Liviu Dragnea, in vizită la spitalul din Craiova. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
Liviu Dragnea, in vizită la spitalul din Craiova. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
06/02/2018
"Inteligenţa-mamă" din Programul PSD: opt spitale regionale cu hotel inclus şi 1.600 de lei pentru orice elev care nu chiuleşte
Opt spitale regionale a câte 1.000 de paturi, 1.600 de lei pe an pentru fiecare elev care nu chiuleşte, două săli polivalente a câte 15.000 de locuri.
Sunt doar trei promisiuni din Programul de Guvernare al PSD pentru perioada 2018-2020.
Am parcurs cele 278 de pagini ale Programului şi am descoperit obiective irealizabile, mentalitate megalomană sau capitole scrise de specialişti în limbajul de lemn.
Din păcate, un astfel de capitol este cel dedicat educației.
Ce ne învață PSD despre „inteligența mamă”
Capitolul „Politici în domeniul Educației” din noul Program de Guvernare include, în preambulul listei de măsuri propuse, câteva considerații despre inteligență.
Mai întâi, autorii citează din Nicolae Iorga:
„Educația este tot ce vezi și ce auzi”, spunea marele patriot Nicolae Iorga. Privim educația ca pe un factor strategic de dezvoltare. Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. Educația începe la naștere și continuă toată viața prin acumularea de cunoaștere.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Iată câteva considerații din acest capitol:
- Educația este chemată astăzi să șlefuiască talentul personal al celui școlit, să-i transfere valorile de referință pentru consolidarea caracterului, să-i dezvolte capacitățile creative.
- Inteligența mamă este cea mai importantă resursă a țării, în același timp singura inepuizabilă.
- Lumea este modelată de inteligența mamă prin ideile dezvoltate prin cultură, prin creația științifică și tehnică etc.
2.500 de grădiniţe şi creşe
Istoricul Mădălin Hodor: În 1989 a avut loc o diversiune militară executată de "armata secretă" a Partidului
Conspirațiile Revoluției: "turiștii sovietici" sau "Ceaușescu, vinovat pentru tot". Dar Securitatea?
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
PSD propune crearea unei infrastructuri care, pe hârtie, sună foarte bine:
- construirea a 2.500 de creșe/grădinițe/unități after-school;
- reabilitarea/modernizarea clădirilor școlare, pentru ca acestea să aibă avizele sanitare necesare;
- construirea a 30 de cămine studențești.
Cele 2.500 de creșe și de grădinițe promise au rămas din Programul de Guvernare cu ajutorul căruia PSD a câștigat alegerile.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ele sunt incluse în etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării în vara lui 2017. (Lista obiectivelor finanțate prin PNDL poate fi consultată aici.)
Dacă, la construcții, PSD pare să fie în grafic cu alocarea banilor în teritoriu, situația se schimbă când vine vorba despre normele sanitare și de securitate pe care trebuie să le îndeplinească unitățile școlare.
La începutul acestui an școlar, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunța că 2.632 de unități de învățământ nu aveau autorizație de securitate la incendiu.
În august 2017, fostul ministru Liviu Pop recunoscuse că doar 6.500 din totalul de peste 31.000 de unități de învățământ aveau avizele necesare.
În urmă cu doar câteva luni, într-o declarație la RFI, Ecaterina Andronescu liniștea părinții:
Regele Ferdinand, în 1920, când inaugura Politehnica de la Timișoara spunea așa: „Nu contează atât de mult zidurile, cât spiritele din interiorul lor”.
Singura mențiune din Programul de Guvernare referitoare la aceste avize se referă la:
− crearea condițiilor necesare de confort, siguranță și securitate pentru toți copiii în școli, care să permită inclusiv obținerea autorizațiilor de funcționare (sanitară, ISU) în conformitate cu prevederile legale.
De unde 1.600 de lei/an pentru fiecare copil care nu lipseşte de la şcoală?
PSD promite, în noul Program de Guvernare, între 1.600 și 1.800 de lei pentru fiecare copil care are cel mult 10% absențe nemotivate.
La pagina 29 a documentului citim:
Familiile vor fi încurajate să aibă și să crească cât mai mulți copii, prin acordarea a 1.600-1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acești bani vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate.
Menţionată și de noul ministru al Educației, Valentin Popa, la audierea sa din Comisiile reunite pentru învăţământ, această propunere a fost desființată de parlamentarii Opoziției.
Ei au spus că, dacă toți cei 3 milioane de elevi români s-ar încadra în condițiile PSD, suma ar fi uriașă.
Valentin Popa a fost criticat la audierile din Parlament tocmai pentru că a invocat promisiunea celor 1.600 de lei per elev. Foto: Lucian Muntean
Pentru reducerea ratei de abandon școlar, Programul de Guvernare prevede dezvoltarea unor programe de detecție timpurie și intervenție.
Măsura apărea şi în programul Cabinetului Grindeanu, dar până acum nu s-a făcut nimic în acest sens.
8 spitale regionale şi impozit zero pe venitul medicilor
La capitolul dedicat Sănătății, PSD spune că va construi nu mai puţin de 8 spitale regionale și un spital metropolitan în București.
Alte promisiuni:
- achiziția a peste 3.000 de ambulanțe − una pentru fiecare comună;
- reabilitarea sau modernizarea a peste 150 de ambulatorii de specialitate;
- reabilitarea a 25 de unități primiri-urgențe etc.
Cele 8 spitale regionale ar urma să aibă câte 1.000 de paturi şi să coste, fiecare, 300 de milioane de euro.
Despre spitalul cel mare din Bucureşti, PSD spune că va avea 2.500 de paturi. Costurile de construire sunt estimate la 1,1 miliarde de euro.
