Una dintre străzile principale din Sfântu Gheorghe. Primarul comunei, Valentin Sidorencu, a dorit, la un moment dat, construirea unui parc cu panouri fotovoltaice pe o pășune, undeva la 7 km distanță de localitate, unde nu era nimic. Autoritățile au interzis asta, pe motiv că ar schimba imaginea Deltei Dunării. Au permis însă amplasarea panourilor pe case. Foto: Andreea Câmpeanu
Una dintre străzile principale din Sfântu Gheorghe. Primarul comunei, Valentin Sidorencu, a dorit, la un moment dat, construirea unui parc cu panouri fotovoltaice pe o pășune, undeva la 7 km distanță de localitate, unde nu era nimic. Autoritățile au interzis asta, pe motiv că ar schimba imaginea Deltei Dunării. Au permis însă amplasarea panourilor pe case. Foto: Andreea Câmpeanu
16/07/2024
Interesele din jurul unei legi apărute peste noapte. Costuri uriașe pentru prosumatori, pe care statul îi obligă să scoată din buzunar alte mii de euro
Aproximativ 99% dintre prosumatorii existenți vor trebui, dacă o lege votată de Camera Deputaților va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, să-și cumpere baterii de stocare și să-și schimbe instalația electrică. Costurile pot atinge și 6 mii de euro.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a întors în Parlament, pentru reexaminare, legea care-i obliga pe prosumatorii existenți și viitori să-și instaleze baterii de stocare la sistemul fotovoltaic.
În ultima ședință din această sesiune parlamentară, Camera Deputaților, ca for decizional, a votat, pe repede înainte, o lege prin care prosumatorii existenți și viitori sunt obligați să-și instaleze baterii de stocare. În caz contrar, cantitatea de energie pe care prosumatorii o vor putea injecta în rețea va fi redusă, în cele mai multe cazuri, la jumătate. În prezent, propunerea este la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
- Legea, care are la bază un amendament depus de grupul PSD la o altă ordonanță de urgență, este dur criticată de asociațiile de prosumatori, care spun că statul a legiferat că „nu are nevoie de energia prosumatorilor.”
- Actul legislativ se aplică retroactiv. În plus, legea încalcă și două directive europene, susțin criticii actului normativ.
- Cum va arăta viitoarea investiție? Un exemplu simplu: dacă un prosumator și-a instalat un sistem fotovoltaic de 6 kW, pentru care a plătit în jur de 6.000 de euro, acum va trebui să plătească încă pe-atât pentru stocare, estimează experții consultați de PressOne.
- Costul investiției va fi suportat din buzunarul prosumatorului și nu se reduce doar la prețul acumulatorilor. Majoritatea celor cu panouri fotovoltaice vor trebui să achiziționeze și invertoare noi, de vreme ce echipamentele existente nu permit montarea bateriilor.
- Mai mult, cei care au devenit prosumatori până anul trecut prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”, finanțat prin Administrația Fondului de Mediu, nu au voie să intervină asupra sistemului până-n 2029. Prin urmare, automat, puterea acestora de injectare în rețea va fi redusă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Mai multe asociații de producători de energie verde i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege nr. 255/2024 prin care prosumatorii ar putea fi obligați să-și monteze baterii de stocare. Vicepreședintele Asociației micilor producători de energie electrică din România (AMPEER), Dumitru Luță, consideră că obligația stocării ar trebui să revină firmelor de distribuție, nu prosumatorilor.
„Bateriile sunt foarte scumpe. Au fost și mai scumpe. AMPEER nu este de-acord cu impunerea acumulatorului, indiferent de grupa din care face parte prosumatorul. Dacă vrea statul român să o facă, să o facă pe pielea distribuitorilor”, susține Dumitru Luță.
Potrivit acestuia, cineva care a investit 6.000 de euro într-un sistem fotovoltaic de 6 KW ar trebui să mai investească acum încă pe-atât în stocare.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Împotriva proiectului de lege privind impunerea de acumulatori prosumatorilor s-au poziționat și cei de la Asociația prosumatorilor și a comunităților de energie. Mai mult, ei au trimis și două petiții președintelui Klaus Iohannis prin care cer ca legea să fie trimisă în Parlament pentru reexaminare.
Potrivit stenogramelor publicate de Hotnews, deputații din Comisia pentru buget, finanțe și bănci, prezenți la ședință în care s-a votat proiectul de lege, nu au înțeles prea bine ce și cum votează. Cu toate astea, proiectul de lege a trecut cu doar o abținere.
PressOne a discutat cu Dan Pîrșan, președintele Asociației prosumatorilor și a comunităților de energie despre ce ar înseamna pentru cei pe care îi reprezintă obligația montării de acumulatori, în contextul în care legea ar urma să afecteze majoritatea covârșitoare a prosumatorii existenți.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
PressOne: Cum a apărut, din perspectiva dvs., amendamentul prin care sunt prosumatorii sunt obligați să-și monteze baterii de stocare la instalațiile fotovoltaice?
