Veronica Stoica, singurul candidat la funcția de rector al Academiei de Poliție, la ceremonia de depunere a jurământului promoției 2019. FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos
Veronica Stoica, singurul candidat la funcția de rector al Academiei de Poliție, la ceremonia de depunere a jurământului promoției 2019. FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos
29/07/2019
În plină criză a plagiatelor, Academia de Poliție își alege noul rector
La Academia de Poliție se desfășoară astăzi alegeri pentru desemnarea unui nou rector. 109 cadre didactice vor participa la procedura de desemnare a unui nou conducător al instituției care educă și pregătește viitorii ofițeri de poliție.
Funcția a devenit vacantă la data de 24 mai 2019, când chestorul Adrian Iacob, fostul rector, a fost obligat să demisioneze și a primit interdicția de a mai preda la Academia de Poliție după ce a fost inculpat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru instigare la șantaj în dosarul în care am fost amenințată cu moartea. Amenințarea a venit la trei săptămâni după ce am dezvăluit, în premieră, că teza lui Iacob este plagiată în proporție de peste 70%.
Singura persoană care și-a depus candidatura la aceste alegeri este profesorul universitar și comisarul-șef Veronica Stoica, care ocupă în prezent funcția de rector interimar.
Din numărul doi, Stoica a devenit numărul unu în Academia de Poliție în data de 3 iulie 2019, când a fost împuternicită rector pentru o perioadă de șase luni de către fostul ministru de Interne Carmen Dan.
Decizia de împuternicire fost confirmată în data de 12 iulie și de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Acceptul dat de ministrul Educației a fost unul obligatoriu, având în vedere că funcționarea Academia este reglementată de două legi: cea a educației și cea care reglementează statutul polițistului.
Niciun alt profesor din Academie nu s-a încumetat să se înscrie la aceste alegeri universitare. Surse din universitate susțin că sunt două motive majore pentru care funcția de rector nu este una atractivă în acest moment: scandalurile de plagiat care au șubrezit serios credibilitatea instituției – în acest moment, sunt 16 cadre didactice asupra cărora planează suspiciuni – și durata foarte scurtă pentru care ar fi valabil mandatul de rector, de circa zece luni.
***
Profesorul universitar Veronica Stoica încearcă, prin alegerile de astăzi, să obțină confirmarea în funcția de rector pe care a fost împuternicită să o exercite prin dublă decizie, luată atât de fostul ministru de Interne Carmen Dan, cât și de ministrul Educației Ecaterina Andronescu.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Stoica se afla în echipa de conducere a Academiei de Poliție încă din ianuarie 2018, când a fost numită prorector de Adrian Iacob, cel căruia dorește acum să îi succeadă în funcție.
Când rectorul Adrian Iacob și Mihail Marcoci, celălalt prorector al Academiei, au fost obligați de DNA să-și părăsească funcțiile de conducere, dar și pe cele didactice, Stoica a fost opțiunea numărul unu pentru a prelua conducerea Academiei.
Senatul Academiei de Poliție a luat act, în mod oficial, de demisia lui Adrian Iacob – depusă la 24 mai – într-o decizie din data de 27 mai. Prin aceeași hotărâre, prorectorul Veronica Stoica a fost desemnată drept persoana care să îndeplinească atribuțiile de rector până la confirmarea unui nou șef al instituției.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
Astfel, între 27 mai, ziua în care demisia lui Iacob a fost înregistrată în Academie, și 3 iulie, ziua împuternicirii oficiale a lui Stoica în poziția de rector, aceasta a fost desemnată la comanda universității astfel încât să poată asigura funcționarea instituției.
Numirea Veronicăi Stoica ca interimar nu a fost o decizie simplă, susțin surse din Ministerul de Interne, având în vedere scandalurile uriașe de plagiat, încercarea de blocare a accesului la biblioteca instituției – unde sunt depozitate lucrările științifice – și amenințarea cu moartea pe care am primit-o, pentru care fostul rector și fostul prorector au fost puși sub acuzare și sub control judiciar – prelungit cu încă 60 de zile pe 17 iulie.
