Între Comarnic și Sinaia ar putea fi folosit un drum forestier transformat în drum județean asfaltat cu o bandă pe sens, care ar putea prelua o parte din traficul blocat pe serpentinele Comarnicului

Harta noii centuri propuse pentru Valea Prahovei

Primarii stațiunilor de pe Valea Prahovei s-au săturat să tot aștepte promisiunile guvernelor și au hotărât să vină ei cu o propunere către actualul Guvern: două variante de drumuri ieftine care pot fi construite rapid pentru a mai prelua din traficul care le sufocă orașele.

Unul dintre ele ar lega Câmpina de Săcele și Brașov prin actualul drum județean DJ102I, prin Valea Doftanei, aflat în proces de modernizare. Acesta ar putea fi mărit la două benzi pe sens și asfaltat în zona montană a pasului Predeluț, astfel încât să preia în special traficul de marfă care tranzitează actualmente pe DN1A.

Actualul DJ102I (linie punctată, dreapta) poate fi parcurs azi doar cu o mașină de teren sau pe jos, dar va fi asfaltat și modernizat integral

Al doilea drum este mult mai interesant, pentru că presupune realizarea unei pseudo-centuri pentru Comarnic, Bușteni și Azuga. Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a explicat pentru PressOne despre ce e vorba:

„Ministerul Transporturilor are în Master Plan o centură ocolitoare pentru Comarnic și una pentru Bușteni. În opinia mea, nu o să rezolve problema, pentru că o să mute traficul după Comarnic spre Sinaia și apoi spre Azuga. Problema e că dinspre București se vine pe patru benzi, câte două pe sens. Este clar că dacă treci de la patru la două benzi se blochează traficul. De aceea, soluția centurilor ocolitoare trebuie să fie una integrată. Să creăm o centură ocolitoare de la Comarnic până la Predeal. Și am identificat soluții pentru toate aceste lucruri.”

Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia. Foto: Lucian Muntean

Soluția este compusă din mai multe tronsoane. Primul pornește de la Comarnic, de pe breteaua care merge spre Breaza, pe versantul vestic al Văii Prahovei, paralel cu râul. Este un drum forestier tehnologic care poate fi modernizat și asfaltat, cu o bandă pe sens, fiind mult mai simplu decât drumul național care are mai multe serpentine. Pe acesta se poate ajunge foarte rapid la Sinaia.

Drumul forestier (albastru) ar avea o bandă pe sens, va fi asfaltat și va avea mai puține serpentine decât DN1
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Drumul forestier se intersectează cu DN1 la intrarea în Sinaia, imediat după Pârâul Rece. Aici, edilul orașului Sinaia vrea să facă o pasarelă care să supratraverseze DN1, pentru că un sens giratoriu ar duce la alte ambuteiaje. Traficul continuă apoi pe actualul DN1 la nivel de două benzi pe sens, urmând ca la intersecția cu actuala variantă de ocolire a orașului să se facă o altă pasarelă care să fluidifice traficul.

Aici va fi amenajată o parcare de tip Park&Ride, în trepte, care va duce traficul pietonal pe sub DN1. Foto: Lucian Muntean

În fața Gării din Sinaia se va amenaja o parcare supraetajată de tip Park & Ride care va desființa și actuala trecere de pietoni, aceștia urmând să subtraverseze DN1 printr-un tunel pietonal cu acces la lifturi care-i vor urca direct în centrul stațiunii.

La ieșirea spre Bușteni se va amenaja un sens giratoriu care să elimine actualele blocaje, apoi DN1 va continua pe două benzi pe sens până la intrarea în stațiune. De aici se va continua pe noua centură ocolitoare a Bușteniului care va ieși apoi la spitalul de Ortopedie din Azuga, pe malul estic al Prahovei.

Bușteni și Azuga vor fi ocolite prin variante cu o bandă pe sens (linie albastră), dar care dublează capacitatea de tranzit auto

La Azuga se va intra pe un drum forestier care va fi modernizat, de data asta din nou pe versantul vestic. Acesta va ocoli stațiunea și va ieși la fostul post de control din Predeal.

„Am avut o discuție cu domnul prim ministru, iar el ne-a asigurat de toată susținerea pentru acest proiect, chiar a spus că e o prioritate pentru actualul Guvern. Despre autostradă se tot vorbește de 30 de ani, dar nimeni n-a mișcat un milimetru, o lopată pentru a se face ceva. Din acest motiv am căutat soluții rapide pentru a fluidiza traficul măcar parțial pe acest tronson.”

Vlad Oprea, primar Sinaia
Centura Azuga va urma traseul unui drum forestier pe versantul vestic al Văii Prahovei

Primarii vor să se asocieze pentru a promova acest proiect, pe bani europeni, astfel încât acest drum să fie executat cât mai rapid, într-un orizont de cel mult doi-trei ani. El nu va înlocui autostrada, ci doar va permite traficului să curgă pe mai multe benzi pe lângă actualele stațiuni.

Cât despre autostradă, aceasta nu poate fi făcută din bani europeni, nici în parteneriat public-privat. De aceea, singura soluție este să fie făcută din bani de la buget, pe o execuție care s-ar putea întinde până după 2024-2025. Chiar și în acel caz, autostrada nu ar rezolva, de una singură, problema traficului auto dintre stațiuni și din interiorul acestora.

Problema va fi rezolvată doar de un plan integrat de transport care să pună accent pe trenuri pentru turiști, autostrada și centurile ocolitoare fiind destinate pentru traficul de tranzit și mai ales de marfă.

Până atunci, primarii de pe Valea Prahovei au hotărât că nu mai pot aștepta la nesfârșit pentru a-și scăpa stațiunile de traficul auto. Dar despre intențiile de dezvoltare a stațiunii Sinaia vom reveni într-un articol viitor.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...