15/03/2016
Fiicele, fiii, finele și finii - neamurile românești din Parlamentul European
12 asistenți ai unor eurodeputați români sunt rude fie cu unul dintre aceștia, fie cu unul dintre colegii acestora cu funcții în partidul care i-a trimis în Parlamentul European (PE). Alți trei asistenți au funcții sau lucrează pentru partidele naționale – ceea ce încalcă normele PE.
*
Anul trecut, Hotnews a scris despre 7 asistenți ai unor eurodeputați români care sunt înrudiți cu aceștia sau cu membri din partidele naționale.
PressOne a identificat alți cinci asistenți/stagiari care sunt rude ale europarlamentarilor sau ale colegilor de partid ai acestora. Printre cei cinci se numără Diana-Maria Corlățean, fiica în vârstă de 19 ani a fostului ministru de Externe Titus Corlățean – stagiară la cabinetul europarlamentarului Andi Cristea (PSD), și Mircea-Bogdan Man, fiul deputatului de Maramureș Mircea Man (PNL).
Alți trei asistenți ai unor europarlamentari activează în structurile partidelor din țară, unul dintre ei fiind și consilier județean.
Cazurile de nepotism sesizate de Hotnews
În 2015, Hotnews a semnalat șase cazuri de nepotism în Parlamentul European și unul în Comisia Europeană.
Astfel, printre asistenții angajați de eurodeputații români se numără:
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
- Mihnea Năstase, fiu al fostului premier Adrian Năstase – angajat la cabinetul eurodeputatului Cătălin Ivan (PSD);
- Andreea Scripcaru, fiica lui George Scripcaru, primarul liberal al Brașovului – angajată la cabinetul eurodeputatului Daniel Buda (PNL);
- Ioana Surpățeanu, fiica fostului deputat liberal de Dolj Mihai Surpățeanu – angajată la cabinetul eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL);
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
- Georgiana Drăghici, soția deputatului PSD de Argeș Mircea Drăghici – angajată la cabinetul eurodeputatei Dacianei Sârbu (PSD);
- Cristina Semănaru, fina Ramonei Mănescu – angajată la cabinetul acesteia;
- Tudor Mataragiu, finul Mariei Grapini – angajat la cabinetul acesteia.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- De asemenea, Ioana Rus, nepoată a fostului ministru Ioan Rus, face parte din echipa Corinei Crețu, comisar european pentru Politici Regionale.
Corlățean și Cristea: serviciu contra serviciu
Fiica senatorului PSD Titus Corlățean, Diana-Maria, urmează cursurile Facultății de Drept de la Universitatea București, fiind admisă la secția de Învățământ la Distanță. Anul trecut, ea a absolvit Liceul „Jean Monnet” din Capitală.
În paralel cu facultatea, ea este stagiar la sediul din Bruxelles al Parlamentului European – mai exact, la cabinetul eurodeputatului Andi Cristea (PSD).
Personaj din garda nouă a PSD, Cristea (34 de ani) a fost el însuși asistent la PE în 2007 și 2008.
Europarlamentarul pentru care a lucrat a fost chiar Titus Corlățean. Cu alte cuvinte, Cristea îi întoarce serviciul acum, angajându-i fiica.
L-am contactat pe fostul ministru de externe pentru a-l întreba cum a ajuns fiica lui să lucreze în PE.
„Da, este angajată la cabinetul lui Andi Cristea. E studentă la Drept în anul I și e interesată de Relații internaționale. E vreo problemă de legalitate? Este firesc, nu există concursuri pentru acest post, orice europarlamentar are deplină libertate în a-și alege colaboratorii. Aici este o colaborare pe durată determinată și primește o remunerație, desigur, ca orice tânăr în poziția asta, aflat la început de drum. Acum se ocupă inclusiv de dosarele pe Republica Moldova și la asta o mai ajut și eu, recunosc”, a declarat Titus Corlățean pentru PressOne.
Man: Nu l-am întrebat niciodată pe fiul meu ce face
INFO
Suma lunară de care beneficiază un europarlamentar pentru plata tuturor asistenților săi este de 23.392 de euro. Europarlamentarul decide cum împarte acești bani între asistenții săi acreditați la Bruxelles/Strasbourg și cei care rămân în țară.
