Raoul Weiss alias Modeste Schwartz. Foto: Pagina personală de Facebook
02/06/2020
Interzis pe teritoriul României, lăudat de Dughin, “jurnalist” la stiripesurse.ro
La mijlocul lunii mai, stiripesurse.ro publica o analiză cu titlul „Covidul omoară bătrâni acolo unde mai găsește sau: de ce mortalitatea relativ scăzută din Europa răsăriteană nu dovedește nici un fel de succes al politicilor”. Textul este semnat de Modeste Schwartz - „jurnalist”.
În analiza publicată, autorul vrea să demonstreze că numărul relativ scăzut de decese din cauza infectării cu COVID-19 înregistrate în Europa de Est, în comparație cu restul țărilor europene, nu dovedește succesul măsurilor de izolare impuse de către guverne.
Ne-a atras atenția numele autorului. De fapt, Modeste Schwartz este un pseudonim folosit de Raoul Weiss, antropolog francez promovat de Aleksandr Dughin și expulzat din România în 2018. Tot atunci, Ministerul Afacerilor Interne i-a interzis accesul în România pentru cinci ani, pentru acte care se constituie în amenințări la adresa securității naționale.
Surse Modeste
În februarie, 2017, PressOne arăta că sub pseudonimul Modeste Schwartz, autor de texte admirate de controversatul politolog rus Dughin și promovate pe platforme de propagandă, se ascunde Raoul Weiss, un antropolog și scriitor francez stabilit la Cluj.
În acea perioadă, Modeste Schwartz era preluat de diverse platforme care încercau să crediteze ideea că protestele din România împotriva măsurilor guvernului PSD sunt rezultatul unei conspirații.
Materialele sale apăreau pe site-uri precum gandeste.org sau activenews.ro, dar scria și pentru think-tank-ul lui Aleksandr Dughin, Katehon.com. Una din tezele sale era că Germania și miliardarul american George Soros s-ar afla în spatele protestelor din România, prin finanțarea pe care o acordă ONG-urilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
PressOne consemna atunci:
Despre USR, Schwartz scrie că ar ar fi o „lepră” și un „abces occidentalist” emanat de tinerii de stânga din marile orașe, care parazitează România și a căror dezvoltare nu este în interesul țării. Mai mult, el spune că diferențele economice și socio-culturale dintre orașele mari și restul României ar putea genera un război civil precum cel izbucnit în Iugoslavia după moartea lui Tito.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Iată citatul publicat:
„Dacă Dragnea, imitând greșeala marelui Tito, ignoră primejdia focarelor de liberalism, atunci n-o să ne rămână decât soluția Ratko Mladić: cauterizarea la cald și la liber, de pe deal, cu cete de teleormăneni, niște țuici, voie bună, și un pic de artilerie grea.”Modeste Schwartz
Povestea identității lui Modeste Schwartz se regăsește pe larg în PressOne.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Expulzarea și interdicția
La mai bine de un an și jumătate după dezvăluirea publicată de noi, în 2018, lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne îl opresc pe Raoul Weiss la sosirea pe Aeroportul Internațional Cluj și îl expulzează din România, interzicându-i accesul în țară pentru 5 ani.
„Măsura de nepermitere a intrării în România a fost instituită ca urmare a unor acte care se constituie în amenințări la adresa securității naționale în sensul prevederilor art. 3 din Legea nr. 51 din 1991 privind securitatea națională a României, acestea reprezentând o amenințare reală, actuală și gravă la adresa stării de legalitate (...) necesară existenței și dezvoltării statului național român”, arăta atunci Inspectoratul General al Politiei de Frontiera din MAI.
Articolul 3 din legea menționată enumeră motive precum planurile și acțiunile care au ca scop știrbirea suveranității poporului român, provocarea de război civil, spionaj, transmiterea de secrete de stat, sabotajul sau subminarea instituțiilor democratice și altele.
La acea vreme, citat de presă, Modeste Schwartz Weiss cataloga drept "ridicol" faptul ca românii „consideră că activitatea sa artistică reprezintă o amenințare la adresa securității naționale” și mai anunța că intenționează să atace în instanță decizia MAI.
"Cum aș fi putut amenința securitatea României? Cu poemele mele? Cu analizele lingvistice?"
Modeste Schwartz, octombrie, 2018
Analizele unui artist
În textul publicat de stiripesurse.ro, Schwartz face o analiză a unor date statistice - a căror sursă omite să o precizeze - și ajunge la concluzia că numărul relativ scăzut de decese din cauza COVID-19 din țările Europei de Est nu reprezintă un succes al măsurilor de izolare socială impusă de guverne.
L-am rugat să verifice fundamentul științific al analizei semnate de Schwartz pe sociologul Barbu Mateescu. Concluzia sa arată că Schwartz a oferit doar o jumătate de explicație.
„Teza principală a autorului este <mortalitatea relativ scăzută din Europa răsăriteană nu dovedește nici un fel de succes al politicilor antiepidemice adoptate>, autorul făcând referire la măsurile de distanțare socială.
Autorul afirmă că, de fapt, rata mortalității este dependentă de vârsta medie de viață - adică, cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât rata mortalității este mai mare.
În lista de țări furnizată de autor, între cele două elemente - rata mortalității și vârsta medie - există o corelație statistică certă de 44%.
Ce înseamnă asta? 44% din diferențele dintre țări în ceea ce privește rata mortalității sunt explicate de durata medie de viață - jumătate din diferențe nu”, arată sociologul.
El subliniază că eficiența măsurilor de distanțare nu se măsoară, însă prin rata mortalității, așa cum face autorul, ci prin rata infectării.
„Între această rată a infectării și rata mortalității corelația este de 83%. Astfel, diferențele dintre țări în ceea ce privește rata mortalității sunt explicate mult mai bine de rata infectării (în măsură de 83%) decât de vârsta medie (44-48%).
Afirmația <spune-mi ce vârstă medie are țara ta și îți spun ce rată a mortalității ai> nu spune decât jumătate din poveste.
Însă ai opt șanse din zece să cuprinzi adevărul dacă afirmi <spune-mi ce rată de infectare ai și îți spun ce rată a mortalității ai>. Iar în țările vestice citate de autor rata de infectare e de 4 ori mai mare decât în țările estice”, a încheiat Barbu Mateescu.
***
Întrebarea care rămâne e cum a ajuns Schwartz să semneze ca jurnalist într-o publicație? L-am întrebat pe Florin Pușcaș, redactorul-șef stiripesurse.ro.
„Înțeleg că e o neatenție a unui redactor, care a preluat de undeva materialul, iar editorul din ziua respectivă nu a remarcat nici el.
E o problema de filtrare a conținutului, având în vedere volumul mare de articole... Eu nici nu am auzit până acum de individul ăsta. O să îl scot de pe site, dacă are un asemenea istoric”, a explicat redactorul-șef al site-ului stiripesurse.ro, Florin Pușcaș, contactat de PressOne.
Acesta a revenit ulterior și a precizat că textul a fost o preluare din Visegradpost, o publicație care este preluată periodic de site-uri precum gandeste.org, Sputnik sau justitiarul.ro. După dialogul cu Florin Pușcaș, materialul semnat de Schwartz a fost șters de pe stiripesurse.ro.
Raoul Weiss, alias Modeste Schwartz, este licențiat în filologie la Sorbona, unde a obținut și o diplomă de master în 1999. Înainte să fie expulzat din România, trăia în comuna Mera, la 20 de kilometri de Cluj.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this