O lună și zece zile a durat până ca Stoica să fie împuternicită la conducerea Academiei de Poliție, timp în care i-a fost verificată teza de doctorat pentru a se stabili dacă este sau nu plagiată, susțin surse tot din Ministerul de Interne.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Determinarea acestui fapt a fost extrem de importantă, deoarece fostul rector al Academiei, Adrian Iacob, a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat. Dovezile că circa trei sferturi din lucrarea științifică a lui Iacob erau copiate din diverse surse au fost prezentate public, în exclusivitate, de PressOne.
***
Oficial, Veronica Stoica poate ocupa prin împuternicire funcția de rector următoarele șase luni. Atât i-a fost delegată conducerea Academiei de Poliție de ministrul de Interne și de cel al Educației.
Dacă va fi aleasă astăzi de majoritatea celor 125 de electori din Academia de Poliție, Stoica va fi rector pentru zece luni, până în iunie 2020.
Singurul lucru care se va schimba în urma scrutinului de astăzi va fi doar titulatura, din cea de rector interimar în cea de rector, iar în fața numelui Veronicăi Stoica nu va mai apărea pe documentele oficiale litera „Δ, de la împuternicit.
Aceasta va putea îndeplini funcția rector doar până în iunie 2020, adică zece luni, deoarece, potrivit Legii educației și a Cartei Universitare a Academiei de Poliție, ea este obligată să ducă la capăt mandatul început în iunie 2016 de fostul rector Daniel Torje și continuat de Adrian Iacob din mai 2018.
Potrivit Legii educației, mandatul de rector este de patru ani, iar dacă din varii motive un rector nu îl poate duce până la capăt, cel care îi va succede în funcție nu va începe un nou mandat, de patru ani; va trebui să întregească mandatul început de rectorul ales inițial.
Mai exact, în cazul de față, mandatul de rector de patru ani a fost început de Daniel Torje în luna iunie 2016.
După demisia acestuia, în ianuarie 2018, la comanda Academiei a venit Adrian Iacob, ca împuternicit, iar din aprilie 2018 acesta a fost ales în funcție pentru a continua mandatul început de Torje.
Nici Iacob nu a dus la capăt perioada pentru care a fost ales, fiind obligat să-și dea demisia în mai 2019, iar pentru restul de mandat, rămas până în iunie 2020, se organizează astăzi alegeri.
***
Academia de Poliție numără circa 430 de angajați, însă doar 109 dintre aceștia vor participa la procedura de alegere a unui nou rector pentru că, potrivit Legii educației, doar cadrele didactice și de cercetare titulare au drept de vot.
Lor li se adaugă reprezentanții studenților din Senatul Universitar și din consiliile facultăților care sunt în număr de 16, astfel că numărul total de electori este de 125.
Tot potrivit Legii educației, dacă postul de rector devine vacant, un nou rector trebuie desemnat prin una din cele două modalități prevăzute: concurs sau alegeri. În cazul Academiei de Poliție, opțiunea majorității a fost alegerea prin vot.
Legea mai spune că stabilirea unui nou rector trebuie făcută în cel mult trei luni de zile de la vacantarea poziției. Așa se face că, exact la o lună după demisia lui Adrian Iacob, pe 24 iunie 2019, Senatul Academiei de Poliție hotăra declanșarea procedurii de desemnare a unui nou rector și stabilea calendarul alegerilor.
Calendarul alegerilor la Academia de Poliție
- 30.07.2019 – între orele 08,30 – 16,30 – exercitarea votului pentru primul tur al scrutinului;
- 01.08.2019 – între orele 08,30 – 16,30 – exercitarea votului pentru cel de-al doilea tur al scrutinului, după caz; în cazul acestor alegeri există însă un singur candidat, deci nu va exista un al doilea tur;
- 05.08.2019 – validarea rezultatului alegerilor de către Senatul Academiei;
- 06.08.2019 – 09.08.2019 – trimiterea documentației spre confirmare la Ministerul Educației Naționale.
Cine este Veronica Stoica?
Unicul candidat la funcția de rector, comisarul-șef Veronica Stoica, lucrează în Academia de Poliție din 1992, iar din 2008 este profesor universitar la Catedra de Drept Privat a Facultății de Științe Juridice și Administrative, unde predă drept civil, potrivit propriului CV.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1989 și a obținut doctoratul în aceeași instituție de învățământ zece ani mai târziu, cu o teză cu titlul „Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor”, coordonată de profesorul Francisc Deak.