Dan Pîrșan, APCE: E vorba de Proiectul de Lege 255 pentru aprobarea OUG-ul 32 a ministerului Energiei privind abrogarea „taxei pe soare”. Deci s-au lipit cu acest amendament de eliminarea taxei pe soare, care a trecut fluierând prin mai multe comisii, unde s-a votat în necunoștință de cauză.
A venit inițiativa, care a plecat de la Alfred Simonis, care e portavocea asociației ACUE, Federația producătorilor, furnizorilor și distribuitorilor de energie, care, la rândul lor, ar fi comandat un studiu la Facultatea de Energetică, în cadrul Politehnicii București, ca să aibă o oarecare legitimitate.
În schimb, ordonanța s-a transformat în lege chiar în aceeași zi. Practic, pe repede înainte. Se pare că este o cutumă a PSD-ului de a vota astfel, la fel au făcut și cu taxa pe soare, în 2022, care a fost votată înainte de vacanța de Crăciun. A fost fulgerător cum au procedat.
Legea se aplică retroactiv, iar asta înseamnă că toți prosumatorii vor trebui să-și monteze baterii. Cum au primit prosumatorii pe care îi reprezentați decizia?
Noi suntem oripilați de modul în care s-a procedat. Am atacat legea printr-o petiție, în care am prezentat elemente concrete: au fost încălcate două directive și linii directoare europene și, mai ales, două legi naționale, legea transparenței decizionale și legea parteneriatul public-privat.
Pe de altă parte, cu toate că Asociația ACUE ar fi comandat acel studiu de la Politehnica București, Facultatea de Energetică, el pare a fi făcut de un student repetent, pentru că documentul conține o serie de confuzii și neclarități. Nu avem pretenția de la parlamentarii români să aibă cunoștințe profunde de energie, dar avem pretenția asta de la Comisia de Industrii și Servicii, de exemplu.
Câți prosumatori vor fi afectați de noua lege?
După părerea noastră, în jur de 140.000. Legea se aplică de la 3 kW monofazici în sus, până la 10,8 monofazici și de la 10,8 trifazici până la 400. Deci legea scutește doar prosumatorii trifazici de la 3 la 10,8 kW. Iar aceștia nu spun că-i numeri pe degete, dar nu sunt mai mult de 500 de prosumatori din 140 și ceva de mii, câți avem acum. Deci, practic, 99%. E un procent covârșitor.
Dar ce ar însemna investiția în baterii pentru cineva care are deja instalate panouri?
Enorm. Majoritatea prosumatorilor au fost obligați să-și monteze sisteme fotovoltaice on grid și să injecteze surplusul în rețea. Și aceste sisteme au invertoare specializate on grid, care acum trebuie aruncate la gunoi. Prosumatorii trebuie să-și cumpere invertoare hibrid. Asta pentru prosumatorii monofazici. Pentru cei trifazici e și mai trist. Ei își pot păstra invertorul actual, dar trebuie să cumpere alte trei invertoare în spate, pentru fiecare fază. În plus, vor fi necesare tot felul de automatizări pentru baterii.
Eu spun că pentru prosumatorii care au plătit din buzunarul propriu sau s-au împrumutat de la bancă, investiția la ora actuală este dublă. Acum ei rămân doar cu panourile care produc energie pe casă, după care tot sistemul trebuie schimbat. Plus baterii. Și asta pe buzunarul propriu.
Mai sunt și cei care și-au montat instalații prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Cei care și-au instalat până anul trecut, legea spunea că ei nu au voie să umble în ecuația sistemului pe o perioadă de 6 ani. Deci, până în 2029 ei nu pot umbla în instalație, să adauge sau să scoată.
Ce ar înseamna asta, că puterea lor de injectare în rețea se va reduce?
Indiferent cât vor avea, pentru că mulți beneficiari de Casa Verde au boostat sistemul de la 3 kW, cât a fost dat de stat, la 4, 5, 6, 7 și așa mai departe. Acești oameni nu vor putea până în 2029, conform acestei propuneri, să injecteze mai mult de 3 kW.
Până la urmă, esența acestei legi este următoarea. Statul român a legiferat că nu are nevoie de energia prosumatorilor. În condițiile în care se importă masiv pe caniculă și prosumatorii, practic, stabilizează rețelele, pentru că consumul de aer condiționat și ventilare a crescut în perioada asta.
Statul român, prin parlamentarii și inițiativa introdusă de furnizori, distribuitori și producători, minimizează injectarea prosumatorilor la 3 kW.
În jur de 100,000 de blocuri de locuințe ar putea beneficia de energie verde. În România, comunitățile de energie sunt abia la început. Photo: Ioana Podaru
Cine și în ce fel va folosi energia stocată în baterii? Va fi la dispoziția celui care deține bateria să folosească ce e stocat acolo, când consideră el de cuviință?
