Viitorul muncii este un subiect vital pentru România, dar se vorbește prea puțin despre el. Foto: Andy Kelly / Unsplash
Viitorul muncii este un subiect vital pentru România, dar se vorbește prea puțin despre el. Foto: Andy Kelly / Unsplash
19/11/2019
Future of Work - ce înseamnă viitorul muncii pentru România
În septembrie 2019, Națiunile Unite au publicat un raport esențial pentru țările aflate în curs de dezvoltare, precum România. Raportul începe cu această declarație din partea Secretarului General Antonio Guterres:
„Revoluția digitală a transformat viețile și societățile noastre cu o viteză și la o scară nemaiîntâlnită, oferind oportunități extraordinare, dar și provocări descurajante.
Noile tehnologii, în special inteligența artificială, vor duce în mod inevitabil la o transformare majoră a pieței muncii, inclusiv la dispariția locurilor de muncă din anumite sectoare și la crearea de oportunități în altele, la o scară foarte mare.
Economia digitală va necesita o serie de abilități noi și diferite. Avem nevoie de investiții majore în educație, concentrate nu doar pe învățare, ci pe modul în care învățăm să învățăm și pe oferirea unui acces continuu, pe tot parcursul vieții, la oportunități de învățare pentru toți cetățenii.”
Furtuna schimbărilor masive despre care vorbea Secretarul Guterres s-a făcut simțită în 2016, când cele mai mature și mai stabile democrații ale lumii, Marea Britanie și Statele Unite, au avut alegeri cu rezultate șocante. Tehnologia divizează societățile noastre în două economii: câștigătorii și învinșii de pe urma automatizării.
Un studiu Harvard Business Review estima că 7.000.000 de americani și-au pierdut locurile de muncă din cauza automatizării între 2004 și 2009. Muncitorii suficient de norocoși să-și găsească un nou loc de muncă cu normă întreagă s-au confruntat cu o scădere de 17-30% a salariului. Lucrătorii care nu au găsit un loc de muncă timp de două luni au fost lăsați de obicei să se descurce în economia muncii la comandă (gig economy) ca muncitori care lucrează pe bază de contract, dar fără beneficii precum asigurarea medicală, vacanțe plătite sau pensie. Aceștia sunt votanții furioși, și pe bună dreptate.
Tehnologia aduce cu sine aceste probleme, dar poate crea imense oportunități pentru creșterea economică, creșterea salarială și îmbunătățirea societăților care sunt proactive în gestionarea viitorului muncii (Future of Work).
Lecții din istorie
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Revoluția Industrială a avut un impact uriaș asupra societății vestice. Economiști precum Karl Marx și John Maynard Keynes au atras atenția asupra șomajului masiv și a tulburărilor sociale. Mulți romancieri, precum John Steinbeck și Charles Dickens, au folosit realitățile dure ale celor dezrădăcinați de noul sistem drept fundal pentru cărțile lor.
În decembrie 2017, McKinsey Global Institute a publicat un raport intitulat Joburi pierdute, joburi câștigate: tranziția forței de muncă în vremea automatizării. Raportul estima că 90% dintre joburile din 1919 nu mai existau în 2019. Istoria arată o schimbare majoră a locurilor de muncă în fiecare sector pe măsură ce economia a progresat de la fermă la uzină, apoi la software.
Cum munceau românii până în 1989
Cum munceau românii în ultimii ani de comunism? Mulți sunt nostalgici după acele timpuri, dar ceea ce le lipsește, de fapt, este tinerețea și senzația siguranței zilei de mâine. În realitate, munca în comunism nu era deloc ușoară sau plină de satisfacții. Iar atunci când ne uităm și la datele economice, „epoca de aur” sună puternic a tinichea.
Ce ne învață istoria Dacia despre români și România ultimilor 60 de ani: de la ciocan și „merge și așa”, la rigoare și dominarea Europei
În plină revenire a discursului naționalist, în care statul român ar trebui să redevină proprietarul marilor companii industriale, istoria Dacia ne poate ajuta să înțelegem cât de mult s-a schimbat, de fapt, industria României în ultimii 30 de ani.
