Călin Georgescu la o dezbatere electorala televizata de postul de stiri DIGI24, in Bucuresti, 13 noiembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu la o dezbatere electorala televizata de postul de stiri DIGI24, in Bucuresti, 13 noiembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
25/11/2024
De unde au știut peste 2 milioane de români cine e Călin Georgescu: rețea uriașă de influență pe Tik Tok și susținere din partea unor organizații religioase
Călin Georgescu a reușit să deturneze România pentru că a beneficiat de o rețea de conturi virale care i-au promovat ideile, unele fără nicio legătură cu politica, dar și de sprijinul consistent al unor organizații religioase și al unor oameni ai Bisericii. Georgescu a exploatat din plin și frica oamenilor că România ar putea intra, într-o zi, în război.
„Eu candidez pentru România. Nu pentru Ucraina. Nici susținătorii mei, nici poporul român nu este interesat nici de Putin, nici de Ucraina. Sunt interesați de România: să o ducem bine, să fie bunăstare, să fim fericiți, să fie stabilitate, să fie siguranță. Se insistă foarte mult pe un subiect, care nu este treaba noastră. Eu v-am spus precis și la obiect: politica externă înseamnă să îți stabilești prioritățile. Iar prioritățile înseamnă următorul lucru precis și la obiect: strălucirea noastră ca popor vine din neutralitatea față de orice fel de conflict. Ce fac alții nu este treaba noastră.” - Călin Georgescu la o emisiune electorală din 2024, cu realizatorul Digi 24, Cosmin Prelipceanu.
Una din puținele analize ale fenomenului Călin Georgescu în preferința de vot a românilor pentru turul întâi al prezidențialelor din 2024 a fost realizată de Expert Forum (EFOR) și făcută publică cu o zi înaintea scrutinului. Se intitulează Cum a crescut Călin Georgescu în Sondaje.
Călin Georgescu a reușit pe Tik Tok în ultimele două luni viralitatea construită de trei dintre contracandidații lui în 11 luni - George Simion, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Potrivit EFOR în ultimele două luni pe platforma Tik Tok hashtag-urile politice au fost constant în TOP trending pe România. Analiza demonstrează și că e vorba de o „invazie de conținut politic” care provine dintr-un „val de conturi care susțin majoritar postări despre candidații la alegerile prezidențiale”. Altfel spus, din conturi dedicate pentru a răspândi conținut politic.
EFOR a realizat un top al conturilor de Tik Tok care au produs conținut despre Călin Georgescu în intervalul ianuarie-noiembrie 2024. În afara unor conturi oficiale și care au în mod explicit numele candidatului, printre cei care au împrăștiat obsesiv informații despre el se numără un cont care se numește Secretele Bihorului. Contul afișează ca imagine de profil logo-ul unui site din județul Bihor, stiribihor.info. Deținătoarea site-ului, Teodora Ivan, a declarat pentru PressOne că nu deține pagină de TikTok și s-a arătat șocată că Secretele Bihorului a fost asociat cu el.
Strategia celor din spatele Secretelor Bihorului e insidioasă, fiindcă pare la prima vedere că ar combate ideile vehiculate de Călin Georgescu. Acesta apare în filmulețe editate în care intră în polemică cu Cristian Terheș, celălalt suveranist din lista de prezidențiabili de anul acesta și care îl acuză că e un „lup în blană de oaie”, care a lucrat pentru „niște instituții globaliste” și că ar fi susținut de toți cei care s-au vaccinat anti-Covid. În alte clipuri se susține că ar fi cercetat penal pentru „armament și masonerie”, iar imaginea lui e editată încât să aibă coarne sau numărul 666 scris pe frunte.
EFOR arată că Secretele Bihorului a produs conținut despre Călin Georgescu în exces, astfel încât postările lor au ajuns la peste 1.5 milioane de vizualizări, în condițiile în care Georgescu era până de curând considerat un candidat fără șanse reale de a accede în turul al II-lea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Călin Georgescu a intrat în mințile oamenilor prin tot ce e trending, de la terapie în tarot la sfaturi despre nutriție
Un alt cont care a promovat conținut despre Călin Georgescu este cuvântul_nostru. În logo-ul contului apare scris numai Cuvântul, o trimitere la ziarul interbelic „Cuvântul”, publicat între 1924-1933. A fost fondat de Nae Ionescu, cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare, naționaliste și, în anii de după înființare, pentru apropierea sa treptată de ideologia Mișcării Legionare.
Cum a creat Sputnik România o "mână criminală" la Colectiv
Un material publicat săptămâna trecută de Sputnik citează un site nou-înființat care, la rândul său, citează Sputnik.
Unt în cafea și biorezonanță. Proaspăt întors la Hristos, un fondator Untold vinde sfaturi despre nutriție și sănătate, deși n-are pregătire în domeniu
Deși îi lipsește pregătirea medicală, Sorin Gadola, co-fondator Untold și fiu de milionar, vinde sfaturi despre nutriție și administrează 2 clinici de „medicină integrativă”. A împrumutat „expertiză” de la un medic german pe care apoi l-a trimis la plimbare.
Pe acest cont apare și informația potrivit căreia Georgescu ar fi susținut de Partidul Oamenilor Tineri (POT). Fondatoarea și președinta POT, Anamaria Gavrilă îl promovează drept opțiunea sa pentru prezidențiale. Formațiunea POT a fost înființată în 2022, după ce Gavrilă fusese aleasă în 2020 pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), din care a demisionat un an mai devreme. Anamaria Gavrilă nu a putut fi contactată telefonic.
