Românii vor putea călători fără vize în SUA, odată cu intrarea României în programul Visa Waiver. foto: aeroportul Otopeni. Octavian Ganea / Inquam Photos
Românii vor putea călători fără vize în SUA, odată cu intrarea României în programul Visa Waiver. foto: aeroportul Otopeni. Octavian Ganea / Inquam Photos
09/01/2025
În America, fără vize. Tot ce trebuie să știi despre programul Visa Waiver
Așteptarea a luat sfârșit: România devine cel de-al 43-lea stat din lume ai cărui cetățeni nu vor mai avea nevoie de vize atunci când vor călători în SUA.
Aderarea țării noastre în programul Visa Waiver – de scutire de vize - va fi „oficializată” vineri, 10 ianuarie, la Washington D.C. în cadrul unui eveniment în care secretarul pentru Securitatea Internă a SUA (Homeland Security) se va întâlni cu ambasadorul român Andrei Muraru.
Decizia aduce desigur beneficii importante - din punct de vedere al comerțului, investițiilor și afacerilor - dar cel mai important câștig pentru România e, în primul rând, unul pur psihologic: vom putea călători de acum mult mai ușor nu doar în Europa, ci și în SUA.
Când se vor ridica efectiv vizele pentru SUA
Acest lucru – adică stabilirea unei date precise - se va decide vineri, în cadrul unei întrevederi pe care ambasadorul român la Washington, Andrei Muraru, o va avea cu Alejandro Mayorkas, secretarul SUA pentru securitate internă (Homeland Security).
Potrivit unor surse neoficiale, cel mai devreme vom scăpa de vize în martie-aprilie, acest an. În scenariul cel mai pesimist, acest moment va veni în noiembrie-decembrie 2025.
Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat că din martie românii vor scăpa total de vize.
Astfel, chiar dacă pe 10 ianuarie se va anunța „oficial” intrarea României în Visa Waiver, va dura cel puțin două luni – în scenariul cel mai optimist – până când decizia se va implementa propriu-zis: hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial al SUA.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Procedural, după ce autoritățile americane validează scăderea ratei de refuz a vizelor pentru români sub 3% (pragul necesar intrării în Visa Waiver), Departamentul american de stat informează Departamentul de securitate internă (Homeland Security), care face propria evaluare.
Homeland Security anunță apoi Congresul american că sunt îndeplinite condițiile pentru ca cetățenii români – în cazul de față - să călătorească în State fără viză, pentru perioade mai scurte de 90 de zile. Ulterior, aleșii americani validează prin vot decizia.
Apoi va exista, conform lui Hurezeanu, „o perioadă de adaptare tehnică a sistemului ESTA” – un sistem de transmitere a solicitărilor electronice pentru autorizarea unei călătorii în SUA.
Sfaturi de nutriție pe TikTok. Doctorii-vedetă care-ți spun ce să mănânci și când să nu mănânci, pentru a evita cancerul
PressOne a analizat conținutul mai multor influenceri-doctori a căror popularitate a explodat în pandemie și care îmbină sfaturile generale despre nutriție cu cele despre mișcare, slăbit, psihologie și chiar relații intime. Deși uneori util, este un conținut care poate face rău atunci când anumite diete, obiceiuri alimentare sau suplimente sunt prezentate ca soluții minune pentru probleme grave de sănătate.
De Crăciun, blocul 42 a strălucit în zori
Pe 24 decembrie 1989, Mirea era locotenent-major la unitatea militară 01404, situată pe strada Caracal, vizavi de un ansamblu de blocuri de 10 etaje. Tăcut și lacom, glonțul a sosit pe furiș: nimeni nu a auzit zgomotul împușcăturii. Dosarul Revoluției este cea mai urâtă pată rămasă neștearsă din istoria României moderne.
Ce este ESTA, documentul electronic obligatoriu de completat dacă vrei să ajungi în SUA
„Această autorizare (ESTA) este pur şi simplu operaţiunea pe care o fac toţi ceilalţi cetăţeni ai lumii care călătoresc în Statele Unite fără viză. Dar, pentru a ajunge în acest moment, deci pentru o notificare prealabilă electronică a călătoriei în Statele Unite, trebuie să mai aşteptăm două luni şi jumătate, adică până în 1 martie. E vorba de o adaptare a sistemelor tehnice, de o acomodare”, a precizat ministrul român de Externe.
