Foto: Emma Simpson / Unsplash
27/06/2018
Fără o rutină zilnică, viața devine haotică
Dacă urmărești site-urile de productivitate personală, ești asaltat de articole despre obiceiurile matinale ale oamenilor de succes. Însă, cu cât citești mai mult despre programul lui Elon Musk sau al lui Tim Ferris, cu atât îți dai seama că nu există reguli bătute în cuie.
Unii oameni se trezesc la 5 dimineața și meditează, alții stau după miezul nopții să scrie în jurnal. Unii fac duș dimineața, alții preferă seara.
Ceea ce contează nu pare să fie o anumită activitate, cât rutina de a face aceleași lucruri înainte de culcare și după trezire.
O astfel de rutină pune un pic de ordine în haosul zilelor noastre. Puțini dintre noi avem șansa să ne facem singuri programul în timpul serviciului, dar felul în care ne începem și ne terminăm zilele depinde doar de noi.
Un alt beneficiu al rutinelor zilnice este că reduc oboseala cognitivă cauzată de luarea deciziilor. În loc să te întrebi zilnic dacă ai timp să mănânci acasă sau dacă ar fi mai bine să iei un sandviș pe drum, vei avea o secvență de obiceiuri care funcționează pentru tine.
Iată câteva lucruri pe care le-am învățat de la alții și pe care încerc să le includ în rutina mea zilnică.
Ia o gură de aer după ce te trezești. Aerul curat și lumina soarelui au efect revigorant asupra creierului. Demonii urăsc aerul curat, așa că ieși pe balcon sau scoate câinele la o plimbare scurtă.
Nu-ți bea cafeaua în fugă. Oamenii care își fac cafeaua apăsând pe un buton câștigă timp, dar pierd calmul și satisfacția preparării manuale a cafelei. Acele 10 minute în care îmi fac cafeaua mă ajută să mă dezmeticesc încet și negrăbit.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nu începe ziua cu emailuri sau știri. Nu e ceea ce te-ai aștepta să auzi de la cineva care trimite un newsletter de știri la ora 06:00, dar cred că cei care lasă internetul să le invadeze mintea de la prima oră devin stresați și reactivi. Nu e nicio pierdere dacă îți citești mail-urile și știrile când ajungi la birou.
Fă-ți curat pe birou când termini treaba. Un birou aerisit și organizat este un semnal către tine însuți că lucrurile sunt sub control. Nimeni nu vrea să-și petreacă primele ore ale dimineții, când atenția și abilitatea de concentrare sunt intacte, căutând încărcătorul printre hârtiile împrăștiate pe masă.
Fă-ți un plan pentru ziua care urmează. Una dintre metodele cele mai simple de a reduce stresul zilnic este ca, la finalul fiecărei zile de lucru, să îți pregătești lista cu lucruri de făcut pentru mâine. Astfel, vei începe ziua următoare mai relaxat și mai concentrat pe cele trei-patru priorități stabilite dinainte.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Citește o carte înainte de culcare. În timpul zilei, suntem presați de tot felul de sarcini urgente, încât cititul pare o pierdere de vreme pe care și-o permit doar oamenii boemi.
Acest sentiment de vină este atenuat înainte de culcare, când energia mentală a zilei oricum este epuizată. Ecranele nu fac decât să amplifice senzația de oboseală, așa că cel mai bun lucru este te lași absorbit de o carte bună.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this