Programul de Guvernare menţionează şi numărul de locuri din viitoarele hoteluri aferente spitalelor, unde ar urma să fie cazate rudele pacienților (50 de locuri − spitalele regionale; minim 2.000 de locuri − cel din Capitală).
Despre cumpărarea a 3.000 de ambulanțe, fondatorul SMURD, Raed Arafat, spunea anul trecut că nu este o promisiune fezabilă, întrucât implică și angajarea a zeci de mii de persoane care să le folosească.
De altfel, subiectul a generat chiar o dispută între Liviu Dragnea și Raed Arafat, în prezent secretar de stat în Ministerul de Interne.
În ceea ce priveşte stoparea exodului medicilor, PSD recunoaşte că:
Lipsa cadrelor medicale a condus la tragedii sau accidente (exemplu: Maternitatea Giulești) sau, în anumite situații, la decese ale pacienților, pentru că nu au existat cadre medicale care să analizeze situația acestora.
Singura soluție anunţată limpede este reducerea impozitului pe venit pentru medici la 0%, începând cu 1 ianuarie 2019.
În decembrie 2016, imediat după câștigarea alegerilor, Liviu Dragnea anunțase un alt termen: 2017.
De la un milion de „rable” la maşini electrice
Ministerul Mediului se află într-o situație delicată, pentru că trebuie să scoată România din procedura de infringement în care se află din cauza calității aerului.
Dacă deținătoarea portofoliului, Grațiela Gavrilescu (care este şi vicepremier), nu va reuși acest lucru, Comisia Europeană ar urma să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
La acest capitol, Programul de Guvernare prevede măsuri pe care Bruxellesul le recomandă în general țărilor aflate în această situație, precum trecerea la mijloace de transport alimentate cu energie electrică. Documentul nu ţine cont de posibilitățile țării noastre de a face această tranziție.
Lipsa unei viziuni s-a văzut odată cu eliminarea taxei de mediu, ceea ce a condus la înmatricularea sau reînmatricularea, în 2017, a unui milion de maşini second hand.
Drept urmare, PSD a reintrodus taxa, deci ne-am întors de unde am plecat.
Două săli pentru atletism, două la tenis, două la canotaj…
Construcții în spatele cărora nu există nici o viziune în spate − asta ne furnizează capitolul dedicat Sportului din Programul de Guvernare.
PSD promite, până în 2020, două săli polivalente cu o capacitate de până la 15.000 de locuri, câte două săli pentru atletism, gimnastică, tenis, două baze nautice pentru caiac-canoe și două pentru canotaj, două hipodromuri, un velodrom ș.a.md.
La audierea sa în Comisiile de specialitate ale Parlamentului, Ioana Bran, noul ministru al Tineretului şi Sportului, nu a știut în ce stadiu se află aceste proiecte.
Răspunsul era simplu: nu s-a pus nicio piatră de temelie, la propriu.
Actuala Sală Polivalentă din București a fost inaugurată în 1974 și are puțin peste 5.000 de locuri.
Muzeul Românilor de Pretutindeni „există” de 10 ani
Noul ministru pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a subliniat la audieri că prioritatea mandatului său, mai ales în contextul Centenarului Unirii, este înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.
Această promisiune, reîncălzită de PSD în Programul de Guvernare 2018-2020, există deja, ca articol de lege, încă din 2007.
Este vorba despre articolul 11 al Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni:
(1) Se înființează Muzeul Românilor de Pretutindeni.
(2) Sediul muzeului va fi în municipiul București.
(3) Organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin Hotărâre a Guvernului.
Vorbim, deci, despre o Hotărâre a Guvernului care, de 10 ani, nu a fost adoptată. De altfel, în actualul Program de Guvernare, PSD vorbeşte despre un muzeu în format virtual.
Autostrăzi: ce nu s-a făcut în 15 ani se va face în patru
Autorii capitolului Politici pentru infrastructura de transport recunosc că avem doar 750 de kilometri de autostradă − dintre care 250 de kilometri sunt în construcție −, dar asta nu îi împiedică să arunce pe hârtie o mulțime de promisiuni.
De pildă:
PSD promite finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva. Este vorba, de fapt, despre 22 de kilometri a căror execuție ar fi trebuit încheiată în 2016.
Autostrada Pitești-Sibiu este disponibilă, deocamdată, în format 3D.
Am avut nevoie de 14 ani pentru a construi 100 de kilometri din Autostrada Transilvania. Acum, PSD spune că ar încheia trei tronsoane din această autostradă până în 2022.
Luna trecută a fost inaugurată, după 4 ani, prima bucată, de 12 kilometri, din tronsonul de autostradă Sebeş-Turda. Foto: Raul Ştef
„Asanarea normativă” din Justiție
Dacă, la capitole precum Sănătate, Sport sau Diaspora, obiectivele de investiții sunt precizate clar, secțiunea dedicată Justiției ignoră un subiect despre care s-a vorbit îndelung în Parlament.
Este vorba despre supraaglomerarea penitenciarelor, invocată ca pretext pentru eliberarea a mii de deţinuţi.
În Programul de Guvernare PSD 2018-2020, această problemă are alocată o singură frază ambiguă:
- alocarea de fonduri naționale și europene pentru finanțarea infrastructurii de penitenciare.
Termenul anticorupție nu apare în Program. În schimb, o prioritate pentru PSD este „asanarea normativă” − semn că urmează o serie de modificări legislative serioase −, dar și transpunerea Directivei europene privind prezumția de nevinovăție.
Reamintim că transpunerea acestei Directive presupune modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De aceste reglementări se ocupă comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this