Fotografii din expoziția Helga Paris: Raul Ștef
23/04/2018
Helga Paris: 30 de ani dincoace de Zidul Berlinului
Peste 130 de imagini realizate înainte de 1989 în Republica Democrată Germană și în alte state comuniste din estul Europei (inclusiv România) pot fi văzute în expoziția itinerantă „Helga Paris. Fațetele cotidianului în alb-negru”, deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până în 11 mai.
Pasionată de fotografie încă din copilărie, Helga Paris (80 de ani) și-a început cariera în domeniul imaginii în 1967. Studiase grafică vestimentară și învățase singură să facă fotografii, inspirată și îndrumată de mătușile sale care lucrau în domeniu.
Despre Helga Paris și despre expoziția care-i poartă numele ne-a răspuns Franziska Schmidt, de la Institutul pentru Relații Internaționale din Berlin (IFA).
*
− Cine este Helga Paris?
− Helga Paris s-a născut în 1938 în Pomerania, Polonia, iar la vârsta de 7 ani s-a mutat lângă Berlin, la Zossen. A învățat fotografia pe cont propriu, iar imaginile sale alb-negru au făcut-o celebră.
A documentat diverse stiluri de viață din fosta Republică Democrată Germană (RDG) și este considerată un cronicar al vieții cotidiene germane dinaintea și de după căderea Zidului Berlinului.
Fotografiile ei țintesc să redea oameni și împrejurări într-o manieră cât mai apropiată de realitate. Fără critică, fără admirație, Helga Paris reușește să surprindă stări pe care le lasă necomentate.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Opera Helgăi Paris este deosebit de relevantă pentru fotografia germană. De-a lungul anilor, alternanța între imagini singulare și serii de fotografii a creat un arc peste timp al istoriei germane, care se întinde peste mai bine de 30 de ani.
− Cum a descoperit Institutul German pentru Relații Internaționale (IFA) opera Helgăi Paris?
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 29 noiembrie - 1 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Se deschid târgurile de Crăciun în București și Timișoara, Lights On Romania în Cluj-Napoca și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
− Ea a primit mai multe burse pentru a-și susține activitatea de fotograf, iar opera sa a fost cuprinsă în expoziții din muzee de renume ale Germaniei, dar și din alte țări europene.
IFA a adunat unele dintre cele mai relevante fotografii ale Helgăi Paris și le-a așezat într-un format frumos și bine documentat, la fel cum există o expoziție despre Sybille Bergemann.
Cele două se numără printre cele mai faimoase fotografe din Germania de Est și sunt personaje deosebit de relevante ale fotografiei germane, prin tehnica și mesajul lor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Helga Paris a crescut într-un mediu propice dezvoltării ei ca fotograf, fiind influențată de mătușile care în anii ’40 fotografiau de plăcere. Una dintre ele chiar lucra la un atelier de developat poze.
Ulterior, Helga Paris a lucrat la laboratorul DEWAG, unde și-a aprofundat cunoștințele tehnice. Curând după aceea și-a achiziționat primul aparat, iar prima sesiune de fotografii plătită a fost una de modă, pentru revista de tineret „Neues Leben”.
Prin seriile ei de portrete, dar nu numai, a reușit să mențină vie amintirea unei lumi trecute, iar asta face ca opera ei să fie deosebită.
− Care sunt temele fotografiate de Helga Paris?
− Este interesată de oameni și de dialogul cu ei. Menirea ei ca fotograf − spunea Helga Paris − este să aibă o părere și o poziție, o raportare personală la tema fotografiată. Imaginile sale păstrează chipuri pentru a nu fi date uitării.
− De ce este important ca fotografiile ei să fie prezentate în expoziții itinerante?
− Cu o naturalețe captivantă, fotografiile sale arată aproximativ 30 de ani de istorie germană. Sunt gesturi, priviri și scene cotidiene care surprind viața și experiențele oamenilor din RDG, dar și de după căderea Zidului Berlinului.
Expoziția este trimisă în turnee prin toată lumea, printre altele în India, Rusia, Belarus și Marea Britanie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this