Despre Bogdan Man (27 de ani) – fiul deputatului Mircea Man (PNL, fost PDL), presa din Maramureș a scris că, în 2012, ar fi fost în cărți pentru un post de parlamentar.
În cele din urmă însă, Casa Poporului a devenit locul de muncă al tatălui său, iar el a ajuns asistent local al eurodeputatului PNL Daniel Buda.
Buda s-a remarcat, de altfel, încă de la începutul mandatului de eurodeputat prin numărul de asistenți pe care i-a recrutat: 11 numai în țară.
La Bruxelles, el are doi asistenți: pe Laurențiu Gavra și pe fiica primarului brașovean George Scripcaru, Andreea. (George Scripcaru a fost trimis în judecată de către DNA la începutul lunii februarie, pentru luare de mită și abuz în serviciu.)
Revenind la Bogdan Man (foto), el a făcut parte din Organizația de Tineret a PDL, iar în perioada 2011-2012, când avea 22 de ani, a fost încadrat pe un post de „asistent personal” la Ministerul Transporturilor – condus pe atunci de actualul prim-vicepreședinte al PNL, Anca Boagiu.
În 2012, în timpul mandatului de ministru al actualului deputat PNL Alexandru Nazare, Bogdan Man a avansat la funcția de „consilier personal”.
Declarația de interese pe care a semnat-o la acea dată este incompletă: el nu precizează identitatea tatălui său, deși formularul solicita asta.
Contactat de PressOne, deputatul Mircea Man a răspuns, scurt, că nu știe în ce constă colaborarea dintre europarlamentarul Daniel Buda și fiul său:
„Da, ei au o colaborare, dar nu știu sub ce formă, nu aș putea să vă răspund. Bogdan se ocupă de regiunea de nord-vest… Ce pot să vă spun este că nu e angajat în altă parte, nu are niciun alt contract de colaborare. Eu nu l-am întrebat niciodată ce face pentru domnul Buda.”
După aproximativ o oră de la acest răspuns, deputatul a revenit cu un telefon, ca să se asigure că nu e vreo problemă.
„Este vreo problemă legată de fiul meu? Sau… doar că este fiul meu? Știu că lucrează de mult cu domnul Buda. Nu e de ieri, de azi colaborarea. Nu face cine știe ce: monitorizează presa, chestii din astea. Eu nu am nicio legătură cu asta.”
Vela, o familie cu funcții
Andra Vela, fiica lui Marcel Vela – primar în Caransebeș, figurează pe site-ul Parlamentului European drept asistent local al eurodeputatului PNL Cristian Bușoi.
Soțul ei, Ioan Cristian Vela (fost Dragomir, a preluat numele soției la căsătorie), este viceprimar al comunei Armeniș din județul Caraș-Severin.
În declarația de avere semnată de Ioan Cristian Vela în 2015, soția sa apare drept „consilier europarlamentar”, fiind remunerată cu 7084 de lei pentru primele șase luni de muncă la PE (iulie 2014-decembrie 2014).
Nașul cuplului Andra și Ioan Cristian Vela este fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu. La nunta celor doi, în 2012, primarul Caransebeșului a invitat 700 de persoane, inclusiv pe actualul director al SRI, Eduard Hellvig, dar și pe ex-președintele PNL Crin Antonescu.
Până să ajungă asistenta lui Bușoi, Andra Vela a lucrat în Guvern, pe un post de consilier la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, în mandatul fostului ministru liberal Mihai Voicu.
Mănescu și Grapini își promovează finii
Eurodeputata Maria Grapini apărea și ea în materialul publicat de Hotnews anul trecut, pentru că îl angajase ca asistent la Parlamentul European pe fratele nurorii sale, Tudor Mataragiu.
Grapini se numără printre europarlamentarii români cu cei mai mulți asistenți – 10, dintre care 7 locali. Din banii primiți de la Bruxelles, ea achită și facturile prestatorilor de servicii, precum și indemnizațiile stagiarilor.
Grapini are, alături de cei 10 asistenți, 4 persoane care figurează drept prestatori de servicii – care încasează și ei bani de la PE, dar și 3 stagiari. Deci, eurodeputata este ajutată de nu mai puțin de 17 persoane renumerate din banii PE.
