"Informația" că Elon Musk ar urma să cumpere Facebook a apărut pe un site american de satiră.

Inteligența artificială va optimiza și minciuna. Cinci știri de pe frontul "fake news"

1. Minciuna care se autoperfecționează

Programele de inteligență artificială (AI) vor fi capabile să genereze știri false și să le optimizeze pentru diferite categorii de public, consemnează Technologyreview.com.

Publicația îl citează pe Sean Gourley, fondator al companiei Primer, care face data mining (extragere de date) pentru a întocmi rapoarte destinate serviciilor americane de intelligence.

Gourley mărturisește că Primer deține deja tehnologia necesară pentru a crea știri false și pentru a le testa. “Pot să generez milioane de povești, să verific care dintre ele sunt mai atractive și să le promovez de două ori mai mult pe acelea”, a explicat el. Detalii despre efectele unei astfel de măsuri puteți citi aici.

2. Variantele Rusiei pentru otrăvirea lui Skripal

Statul rus a lansat în presa națională nu mai puțin de 20 de explicații diferite privind otrăvirea fostului său spion Serghei Skripal.

De pildă, o variantă este că Regatul Unit a comandat otrăvirea fiindcă voia să alimenteze rusofobia, iar o alta spune că motivul ar fi prietenia dintre premierul Theresa May și noul director CIA.

Alte variante dau vina pe Ucraina sau pe SUA, care ar fi încercat astfel să răstoarne echilibrul global. Într-un caz, se sugerează chiar că soacra spionului rus ar fi de vină.

Puteți consulta aici, întocmită de divizia anti-dezinformare a UE, lista explicațiilor oferite cetățenilor ruși prin intermediul presei controlate de stat.

3. Facebook caută parteneri pentru a combate dezinformarea

Facebook va verifica autenticitatea fotografiilor și a videourilor în parteneriat cu organizații cunoscute de fact-checking sau cu agenții de știri. În Franța, un astfel de parteneriat a fost încheiat deja cu Agenția France Press.

De asemenea, în Mexic și Italia, responsabilii Facebook au identificat parteneri specializați în verificarea informațiilor, care oferă deja rating conținutului postat. Și asta pentru că schimbarea recentă a algoritmului, pentru a reduce impactul conturilor care promovează știri false, pare să fi avut un efect minim.

4. Nu, Elon Musk nu s-a oferit “să cumpere și să șteargă Facebook”…

… chiar dacă această informație a devenit virală la finalul săptămânii trecute.

Fără să verifice sursa − o publicație de satiră (alternative-science.com), mulți utilizatori, inclusiv din România, au distribuit articolul pe rețelele de socializare, astfel că numai pe Facebook a strâns mai bine de 200.000 de reacții.

Hoax Alert explică aici de ce informația nu este reală.

5. Cititorii Sputnik țin cu Codruța

… și un detaliu simpatic pentru cititorii fideli: pe varianta românească a site-ului Sputnik, la secțiunea dedicată sondajelor de opinie există unul relevant pentru efectul campaniilor din ultimii ani împotriva șefei DNA.

La întrebarea “Ar trebui demisă șefa DNA, Laura Codruța Kövesi?”, peste 60% dintre cei 9.000 de respondenți au răspuns că “Nu”.

Pentru conformitate, un printscreen:

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...