Singura fotografie cu pantofi abandonați salvată de Fana Cătinaș.
25/06/2018
Fana pantofilor abandonați
Fana Cătinaș, graphic designer și fotograf din Cluj-Napoca, lucrează de peste un an și jumătate la un proiect denumit Urban Moods. Pentru acest proiect a parcurs sute de kilometri și a petrecut zeci de ore așteptând și observând felul în care lumina conturează orașul.
Am vorbit cu Fana despre fascinația pentru fotografia alb-negru și despre cum spații și locuri aparent banale pot oferi o viziune personală asupra orașului.
*
− Cum ai început să faci fotografii?
− Am început să fac fotografie acum aproximativ 4 ani, mai mult din joacă. Era o perioadă în care găseam sistematic pantofi abandonați pe stradă. Mi s-a părut foarte amuzant că eram „urmărită” de ei, așa că am început să îi fotografiez.
Lumea în care trăim este mereu surprinzătoare și imprevizibilă, și am realizat că îmi place să transpun acel moment imprevizibil într-o fotografie. Astfel am ajuns să fiu street photographer.
Din păcate, am pierdut aproape toate pozele cu pantofii abandonați. Mai am una singură.
− Ce înseamnă „Urban Moods”?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
− Mi-am definit propria direcție Urban Moods pentru că sunt un fel de flâneuse − îmi place să mă plimb mult pe jos sau pe bicicletă și strada e cea care mă inspiră.
Așa că mă las antrenată într-un fel de dialog cu strada, cu peisajul urban. Nu prea caut subiectele, foarte rar am mers să fotografiez ceva anume. În 90% din cazuri, imaginile mă găsesc pe mine.
− De ce fotografie alb-negru?
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 6-8 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, cel mai mare glob de zăpadă în Cluj-Napoca, festival alternativ de Crăciun în Timișoara și seară de stand-up în Iași. Tu ce faci în weekend (după ce mergi la vot)?
− Mulți îmi pun această întrebare. Pur și simplu simt că mă exprim mai bine în alb-negru și e o abordare care se aplică foarte bine atât portretului, cât și fotografiei urbane, arhitecturale, la o adică și peisajului.
În plus, tehnica alb-negru presupune un fel de asceză și o relaxare a privirii, privire care azi e stresată și asaltată în permamență. Fiind mai puțin distrasă de aspectul cromatic, privirea se poate concentra pe compoziție, pe volume, pe mesaj.
Dar asta înseamnă și o provocare constantă − mi se pare mai greu să găsești o compoziție interesantă sau un moment perfect pentru alb-negru.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
− Ce fel de imagini cauți?
− Având de mică un spirit de observație extrem de dezvoltat, cred că m-am transformat de-a lungul anilor într-un acut interpret al „fenomenului” uman și al spațiului urban.
Provocarea pe care mi-o lansez mereu este găsirea unei perspective inedite și a unui punct de vedere original într-o compoziție redusă la esențial, dar și surprinderea unui moment emoțional intens.
− Ce ți-ar plăcea să fotografiezi?
− New York-ul!? Știu că poate sună a clișeu, însă mi-aș dori foarte tare să petrec câteva săptămâni în the Big Apple, să prind energia orașului, cum se reflectă ea în personajele care-l populează, în vitrinele sau zgârie-norii de ultima generație, dar și atmosfera din partea mai vintage a cartierelor vechi, cu faimoasele scări de incendiu. Cred că acolo există o cantitate infinită de conținut care te poate surprinde la orice colț.
GALERIE FOTO
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this