Printre prestatorii de servicii se numără fina sa Cătălina Crăciunescu, nora fostului director al Romsilva Adam Crăciunescu (urmărit penal de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri).
Presa a scris despre legătura dintre Grapini și Crăciunescu încă din campania pentru alegerile europarlamentare din 2014. La acea dată se preconiza că nora lui Adam Crăciunescu va obține un post de asistent, și nu unul de prestator de servicii.
*
La rândul său, eurodeputata PNL Ramona Mănescu are doi fini angajați drept asistenți. Primul este Cristina Semănaru, acreditată la PE. Celălalt este Manuel Avramescu.
Parcursul lui Avramescu (foto) a fost legat de ascensiunea cuplului Mănescu.
În 2012, el a fost membru în Consiliul Local de la Sectorul 6, în timp ce primăria acestui sector era condusă de soțul eurodeputatei, Rareș Mănescu.
Mai târziu, când Ramona Mănescu a ajuns ministru al Transporturilor, Avramescu a fost numit director de cabinet.
În declarația sa de avere din 2014 apar și alte funcții. Cu un an înainte, în 2013, Avramescu fusese consilier local, consilier la Ministerul Mediului – pe atunci condus de Rovana Plumb, consilier la Ministerul Transporturilor, membru al Consiliului de Conducere al Autorității Navale Române, membru al Consiliului de Supraveghere al Danube Bridge Vidin-Calafat, precum și membru al Consiliului de Administrație al CN Aeroporturi București SA.
În 2012, Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Manuel Avramescu de conflict de interese penal: deși era consilier local, el participase cu propria firmă, Emaster Solutions, la aprobarea a trei contracte de furnizare de servicii în valoare de 624.837 lei.
Avramescu a pierdut procesul în 2014 și a primit interdicție de a mai deține, timp de trei ani, funcții publice.
În două luntri
Printre asistenții eurodeputaților români sunt unii care au funcții în partidele naționale.
Acest lucru este interzis de normele Parlamentului European, întrucât ridică suspiciuni privind finanțarea formațiunilor din țară cu bani de la Legislativul UE.
Cu toate acestea, mai mulți eurodeputați români au apelat la serviciile unor colegi de partid, pe care i-au încadrat drept asistenți.
Unul dintre cele mai interesante cazuri este cel al unui consilier județean care primește și indemnizație de la PE. Alin Gheorghe Ciucu (foto) este consilier județean în Olt, președintele PDL Corabia și asistentul europarlamentarului Marian Jean-Marinescu.
Potrivit declarației sale de avere din 2015, Ciucu primește o indemnizație anuală de 22.200 de lei.
Alt caz straniu este al Ralucăi Băgărean, unul dintre asistenții locali ai eurodeputatului Daniel Buda. Ea primește, deci, bani de la PE, dar lucrează și pentru un coleg de partid de-al lui Buda, deputatul de Sălaj Lucian Bode (PNL).
În sfârșit, europarlamentarul Traian Ungureanu l-a angajat, pe un post similar, pe fostul președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea (foto), care este secretar general adjunct al PNL. A fost trimis în judecată pentru luare de mită și constituire de grup infracțional.
În 2015, președintele PE, Martin Schulz, a declanșat o anchetă a OLAF privind asistenții eurodeputaților. El aflase că unii dintre asistenții eurodeputaților aleși pe listele Frontului Național din Franța desfășoară activități politice în țara de origine.
Potrivit Deciziei din iulie 2008 a Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European, sumele plătite asistenților/prestatorilor de servicii nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect (a) pentru a finanța contracte încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului sau cu partide politice.
Daciana Sârbu a renunțat la contractul cu firma cumnatei
PressOne a semnalat recent cazul eurodeputatei Daciana Sârbu, care plătea salariile asistenților săi din România prin firma de contabilitate a propriei cumnate, Alexandra Herțanu.
Urmare a publicării acestui material, eurodeputata ne-a transmis un drept la replică. Între timp, conform informațiilor de pe site-ul Parlamentului European, ea a renunțat la contractul cu firma de contabilitate a surorii lui Victor Ponta.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this