"Informația" că Elon Musk ar urma să cumpere Facebook a apărut pe un site american de satiră.
"Informația" că Elon Musk ar urma să cumpere Facebook a apărut pe un site american de satiră.
02/04/2018
Inteligența artificială va optimiza și minciuna. Cinci știri de pe frontul "fake news"
1. Minciuna care se autoperfecționează
Programele de inteligență artificială (AI) vor fi capabile să genereze știri false și să le optimizeze pentru diferite categorii de public, consemnează Technologyreview.com.
Publicația îl citează pe Sean Gourley, fondator al companiei Primer, care face data mining (extragere de date) pentru a întocmi rapoarte destinate serviciilor americane de intelligence.
Gourley mărturisește că Primer deține deja tehnologia necesară pentru a crea știri false și pentru a le testa. „Pot să generez milioane de povești, să verific care dintre ele sunt mai atractive și să le promovez de două ori mai mult pe acelea”, a explicat el. Detalii despre efectele unei astfel de măsuri puteți citi aici.
2. Variantele Rusiei pentru otrăvirea lui Skripal
Statul rus a lansat în presa națională nu mai puțin de 20 de explicații diferite privind otrăvirea fostului său spion Serghei Skripal.
De pildă, o variantă este că Regatul Unit a comandat otrăvirea fiindcă voia să alimenteze rusofobia, iar o alta spune că motivul ar fi prietenia dintre premierul Theresa May și noul director CIA.
Alte variante dau vina pe Ucraina sau pe SUA, care ar fi încercat astfel să răstoarne echilibrul global. Într-un caz, se sugerează chiar că soacra spionului rus ar fi de vină.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Puteți consulta aici, întocmită de divizia anti-dezinformare a UE, lista explicațiilor oferite cetățenilor ruși prin intermediul presei controlate de stat.
3. Facebook caută parteneri pentru a combate dezinformarea
Facebook va verifica autenticitatea fotografiilor și a videourilor în parteneriat cu organizații cunoscute de fact-checking sau cu agenții de știri. În Franța, un astfel de parteneriat a fost încheiat deja cu Agenția France Press.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
De asemenea, în Mexic și Italia, responsabilii Facebook au identificat parteneri specializați în verificarea informațiilor, care oferă deja rating conținutului postat. Și asta pentru că schimbarea recentă a algoritmului, pentru a reduce impactul conturilor care promovează știri false, pare să fi avut un efect minim.
4. Nu, Elon Musk nu s-a oferit „să cumpere și să șteargă Facebook”…
… chiar dacă această informație a devenit virală la finalul săptămânii trecute.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fără să verifice sursa − o publicație de satiră (alternative-science.com), mulți utilizatori, inclusiv din România, au distribuit articolul pe rețelele de socializare, astfel că numai pe Facebook a strâns mai bine de 200.000 de reacții.
Hoax Alert explică aici de ce informația nu este reală.
5. Cititorii Sputnik țin cu Codruța
… și un detaliu simpatic pentru cititorii fideli: pe varianta românească a site-ului Sputnik, la secțiunea dedicată sondajelor de opinie există unul relevant pentru efectul campaniilor din ultimii ani împotriva șefei DNA.
La întrebarea „Ar trebui demisă șefa DNA, Laura Codruța Kövesi?”, peste 60% dintre cei 9.000 de respondenți au răspuns că „Nu”.
Pentru conformitate, un printscreen:
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this