Fluxuri de vaccinare împotriva COVID-19 deschise pentru cadrele didactice la centrele din cadrul Romexpo, în București, 24 februarie 2021. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Fluxuri de vaccinare împotriva COVID-19 deschise pentru cadrele didactice la centrele din cadrul Romexpo, în București, 24 februarie 2021. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
08/03/2021
Extraordinarul vaccin și ordinara lui primire
Mi-e teamă că pandemia ne-a obosit și deprimat atât de tare, încât nu reușim să vedem cu claritate o realizare fără precedent, care în martie 2020 părea imposibilă. Mai multe vaccinuri sunt deja disponibile sau se văd la orizont la capătul unui efort științific, economic, politic și logistic impresionant.
Dacă astăzi încă suntem puțin frustrați că nu există suficiente vaccinuri, pun rămășag că nu se va încheia 2021 până ne vom întreba ce facem cu atâtea și mă aștept ca prețul lor să devină neglijabil.
Da, există dezinformare și unii au impresia că li se vor implanta cipuri, că-i anihilează oculta mondială sau poate îngrijorări mai puțin trăsnite, dar și ele nejustificate. Totuși, suntem foarte mulți cei care ne vom vaccina și mulți alții ne vor urma după ce se vor convinge că nu emanăm radiații și nu ne crește al doilea cap.
Știu că aplicația mai dă rateuri, că unii au sărit rândul sau că au fost bâlbâieli când a fost vorba de stabilirea priorităților. Și da, vaccinul nu va duce la dispariția coronavirusurilor, dar va opri pandemia fără doar și poate și va reduce riscurile la un nivel gestionabil.
În același timp, că avem un vaccin atât de repede este o realizare extraordinară a umanității și a civilizației occidentale. Că România și românii sunt în prima linie la vaccinare este rezultatul apartenenței noastre la Uniunea Europeană, altfel ne întrebam retoric ce preț geopolitic vor vrea China sau Rusia în schimbul dozelor.
Este posibil ca, în ciuda stângăciilor, viteza cu care merge campania noastră de vaccinare să însemne că până la finalul verii toți ce care doresc să se vaccineze, probabil că o vor putea face. Vor mai fi restricții, vom mai purta mască, dar Europa va pune capăt pandemiei datorită vaccinurilor.
Acum că vedem pădurea de copaci, putem concluziona că am ieșit deja din ea? Nu, și există câteva lucruri care trebuie să continue să ne preocupe:
Cum convingem cât mai mulți oameni să se vaccineze?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Punem un accent prea puternic pe o comunicare unidirecțională în care oamenii sunt asigurați pe toate canalele că este în regulă să se vaccineze.
Deși mai complicat, eu aș prefera o campanie mai largă de educație despre vaccinuri, cum funcționează, cine sunt oamenii de știință din spatele lor.
Lăsându-i deoparte pe cei care au lacăt la cap, interesul fantastic pentru vaccinuri trebuie fructificat. La cum arată lucrurile, e posibil să avem mai multe pandemii, nu mai puține. Cei mai mulți oameni nu vor să moară și trebuie să-i ajutăm să evalueze singuri ce riscă să le pună capăt zilelor: virușii sau vaccinurile.
Scutul estic, fără noi? Ce-i lipsește României ca să conteze în discuțiile strategice europene
În Europa se discută planuri concrete de stăvilire a amenințării rusești asupra continentului. Discuții din care România lipsește, cel puțin la nivelurile cele mai înalte, pentru că între timp, politicienii noștri se înghesuie să se gudure pe lângă votanții loviți brusc de suveranism pacifist. Dar din care ar putea face parte.
Acasă de sărbători, pe drumurile din România: cioturi noi de autostradă cu sânge pe parapeți, gropi și șoferi care se cred la curse
Forțată de împrejurări, în vacanța de iarnă m-am urcat la volan și am condus, adunat, peste 1.500 de km în mai puțin de-o săptămână. Experiența de pe drum te face să te întrebi cum de numărul accidentelor auto nu este și mai mare.
Vor fi necesare pașapoartele de vaccinare?
Este evident că țările membre UE se gândesc să instituie tot felul de restricții. Degeaba zicem noi că nu vrem, realitatea pragmatică este că un sistem unic european care să reglementeze cum călătorim și ce condiții ni se aplică este infinit mai simplu decât hățișul și incertitudinea a 27 de regimuri diferite.
Asta este valabil atât pentru cetățeni, cât și pentru toate companiile care își desfășoară activitatea la nivel european.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cei care se vaccinează trebuie să dea dovadă de bun-simț și înțelegere până când suntem suficient de mulți încât punem capăt pandemiei. Vor trebui în continuare să respecte regulile, pentru că n-au în frunte un semn mare că au fost vaccinați.
Cei care ne așteptăm cuminți rândul trebuie să ne simțim în siguranță la întâlniri, la cumpărături sau în alte spații unde există risc de infectare.
Trebuie să ieșim treptat din comunicarea cu ton apocaliptic
Acum un an era necesară, pentru că ne aflam în fața unui potențial dezastru ale cărui posibile consecințe variau de la grav la inimaginabil. Autoritățile, presa și influencerii trebuie să schimbe ușor placa.
Da, pericolul nu a trecut și trebuie să avem multă grijă încă, dar restricțiile ne-au câștigat suficient timp ca să avem instrumentele cu care vom învinge această pandemie. Le avem. O vom învinge. Să nu ne auto-sabotăm la sfârșit nici cu neglijență, nici cu nejustificată depresie.
Pandemia ne-a alterat semnificativ societatea și economia. A venit vremea să ne gândim și la ce facem după ce lăsăm extinctoarele din mână.
Multe companii vor falimenta după ce vor rămâne fără sprijinul guvernamental, statele s-au îndatorat teribil, digitalizarea a schimbat peisajul muncii. Foarte mulți oameni vor rămâne cu sechele fizice sau psihologice, chiar dacă nici nu realizează.
Problemele Occidentului legate de creștere anemică, inegalități și poluare, extremism politic și retragere geopolitică nu au dispărut în neant. Nici ale României. Ne vom întoarce la deficitul de forță de muncă, lipsa digitalizării, la sectoarele necompetitive cu care nu am făcut nimic, la incompetență și corupție. Unele se vor fi agravat cât am fost atenți la altceva.
Degeaba am învins pandemia dacă nu suntem în stare să ne ridicăm de pe jos. Sunt optimist că ne vom ridica, dar și pesimist: va fi mai greu decât cei mai mulți dintre noi își imaginează în clipa de față.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this