REVISTA PRESSEI

Revista Pressei e un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți. Dacă vrei să fii informat, dar n-ai timp să ții pasul cu tot ce întâmplă în România și în lume, lasă-ne să facem Revista Pressei pentru tine.

În fiecare dimineață, de luni până vineri, o să primești de la noi un email cu cele mai importante știri și cele mai interesante linkuri de care ai nevoie la începutul fiecărei zile.

*|MC:SUBJECT|*

IATĂ ȘTIRILE ZILEI

PSD amână suspendarea lui Iohannis și numirea lui Vlase la SIE. Potrivit unor surse citate de Adevărul, Liviu Dragnea se teme că ar putea pierde controlul partidului dacă Parlamentul ar vota marți numirea lui Vlase la șefia SIE, iar el ar fi condamnat joi în dosarul angajărilor fictive.  Wess Mitchell vine astăzi în România. Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia se întâlnește la București cu înalți oficiali și analiști independenți pentru a discuta pe tema securităţii regionale şi cooperării economice.

Mitchelll va fi șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București. 

Angela Merkel este sub presiune din cauza imigrației. Cancelarul german se întâlnește astăzi la Berlin cu premierul italian Giuseppe Conte, în contextul unor tensiuni tot mai mari legate de problema migrației.

Italia și-a închis porturile pentru vasele care transportă migranți, iar Merkel este presată de ministrul de Interne Horst Seehofer să găsească o soluție pentru a opri fluxul de migranți care intră în Germania. 

Partidul bavarez CSU, aliatul de coaliție ai lui Merkel, va decide astăzi dacă să implementeze planul lui Seehofer, care prevede respingerea migranților care sunt deja înregistrați într-o altă țară din UE.

ÎN PROFUNZIME

Viorel Ilișoi l-a cunoscut pe unul dintre cei mai buni matematicieni români, care ar fi putut să plece la orice mare universitate a lumii, dar a ales să predea matematica la liceul la care a fost elev:
 
Bogdan Enescu are 58 de ani. A trăit toată viața la Buzău. N-a avut și nu are de gând să plece din orașul său. Pentru că acolo se simte bine. E acasă. Stă la bloc, are un Logan. (...)
 
Elevii lui se încarcă de lauri la toate concursurile naționale și internaționale.

A antrenat loturile olimpice de matematică ale României, Statelor Unite, Pakistanului, Ungariei, Moldovei.
 
În fiecare an predă la cursuri de vară organizate de mari universități precum Berkeley sau Cornell, a fost invitat să țină un seminar la Princeton, este chemat la multe universități din Europa.
 
Conduce Centrul de pregătire pentru performanță din Buzău.
 
Propune an de an probleme pentru Olimpiada Internațională de Matematică și este membru în comisia de stabilire a subiectelor. (...)
 
Este cetățean de onoare al municipiului Buzău.
 
Matematicianul Bogdan Enescu nu este totuși un cetățean al Buzăului. El locuiește în lumea înaltă a matematicii, într-un cartier select. Acolo primeşte, din țara natală, un salariu lunar de câteva sute de euro şi un abonament la autobuzele locale.

PUZZLE

CITATUL ZILEI

Sociologul Marian Preda, președintele Senatului Universității din București:

Romania e o țară care vrea să fie în UE la nivel de drepturi și nivel de trai, dar vrea să rămână în comunism la nivel de responsabilități. Așteaptă în continuare mult de la stat, deși statul e slab și ineficient pentru ca funcționează nu pe principiile unui stat modern, specifice economiei de piață, ci pe principiile unui stat centralizat, comunist.
Spune-le prietenilor despre Revista Pressei