Aceasta este poza originală, de pe un site de frizuri pentru copii.

"Geniul de 5 ani din Cluj" e luat dintr-o colecție de frizuri pentru copii

Săptămâna trecută, pe grupurile de propagandă politică de pe Facebook a „decolat” povestea unui presupus geniu din Cluj, Felix Munteanu, care, la numai 5 ani, ar fi campion mondial la programare.

Textul a apărut prima dată pe site-ul frip.ro în ziua de joi, 5 octombrie, și conține detalii greu de crezut pentru un individ cât de cât rațional.

Cu toate acestea, victimizarea micului român de către SUA, China și Germania − care i-ar fi contestat victoria − a făcut ca acest articol complet inventat să devină viral în rândul publicului care vrea să creadă că străinii ne vor răul și nu ne lasă să fim cei mai buni din lume.

Dar să cunoaștem personajul: genialul Felix Munteanu are 5 ani, a câștigat un campionat mondial de programare, locuiește la Cluj și este blond cu ochi albaștri.

Numai că fotografia lui e luată de pe net, dintr-o colecție de frizuri pentru copii. Poți afla asta de pe Google Images, la o căutare foarte simplă.

*

Alături de portretul „campionului”, pe care l-au „flipat” (adică l-au rotit cu 180 de grade), autorii acestui hoax au lipit un drapel al României, ca să fie limpede că e de-al nostru.

Luni, 9 octombrie, povestea băiețelului care a învins toate țările potrivnice − și care, la 5 ani, „urmărește zilnic pagina de Facebook a domnului Liviu Dragnea” − avea deja 5100 de impresii pe site-ul unde a fost publicată inițial.

Deși internetul românesc s-a prins repede că articolul este o făcătură, vestea nu a ajuns și pe grupurile de propagandă politică: aici, zeci și sute de utilizatori îi felicită încă pe copilul cel genial și pe familia sa din Cluj.

Felicitări campionului și apoi rusului președinte care le-a dat cu țiglă la jigodiile germane americane care se cred buricul pământului dar sunt niste incompetenți și superficiali plus hoți la drumul mare.

sau

Oftica e mare. Dar cine vorbste? SUA care in afar de 1% din populatie sunt cretini din nastere, Germania, niste tocilari fara viziune si fantezie, Cjina care a furat programe si tehnologie de pe unde au putut, altfel un popor foarte muncitor

sau

Felicitări omuleț, și părinților tăi! Dacă alegi sa studiezi în Rusia, vei fi mult mai câștigat! Au o literatură super frumoasă! Felicitări și succes pe mai departe!

sau

„MULTUMIM DOMNULUI KASPAROV PT IMPARTIALITATE. DACA NE AR LASA SA SI EVOLUAM MAI MARII LUMII … AVETI GRIJA DE MICUL GENIU.POATE EL NE VA ADUCE ACOLO UNDE NE E LOCUL CA POPOR….”

Sunt doar câteva dintre mesajele lăsate la finalul postării despre băiețelul campion. Când vreun comentator le atrage atenția celorlalți că știrea este falsă, este combătut cu argumente de tipul: „Nepotul meu la doi ani a decodificat tableta”…

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...