Aici mai e o aberație a legii. Să zicem că X are un sistem de 10 kW și își pune baterie de 5 kW. Acea baterie de 5 kW, pe timp de vară, până la ora 9 dimineața, este încărcată. Deci, s-a terminat. După ce a încărcat cei 5 kW în baterie, sistemul ce face? Aruncă cei 10 kW în grid, adică business as usual.
Seara, în schimb, când sistemul fotovoltaic nu mai produce pentru casă, trece automat pe baterii și acei 5 kW sunt consumați până la o capacitate, în funcție de baterie, de 10-20% a bateriei.
Energia este la dispoziția prosumatorului. El poate fie să o arunce în rețea, fie să o consume el. Însă în condițiile actuale, când primește 0,1 bani pe kWh injectat și dă 5.000 de euro pe o baterie care se distruge în 2 ani, câți credeți că vor mai da în rețea?
Energia va fi majoritar la dispoziția prosumatorului, pentru a consuma noaptea și în felul acesta, în cele mai multe cazuri, contorul de la poartă va deveni obiect de muzeu.
Marii perdanți, în toată ecuația, asta sunt distribuitori. Pentru că pur și simplu prosumatorul nu mai folosește gridul.
De unde provin majoritatea bateriilor existente pe piață?
China, evident. China deține și cele mai mari rezerve de litiu și metale rare, astfel că prețul este cel mai bun. Deci această lege favorizează un aflux masiv de importuri și de valută spre China. Va fi un exod de valută către mari producători de baterii.
În acest context, care e atitudinea în piață când vine vorba de prosumatori și cum se manifestă?
De descurajare a prosumatorilor. Mulți clienți care au făcut un efort și și-au instalat pe banii lor sisteme vor investi acum în stocare.
Lucrul acesta se va întoarce împotriva statului român în sine și a furnizorilor și producătorilor de energie ca un bumerang.
În momentul în care contorul de la poartă va deveni obiect de muzeu, adică nu se va învârti nici ziua, nici noaptea, în momentul când oamenii vor avea 15, 20, 30 de kilowati putere în baterii de dimensiunile a doua geamantane, în momentul acela va fi „game over” pentru Sistemul Energetic Național. Pentru că deja vor pierde sute de mii de consumatori care înainte erau captivi. Singurii care vor rămâne sunt cetățenii de la bloc. Dar am o veste proastă, în momentul în care vor apărea și comunitățile de energie, furnizorii vor vinde energie la prosumatori cu cardul. Pentru că vom cumpăra energie doar când vom avea nevoie.
Și atunci care e logica acestui amendament cu bateriile de stocare?
Supraviețuirea rețelelor muribunde. Statul care își menajează perla coroanei, Hidroelectrica și producătorii de energie și, automat, accizele, TVA-ul și banii care se încasează de pe urma consumatorilor, la unul dintre cele mai mari prețuri ale energiei din Europa.
Motivul e descurajarea prosumatorilor, ca aceștia să devină din ce în ce mai puțini sau să se creeze o psihoză, dar rezultatul va fi invers. Oamenii își vor monta panouri, își vor monta baterii. Oamenii sunt îndârjiți. În România privatul face spitale, privatul va corecta toate aceste elemente. Părerea mea e că e o măsură otrăvită a Parlamentului și a furnizorilor, care se va întoarce ca un bumerang.
Poate fi numită și o încercare a statului român de a trage de timp, până ce autoritățile demarează lucrări de recondiționare a rețelei de distribuție?
Lucrul ăsta e o utopie. Conform unei legi din 2012, atât ANRE-ul, cât și furnizorii, distribuitorii și statul românii, sunt obligați să facă previziuni pe 10 ani. Deci noi, prosumatorii, pare că am fi venit de pe planeta Marte, acum câțiva ani, cu o tehnologie străină, am acaparat rețelele și le-am făcut praf. Nu este adevărat. Ei au știut de lucrurile astea. Gândiți-vă că Polonia are 500 de mii de prosumatori, Germania sunt 700-800 de mii, Spania, Portugalia.
Nu ne-a luat prin surprindere că avem rețele de 50 de ani cu secțiuni ale firului de 35 de milimetri pătrați, prin care injecția este limitată în momentul în care sunt mai mulți prosumatori pe stradă. Deci nu e vorba că sunt mulți prosumatori pe stradă, e vorba că e secțiunea atât de mică a conductorului, că nu permite fluxul de electroni și nu ajunge energia la transformator, pentru că e secțiunea mică.
Rețelele astea sunt în concesiune și muribunde, „vaci” de muls pentru o perioadă de timp și atât.
Din punctul nostru de vedere nu e o soluție pe termen lung sau scurt, este pur și simplu o intenție. Dacă n-au reușit prin taxa pe soare să diminueze apetitul românilor de a fi prosumatori, încearcă astfel. Și ne-au arătat că pot.
Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Energy4Future”, co-finanțat de Uniunea Europeană. Uniunea Europeană nu este responsabilă de informațiile și opiniile exprimate în cursul acestui proiect și articol. Responsabilitatea pentru conținut aparține integral publicației PressOne.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this