parte din plaja din Costineşti, dar şi că Bonton Palace este deţinut printr-un offshore din Panama înfiinţat de o entitate care face parte din grupul Mossack Fonseca.
De altfel, aceste offshore-uri apar în declaraţiile de avere şi de interese depuse în ultimul an de Horia Constantinescu.
În perioada în care Digi 24 scria că firma lui Constantinescu administrează o parte din plaja de la Costineşti, acesta era membru în Consiliul Local Costineşti.
Întrebat, săptămâna trecută, cum comentează ameninţarea senatorului PSD Nicolae Moga, Constantinescu a declarat la Antena 3 că era un avertisment „să se păzească, să îşi poată continua activitatea”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this