Astfel, românii care vor dori să meargă în SUA ca turiști ori în interes de afaceri vor trebui să obțină totuși această autorizație electronică de călătorie – ESTA („Electronic System for Travel Authorization”).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
ESTA nu este o „viză” și nici nu înlocuiește vechea viză pentru SUA. Este pur și simplu un formular care trebuie obligatoriu completat online. Persoana care va pleca în Statele Unite va crea un cont și va completa date cu informații personale, date legate de pașaport, detalii despre călătorii, întrebări de securitate etc.
ESTA este astfel un document obligatoriu de completat de orice persoană care dorește să ajungă pe teritoriul SUA, indiferent că este român, britanic, german, etc.
După completarea formularului, „aprobarea” poate veni și în 72 de ore. Fără această aprobare, nu veți fi primit în SUA.
Taxa ESTA este de 21 de dolari, iar aprobarea e valabilă pentru doi ani. În această perioadă, veți putea călători de oricâte ori doriți în SUA, cu condiția să nu depășiți 90 de zile/vizită.
Comparativ, taxa pentru viză era de 185 de dolari. Acordarea vizei era condiționată de un interviu la ambasada SUA (pe care solicitantul îl putea „pica”), iar durata călătoriei nu putea depăși 6 luni.
Ce se întâmplă cu românii care vor să călătorească în SUA până la intrarea oficială în Visa Waiver
„Probabil că până în luna martie românii vor călători cu o autorizaţie de călătorie, în prelungirea vizelor pe care le au şi din martie, odată cu acomodarea tehnică, vor avea nevoie doar de autorizare tehnică prealabilă, fără niciun cost”, a explicat ministrul Hurezeanu.
În același timp, vizele deja valabile rămân valabile. Iar dacă vrei în continuare să iei viză (valabilă pentru 10 ani, în loc de ESTA valabil pe 2 ani), nu te va opri nimeni, conform autorităților române.
„E de ales: vrei să ai o autorizație de intrare în Statele Unite valabilă pe 2 ani sau vrei să soliciți o viză în aceleași condiții ca până atunci, cerând-o mai rar, o dată la 10 ani. Deci cam acestea cred că ar fi principalele detalii tehnice care pot fi de interes, să zicem general”, a precizat ministrul român de Externe.
Chiar și după ridicarea vizelor, accesul în SUA nu este garantat
Intrarea României în Visa Waiver nu garantează însă automat accesul în Statele Unite.
Chiar dacă un cetățean român nu mai are nevoie de o viză obligatorie înainte de călătoria în SUA și chiar dacă acesta primește „aprobarea ESTA”, la sosirea în Statele Unite el va fi totuși evaluat de un polițist de frontieră.
Chiar dacă această „evaluare” e mai mult formală, teoretic, polițistul de frontieră este cel care decide, în ultimă instanță, dacă o persoană are sau nu dreptul să intre în SUA.
„ESTA este un sistem automat care determină eligibilitatea vizitatorilor care călătoresc în Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver (WWP). Autorizația emisă de ESTA nu înseamnă că acelui călător îi e permis accesul în Statele Unite. Ofițerii din cadrul Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei decid în ultimă instanță asupra accesului (în SUA) la sosirea unui astfel de călător”.
Ce este Visa Waiver
Visa Waiver reprezintă practic „un parteneriat de securitate” între Statele Unite și țările care fac parte din acest program, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri (călătorii pentru care până acum erau necesare vizele B1/B2).
Acest program e administrat de Homeland Security din SUA în colaborare cu Departamentul de Stat.
În consecință, programul are „o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri”.
Prin aderarea României la Visa Waiver cetățenii români nu vor mai avea de susținut interviuri la ambasada sau consulatul american.
Potrivit evaluării Ambasadei României în SUA, România a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%.
Mai exact, pe 27 noiembrie 2024, România a reușit să treacă „sub” acest prag, când a înregistrat o rată de refuz a vizelor de 2,61%.
Până în prezent, România era, alături de Bulgaria și Cipru, printre ultimele țări UE neincluse în programul Visa Waiver..
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this