În 2015 a obținut abilitarea de a conduce doctorate în domeniul „Drept”.
Cea mai înaltă funcție ocupată de aceasta a fost cea de prorector, poziție în care a fost împuternicită în ianuarie 2018 de fostul rector Adrian Iacob.
Anterior, a fost decan al Facultății de Științe Juridice și Administrative pentru șase luni (iunie 2017 – ianuarie 2018), directoarea Școlii Doctorale de Drept (octombrie 2015 – iunie 2017), dar și prodecan al Facultății de Poliție (octombrie 2012 – octombrie 2015).
***
Veronica Stoica se afla la conducerea Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție în 2016, când a fost începută prima verificare a tuturor tezelor de doctorat, dispusă de fostul rector Daniel Torje în vara lui 2016.
51 de lucrări științifice au fost trecute în lunile august, septembrie și octombrie 2016 printr-un program de verificare a similitudinilor, 30 dintre lucrările verificate atunci fiind susținute în intervalul 2007-2015.
Doar trei lucrări din cele 30 susținute în perioada 2007-2015 au un coeficient de similitudine 1 mai mic de 20% – pragul de alertă pe care Academia și l-a fixat este de 25% -, restul de 27 de teze fiind foarte probabil plagiate.
Verificările au vizat și 16 doctoranzi care se aflau în procedură de finalizare a studiilor doctorale și cărora li s-au verificat fie referatele, fie tezele integrale înainte de susținerea publică a lucrărilor.
Alte 5 referate sau teze de doctorat verificate în 2016 aparțin unor doctoranzi care nu au mai ajuns să susțină lucrările științifice și care nu au mai primit titlul de doctor, fiind exmatriculați. Și lucrările acestora au procente foarte mari de similitudine.
După analizarea celor 51 de lucrări științifice, conducerea de atunci a Academiei de Poliție i-a cerut directorului Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) să trimită tezele spre verificare la Comisia de Etică.
Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece activitatea Comisiei de Etică a fost boicotată timp de peste zece luni de zile, după ce membrii desemnați și-au dat demisiile rând pe rând, făcând imposibilă funcționarea acesteia. Astfel, rapoartele emise de softul antiplagiat pentru tezele verificate în 2016 nu au mai ajuns niciodată să fie analizate de Comisia de Etică.
***
Dintre toate tezele de doctorat verificate în lotul din 2016, cel mai mare procent de similitudine a fost identificat în teza lui Ionuț Andrei Barbu, actualul decan al Facultății de Științe Juridice și Administrative.
Prima decizie a Veronicăi Stoica, luată la cinci zile de la numire, a fost să-l împuternicească pe Barbu în funcție, surse din interiorul Academiei susținând că ar fi omul acesteia de încredere.
De altfel, Barbu ocupă acum funcția câștigată de Stoica prin concurs în 2017, care nu a mai fost scoasă la concurs după ce aceasta a fost numită prorector tot în 2017 și care, până acum, a fost ocupată doar prin împuternicire. Această procedură – a împuternicirii – este permisă într-o universitate militară, nu și într-o universitate civilă.
Raportul de verificare a tezei lui Barbu arată indici ireali de mari: 88% pentru coeficientul 1 de similitudine și 23,6% pentru coeficientul 2.
***
Dacă va fi aleasă astăzi rector, Veronica Stoica are în față șase luni în care va trebui să gestioneze cel mai grav scandal din istoria Academiei de Poliție.
Pe lângă faptul că asupra a 16 cadre didactice – printre care cel puțin patru decani – planează suspiciuni de plagiat, Corpul de Control al ministrului de Interne a sesizat deja Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, la finalul lunii iunie, într-un dosar în care alți trei angajați sunt cercetați pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și neglijență în serviciu în legătură cu tezele de doctorat.
Cei trei sunt Marius Ștefan Mihăilă, șeful Comisiei de Etică din cadrul Academiei de Poliție, Remus Tamaș, secretarul Școlii Doctorale, și Cătălin Doroș, șeful structurii informatice din Academia de Poliție.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this