Pensiunile turistice vor fi obligate să ofere wireless gratuit, dacă proiectul de lege al lui Mihai Sturzu va fi adoptat. Foto: Lucian Muntean
Pensiunile turistice vor fi obligate să ofere wireless gratuit, dacă proiectul de lege al lui Mihai Sturzu va fi adoptat. Foto: Lucian Muntean
18/10/2016
Hai și tu, dacă simți așa, în rețeaua mea! WiFi gratis pentru toată țara de la Mihai Sturzu
Toate autoritățile publice, precum și discotecile, restaurantele, terasele și oricare alte unități de alimentație publică vor fi obligate să asigure, din fonduri proprii, acces gratuit la internet wireless, dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege inițiat de către deputatul Mihai Sturzu.
Unul dintre articole solicită chiar o derogare de la legislația achizițiilor publice – aflată în vigoare și convenită cu Uniunea Europeană, fapt ce ar atrage asupra României o procedură de infringement.
Această inițiativă legislativă – propusă inițial de Mihai Sturzu și respinsă în primăvara acestui an – este susținută acum de 58 de deputați și senatori, în ciuda avizelor negative primite de la Consiliul Legislativ și de la Guvern.
Deputatul Mihai Sturzu, fost membru al trupei Hi-Q, a trecut de la PSD la Partidul România Unită (PRU).
*
Sub titulatura „Proiect de lege privind accesul liber la conexiunile publice de internet”, ideea lui Mihai Sturzu implică obligarea tuturor autorităților și instituțiilor publice să asigure o rețea de acces la internet wireless, diferită de cea folosită în interiorul instituției.
De asemenea, obligativitatea se extinde pentru toate unitățile de alimentație publică – discoteci, plăcintării, restaurante sau bistrouri.
Nu este limpede cum ar putea fi aplicată o asemenea lege în majoritatea comunelor din țară, care au bugete insuficiente pentru proiectele de investiții.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De pildă, primarul comunei clujene Țaga, Romulus Mârza, s-a arătat uimit de proiectul lui Sturzu – care nu prevede o sursă bugetară pentru investiția în aparatura necesară pentru instalarea rețelelor wireless.
„Noi nu avem fonduri pentru așa ceva, doamnă. Cum să spun, s-au dat atâtea legi care nu pot fi implementate… Eu mai am de introdus apă în comună, mai am drumuri de făcut, prin lege, am de făcut capelă. Ce fac, le opresc pe astea să pun rețea wireless? Și pentru cine?!
Încă la noi nu e așa de îmbătrânită populația, dar la alții… Ce facem, îi luăm pe oameni de la sapă să se uite la net?!”, a replicat primarul Mârza.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
PressOne Alege: Bătălie între candidații de extremă dreaptă și cozi la București. Pe Marte a fost găsită apa caldă. LIVE
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
„Ce faci, pui internet în mijlocul câmpului?!”
Unul din motivele pentru care Guvernul a avizat negativ inițiativa este faptul că deputatul Sturzu nu a precizat sursa bugetară.
În plus, se arată în Punctul de vedere al Guvernului, derogarea propusă de la legislația achizițiilor publice „excedează dispozițiile legislației europene, existând riscul declanșării unei proceduri de infringement”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Contactat de PressOne, Septimius Pârvu, expert în bună guvernare al organizației Expert Forum, a arătat că nu înțelege care ar fi utilitatea proiectului, mai ales în zonele de la țară.
„Sunt peste 3.000 de localități în România comunități mici, unele dintre ele falimentare, nu-și pot plăti propriii funcționari. În Hunedoara, de pildă, este una cu aproximativ 100 de locuitori – nu știu exact dacă este cazul ca acolo să existe rețea publică de internet WiFi.
Plus că textul legii nu e clar, spune că această rețea ar trebui să funcționeze pe domeniul public aparținând autorității publice – păi, ce faci, pui internet în mijlocul câmpului?!
Este cu atât mai ciudată revenirea acestui proiect cu cât a fost respins deja și niciunul dintre actorii implicați – nici Guvernul, nici Consiliul Legislativ, nici Senatul – nu a dat aviz pozitiv. Chiar pare o lege fără substanță și care nu poate fi implementată”, a conchis Pârvu.
În opinia sa, o explicație ar fi aceea că urmează în curând alegerile parlamentare și astfel de inițiative pot justifica activitatea de-a lungul mandatului de parlamentar.
În ultimele săptămâni, mai multe inițiative respinse la începutul acestui an au fost redepuse și înscrise spre dezbatere în Parlament.
Un alt motiv pentru care textul legislativ a fost respins de Guvern este faptul că reprezintă „o intervenție brutală în politicile de vânzări ale firmelor și este inacceptabilă în contextul economiei de piață”.
Punctul de vedere al Consiliului Legislativ arată, în plus, că prevederile privind obligația persoanelor juridice de a oferi internet wireless „îngrădesc exercitarea libertății economice, libertate fundamentală prevăzută la art. 45 din Constituție”.
„Oameni care au început școala în cretacicul târziu”
În ciuda acestor argumente, deputatul Mihai Sturzu nu vede nicio problemă la inițiativa sa, readusă în discuție – chiar dacă aceasta a fost deja respinsă și a doua oară de Senat și urmează să fie dezbătută în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.
Contactat de PressOne, Sturzu spune că inițiativa nu face decât să transforme un exemplu de bună practică, implementat deja de aproape orice restaurant sau birt, într-o regulă.
„Proiectul ăsta de lege a primit aviz negativ în Senat de la niște oameni care au început școala în cretacicul târziu. Iar Consiliul Legislativ a identificat niște probleme tehnice, dar știți cum e, ei mereu dau aviz negativ.
Guvernul a invocat ANCOM-ul (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – n. r.) și-a spus că nu toată lumea are smartphones. Păi nu toată lumea are mașină, ce facem, nu mai facem autostrăzi?!”, a opinat Sturzu.
Întrebat de sursele bugetare pentru implementare, deputatul a arătat că a studiat cazul Primăriei Brașov, care și-ar permite implementarea unui astfel de proiect: „Costul estimat de mine, de exemplu, pentru Primăria Brașov, pentru a oferi internet gratuit în clădire și în trei-patru puncte foarte populate de public, costurile ar fi între 7 și 9.000 de euro pe an. Dacă Guvernul vrea să-i spun eu de unde ia Primăria din Brașov 9.000 de euro, hai să fim serioși…”.
Cât despre obligația unităților de alimentație publică din toată țara de a furniza aceste servicii, Sturzu spune că ar fi vorba de un efort bugetar foarte mic – un pachet cu internet wireless oferit de „orice provider” ar costa doar între 5 și 7 euro pe lună.
În final, Sturzu a mai spus că punctele de vedere negative primite ar fi din cauza faptului că între Guvern, politicieni și realitatea în care trăiește România ar fi o prăpastie de înțelegere.
„Noi nu avem fonduri pentru așa ceva, doamnă. Cum să spun, s-au dat atâtea legi care nu pot fi implementate… Eu mai am de introdus apă în comună, mai am drumuri de făcut, prin lege, am de făcut capelă. Ce fac, le opresc pe astea să pun rețea wireless? Și pentru cine?!” (Romulus Mârza, primarul comunei Țaga, județul Cluj)
*
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this