
Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare
09/06/2016
"Jur să respect Constituţia şi legile ţării". După ce voi fi eliberat
Aflat în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, Cătălin Cherecheș a fost reales primar al municipiului Baia Mare, dar nu-şi poate prelua mandatul decât după ce depune jurământul în fața noului Consiliu Local.
Poate Cherecheș să jure pe Constituție în puşcărie? Poate fi eliberat în acest scop? Care sunt paşii legali în această situaţie stranie?
Sunt întrebările la care am căutat răspuns în textul de mai jos.
*
Primul pas: rezultatele alegerilor trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Acesta este momentul juridic în care se poate declanșa procedura de validare a alegerilor locale.
Potrivit prefectului de Maramureș, Sebastian Lupuț, al doilea pas ar fi ca, până în 25 iunie, Judecătoria Baia Mare să valideze alegerea lui Cătălin Cherecheș în funcţia de primar.
Surse juridice au explicat pentru PressOne că legea nu prevede expres prezența celui ales la procedura de validare de la Judecătorie. De asemenea, judecătorul poate să-i respingă alegerea doar în cazul în care nu s-a depus un raport financiar privind campania electorală.
Abia pasul al treilea presupune depunerea jurământului, ceea ce i-ar conferi lui Cătălin Cherecheș statutul de primar.
Însă depunerea jurământului se face în cadrul unei ședințe de Consiliu Local care trebuie să fie convocată de către Prefectură.
„Dacă domnul Cherecheș va fi adus de la penitenciar și va depune jurământul, atunci în acea şedinţă poate fi ales și un viceprimar. Doar că, după ce depune jurământul, eu am obligația ca imediat să-l suspend, de drept, deoarece el este arestat”, a declarat prefectul Lupuț pentru PressOne.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Ce spune Legea administrației publice locale
Art. 59:
(1) Rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se aduce la cunoştinţă prefectului şi se prezintă în şedinţa de constituire a consiliului local sau, după caz, într-o şedinţă extraordinară, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei.
(2) În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea prefectului, va stabili data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti, în condiţiile legii.
Art. 60.
(1) Primarul depune în faţa consiliului local jurământul prevăzut la art. 32 alin. (1).
(2) Primarul care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
22 de cuvinte dintr-o lume dispărută
Pentru copiii de azi, dar și pentru nostalgici, am alcătuit un mic glosar cu expresii din vremea comunismului.
*
Niciunul dintre oficialii contactaţi de PressOne nu ştie în acest moment cum poate Cătălin Cherecheș să depună jurământul în fața membrilor Consiliului Local Baia Mare.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, spune că este imposibilă convocarea unei ședințe de Consiliu Local în penitenciar și că, oricum, unui deținut nu i se permite să fie vizitat de un asemenea grup de persoane.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Este exclus așa ceva. Legea permite ca el să fie vizitat de familie și, cu aprobarea directorului Penitenciarului, de către prieteni. Dar nu există așa ceva – să fie vizitat de Consiliul Local sau să se organizeze în interiorul Penitenciarului Gherla o astfel de ceremonie”, a declarat Donciu.
Mai departe, Donciu arată și că nu știe ca vreodată, vreunui deținut să i se fi permis să plece din arest pentru a-și exercita mandatul, fie și pentru câteva ore.
„Deținutul poate să solicite orice, dar eu nu știu ca legea să permită așa ceva. Deținutul poate să facă o solicitare şi există persoane anume desemnate care vor analiza cererea și o vor aproba sau nu, în caz că va fi depusă o astfel de cerere. Dar eu nu știu să mai fi existat vreo astfel de solicitare”, a precizat Dan Donciu.
De fapt, un caz de acest fel a existat în 2008, când liberalul Virgil Pop a fost ales deputat în colegiul Turda în timp ce se afla după gratii.
Pop a fost transportat încătușat la Prefectura Cluj, a fost descătușat, a primit certificatul de deputat din mâinile prefectului, iar apoi a fost reîncătușat și dus înapoi la pușcărie.
În cazul în care Cherecheș va depune, cumva, jurământul, el va rămâne suspendat pe durata arestului, iar atribuțiile sale vor fi exercitate de către un viceprimar. El are mandat de arest preventiv până în 25 iunie, dar acesta ar putea fi prelungit de instanţă.
*
Contracandidat al lui Cherecheș la alegerile din acest an, avocatul Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL) este de părere că primarul nu are cum să depună jurământul decât dacă este eliberat temporar.
„Eu nu cred că există o variantă legală ca domnul Cherecheș să jure pe Constituție în arest. Nu are cum să iasă de la Gherla și nici consilierii locali n-au cum să… Vă dați seama, circulă deja bancuri pe net cum o să depunem jurământul într-o cameră mică cu multă faianță…”, a arătat Țâgârlaș, care va face parte din noul Consiliu Local Baia Mare.
Mult mai optimist, Ștefan Pop, ales consilier local pe lista Coaliției pentru Baia Mare – formațiunea care l-a susținut pe Cherecheș -, crede că procedurile pot fi îndeplinite și în absența acestuia.
„Va urma să fie convocată, de către prefect, ședința de Consiliu în care se vor valida consilierii și se pot alege și viceprimarii. Tehnic, vom face exact ceea ce spune legea”, a arătat Pop.
Cătălin Cherecheș a fost reales primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% dintre voturile valabil exprimate. El este închis la Penitenciarul Gherla, după ce a fost prins de DNA în flagrant, luând mită în biroul său de la Primărie.
Cherecheş a fost arestat preventiv de Tribunalul Cluj în 27 aprilie, pe o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut hotărârea. În 24 mai, Tribunalul Maramureş a prelungit arestul cu încă 30 de zile.
Jurământul unui primar
„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei / oraşului / municipiului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this