Istoria arată, de asemenea, că tehnologia creează semnificativ mai multe joburi decât distruge. World Economic Report din 2018, intitulat Spre o revoluție a recalificării, prognoza o creștere a locurilor de muncă în următorii șapte ani în diferite sectoare economice.
Pierderile cele mai mari de personal vor fi în zona de producție și de administrație publică (funcționari). Sursa: Bureau of Labor Statistics
Cuvântul cel mai important din spatele acestor noi locuri de muncă este „recalificarea”. Aproape toate noile joburi cer o recalificare în aptitudini moderne: aplicarea tehnologiei, gândirea critică și inteligența emoțională.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Talentul IT a înlocuit petrolul din poziția de cea mai valoroasă resursă a lumii
Ritmul schimbării din Revoluția Digitală este mult mai rapid decât cel al Revoluției Industriale. În 1917, cea mai mare companie de telefonie (ATT) a introdus centrala telefonică automată pentru a înlocui operatorii manuali. Dar a fost nevoie să treacă 50 de ani pentru ca tranziția să fie completă, din cauza reacției negative a publicului la disponibilizarea a circa 100.000 de operatori telefonici.
Tehnologia și automatizarea în secolul 21 sunt implementate cu o viteză uluitoare. Trecerea la tehnologia 4G din partea Verizon a necesitat mai puțin de 3 ani și a afectat 190.000 de locuri de muncă.
Noi paradigme de influență iau naștere în lumea întreagă, iar noi le înțelegem prea puțin - atunci când aflăm despre ele.
Între 2009 și 2018, a avut loc o schimbare masivă în puterea corporatistă la nivel global. Afacerile de tehnologie alcătuiesc acum 56% din valoarea corporatistă, în timp ce afacerile de petrol și gaz au coborât la doar 7%.
Cea mai valoroasă infrastructură din ziua de azi nu este reprezentată de autostrăzi sau căi ferate, ci de cablurile subterane. 99% din toate transmisiile de date internaționale au loc prin cabluri submarine de fibră optică. Aceste cabluri transportau 5 terabiți de date pe secundă în 2005, 704 Tb în 2017 și vor transporta circa 2000 Tb pe secundă în 2021.
Aceste cabluri submarine nu sunt deținute și controlate de guverne, ci de sectorul privat. Amazon, Microsoft, Google and Facebook dețin sau închiriază peste 50% din aceste active strategice.
Tehnologia este, de asemenea, câmpul de luptă între noua competiție dintre Statele Unite și China. Cele mai avansate tehnologii din lume sunt regăsite în companiile private, nu la guverne. Acest grafic de mai jos arată cât de bogate sunt, de fapt, principalele companii de tehnologie.
Coloșii tehnologici americani domină piața, dar Asia avansează rapid. Europa rămâne, treptat, în urmă. Sursa: Holger Schmidt
Înfruntările geopolitice majore ale următorilor 50 de ani vor fi modelate de conflictul dintre interesele tehnologice americane și chinezești.
Future of work - implicațiile pentru România
Acest ritm rapid al schimbării este o oportunitate imensă pentru România și are implicații importante pentru sistemul nostru de educație, pentru politicile de imigrație și pentru recalificarea forței noastre de muncă.
România și românii pot deveni un vârf de lance în zonă în privința noilor tehnologii și pot ridica foarte rapid nivelul de trai și stabilitatea țării dacă se vor concentra pe câteva elemente-cheie.
În următoarele trei articole introductive în tema Future of Work ne vom concentra pe:
- Care sunt abilitățile necesare pentru locurile de muncă din viitorul apropiat?
- Cum se adaptează sistemele de educație?
- Cum concurează națiunile pentru talent?
După aceste articole introductive, vom da cuvântul specialiștilor și antreprenorilor care au reușit deja să se implice în noua economie și să pregătească terenul pentru ca și România să fie unul dintre câștigătorii celei de-a patra revoluții industriale.
Vă invit să fiți alături de noi în această nouă serie de articole, extrem de importantă pentru viitorul nostru.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this