Un alt cont marcat drept divertisment, care a partajat conținut despre Călin Georgescu este Funny.Fresh.News. Aici sunt distribuite videouri despre Floricica Dansatoarea și despre prezidențiabilul Călin Georgescu. Un video în care Georgescu vorbește despre apa minerală și despre prețul alimentelor de bază a strâns cumulat sute de mii de impresii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
EFOR a mai identificat o campanie trending pe Tik Tok identificată prin hashtag-ul #echilibrușiverticalitate, care a avut 2,4 milioane vizualizări și unde diverși influenceri de pe platformă „îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările pe care și le face chiar el”.
Sunt 139 de postări în care a fost folosit acest hashtag. Conturi despre terapie prin tarot, arta de a fi femeie, alimentație sănătoasă, sfaturi de beauty, au îndemnat utilizatorii și urmăritorii să voteze pentru aceste valori promovate de candidatul Georgescu.
Georgescu, susținut de organizații para-religioase
Dar susținerea lui Georgescu nu a fost numai în online. În anumite medii precum cel al organizațiilor para-religioase, care activează în siajul unor parohii din țară sau grupuri de discuții pe teme religioase, poziția lui Georgescu era de mult cunoscută și respectată.
În iunie 2016, Călin Georgescu apărea la rubrica Adevărul Live. Tocmai fusese numit în fruntea unui institut al ONU pentru calcularea Indexului Sustenabilității la nivel Global (UNGSII). Pe atunci, ONU începuse deja să se situeze în centrul unei dezbateri privind statutul de membru permanent al Rusiei, cu drept de veto asupra rezoluțiilor adoptate, după ce invadase deja Crimeea în 2014. Mai târziu, tensiunile geopolitice dintre NATO, UE și Rusia au escaladat, iar analiștii au argumentat că Rusia se folosește de ONU ca de o platformă pentru a contrabalansa influența Vestului și a părea în continuare un stat frecventabil.
Dar Călin Georgescu nu a vorbit prea mult despre activitatea institutului din cadrul ONU. S-a pronunțat însă ferm împotriva celor două structuri suprastatale din care România face parte, UE și NATO:
„UE şi NATO sunt un mit. UE şi NATO nu au fost proiecte. Fals au fost considerate obiective. UE este doar un mijloc prin care tu te poţi dezvolta. UE este o corporaţie cu nişte acţionari care răspund la apelul celor care au fondat-o şi care o susţin. UE este un mijloc, nu o cale. România nu a negociat nimic, doar s-a împăunat. Dacă noi nu avem grijă de noi, cum să avem grijă de ţară?”
Declarațiile sale erau făcute cu numai câteva luni înainte ca Donald Trump să câștige primul său mandat, după o campanie în care a vorbit în mod recurent despre ideea că NATO era o organizație „depășită” în care națiunile membre nu contribuiau echitabil din punct de vedere financiar, lăsând Statele Unite să suporte disproporționat costurilor de apărare.
Românul de la ONU era la acea dată și președinte al unui centru european de cercetare din cadrul Clubului de la Roma. Această organizație de tip think tank devenise celebră după ce lansase în 1972 un raport despre Limitele Dezvoltării, "The Limits to Growth", o analiză despre cum resursele planetei sunt limitate în condițiile creșterii populației. (Experți în mediu și date, cum e Hannah Ritchie, consideră astăzi că raportul "The Limits to Growth" nu mai este de actualitate, n.red.)
În același timp, Georgescu lansase împreună cu actorul Dan Puric manifestul mişcării naționalist-ortodoxe „Motivaţia: România.“
În ultimul deceniu, Călin Georgescu a vorbit în permanență despre aceste teme. În 2014 a scris o carte intitulată „România la răscruce”. A fost publicată la Editura Logos, care publică carte biblică, „romane și mărturii creștine”, apoi a fost reeditată doi ani mai târziu la Editura Christiana. Editura e parte dintr-un angrenaj susținut de Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana”, condusă de un medic pe nume Pavel Chirilă, botezat „părintele homeopatiei”. Chirilă este director al Centrului Medical „Naturalia” și președinte al Asociației Române a Medicilor Fitoterapeuți. Asociația Medical-Creștină „Christiana” coordonează multiple filiale naționale, sprijină funcționarea a 25 de școli postliceale sanitare pentru laici și personal monahal. Doctorul Chirilă e una din vocile-cheie ale mișcării antivacciniste din România și unul din colaboratorii apropiați ai lui Călin Georgescu, cel puțin din 2011.
Soția lui Georgescu, Cristela, practician și educator holistic, speaker la evenimente de medicina alternativă, „nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică și terapii de echilibrare energetică” (conform propriului site, n.red.), îl intervievează frecvent pe doctorul Chirilă. Vorbesc despre schema de vaccinare obligatorie, despre interzicerea sării iodate și altele.
Pe canalul oficial de Instagram al lui Georgescu, medicul Chirilă apare în urmă cu două zile într-un clip de susținere a candidaturii acestuia pentru funcția de președinte al României:
Trebuie spus însă și că în 2022, după ce publicaseră un interviu elogios cu Călin Georgescu, Tinerii Ortodocși au adăugat o adnotare asupra articolului publicat pe pagina lor de internet în care se disociază de pozițiile sale pro-legionare și laudative la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu și a lui Ion Antonescu.
Acest text face parte din seria de articole pe care le propune TEFI, un proiect editorial transfrontalier, dezvoltat de unele din cele mai puternice redacții din centrul și Estul Europei: Gazeta Wyborcza (Polonia), Magyar Jeti / 444 (Ungaria), SME (Slovacia), Bellingcat (Olanda), PressOne (România), unite într-un consorțiu finanțat din fonduri europene și care își propune să promoveze teme ce țin de securitatea națională și regională.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this