Îmi iubesc țara pentru că îmi iubesc rădăcinile
La vîrsta de 42 ani e destul de dificil, îmi imaginam, să îmi fac prieteni noi, însă, de curînd, m-am împrietenit cu un tip în vîrstă de 28 de ani, Răzvan, pe care l-am cunoscut prin intermediul unui prieten comun, Bogdan (39), cu care m-am cunoscut în urmă cu doi ani.
Răzvan este matematician, are un IQ de peste 160, scrie poezie și are un umor perfect compatibil cu umorul meu. Cu cîțiva ani în urmă a refuzat o ofertă de la Google America. A preferat să rămînă în România. A dat California pe cartierul Militari din București.
Recent, a trebuit să îmi mut biblioteca dintr-o parte în alta, iar Răzvan s-a oferit să mă ajute. N-a fost doar șoferul dubiței în care am îngrămădit zeci de saci de cărți, ci a și pus osul la cărat. În drum spre casa unde duceam cărțile, am vorbit cu Răzvan despre tot felul de lucruri, dar și despre matematică. Eu am uitat toată matematica pe care am învățat-o în școală, dar încă îmi mai amintesc cîte ceva din Filosofia matematicii, pe care am studiat-o în facultate.
– Știi cum aș preda eu integralele? m-a întrebat Răzvan.
– Cum?
– Mi-aș turna vin într-un pahar și aș scrie pe tablă: Integrală din acest pahar cu vin egal un strugure. Integrala te trimite la rădăcină.
Asta m-a făcut să îmi amintesc de replica Sorei Maria, misionara sfîntă din „La Grande Bellezza”, care, la un moment dat, îl întreabă pe scriitorul Jep Gambardella, personajul principal al filmului: „Știi de ce mănînc eu doar rădăcini? Pentru că rădăcinile sînt importante”.
Las, pentru moment, rădăcinile la o parte.
Ce-ar trebui să se întîmple ca să ne reîndrăgostim de România? Nu știu exact. A ne reîndrăgosti de România presupune că am fost îndrăgostiți de ea la un moment dat și acum nu mai sîntem. Însă te poți reîndrăgosti și de cineva pe care îl/o iubești. Iubirea ar fi fundalul pe care s-ar putea petrece scena reîndrăgostirii. Iubirea, bănuiesc, e strîns legată de rădăcini, de rădăcinile ca niște constante integrale, ca să zic așa.
Îndrăgostirea și reîndrăgostirea sînt legate de anumite evenimente, întîmplări, gesturi și așa mai departe. Pe 16 noiembrie 2014, de exemplu, România mi-a oferit un motiv serios de a mă reîndrăgosti de ea, după cum, pe 13-15 iunie 1990, m-a făcut să îmi fie rușine de ea. Dincolo de evenimentele majore care ne pot induce o stare de spirit sau alta, importante rămîn rădăcinile. Eu îmi iubesc țara pentru că îmi iubesc rădăcinile.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Limba română este rădăcina tuturor cărților pe care le-am scris. Dragostea este rădăcina familiei pe care o am. Munca este rădăcina tuturor facturilor pe care le plătesc. Prietenia este rădăcina micii Românii unde mă simt acasă.
România în care mi-ar plăcea să trăiesc este țara în care fiecare, de la măturător de stradă la președinte, își face bine treaba în dreptul lui, nescăpînd din vedere binele comun.
Eu nu vreau să mă re-îndrăgostesc de România, vreau să o iubesc. Și o voi iubi atîta vreme cît nu îmi pune în pericol rădăcinile.
Rezultate alegeri: Elena Lasconi, cu 2178 de voturi înaintea lui Ciolacu. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Călin Georgescu, emanația unor „grupuri de reflecție” conectate la servicii?
Putinistoidul și legionarul Călin Georgescu de astăzi, cel care a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, este produsul electoral creat și cultivat cu răbdare în laboratoare obscure, dirijate de oameni vechi și noi ai serviciilor secrete.
La 42 de ani, simt că pot deveni bun prieten chiar și cu propria mea țară.
*
Iulian Tănase este scriitor. Cea mai recentă carte, „Teoria tăcerii”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
În cadrul campaniei RoÎNDRĂGOSTIREA, mai puteți citi:
Mona Dîrțu: Cinicii câștigă mai puțin
Alin Fumurescu: Reîndrăgostirea de România? O soluție în căutarea unei probleme
Cosmin Perța: Dragostea nu poate fi separată de credință
Andrei Găitănaru: Totul este încă de făcut
Sorin Trâncă: De ce iubim Româniile
Simona Sora: Ar trebui, probabil, să plec din nou
Radu Vancu: Îndrăgostirea de România. Manual de verificare
Liviu Vânău: Mai cu seamă să fim vii
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this