© EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE | Soldați ucraineni lansează o dronă în prima linie în regiunea Herson, Ucraina, 7 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE | Soldați ucraineni lansează o dronă în prima linie în regiunea Herson, Ucraina, 7 noiembrie 2022.
08/07/2024
Expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk”
Ritmul ofensivei rusești în Ucraina va încetini până la sfârșitul lunii iulie pentru că Rusia și-a pus în joc în regim de urgență toate rezervele disponibile, potrivit expertului militar ucrainean Oleg Jdanov. Acesta a analizat pentru Veridica starea de spirit din societatea ucraineană și armată, problemele cu care se confruntă Moscova și Kievul în acest război, dar și inconsecvența acțiunilor Occidentului îndreptate împotriva Rusiei.
Oleg Jdanov este unul dintre cei mai importanți analiști militari din Ucraina, colonel sovietic și ucrainean în rezervă, profesor la Academia Națională Militară de la Kiev. Din 2016 semnează analize militare și politice pentru presa din fostele state sovietice. Canalele sale de Youtube (circa un milion de urmăritori) și Telegram (în limbile rusă și ucraineană) se bucură de o mare popularitate în Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia și alte foste state sovietice.
Rusia caută imigranți pentru a-i trimite pe front. „Toate rezervele rusești sunt acum în Ucraina”
Reporter: În presa internațională au apărut diferite puncte de vedere privind evoluțiile militare și social-politice din Ucraina. Cine este mai aproape de victorie în război sau credeți că nu este cazul să folosim noțiunea de victorie în acest moment?
Oleg Jdanov: Este prematur să vorbim despre victorie, atât în cazul Ucrainei, cât și în cel al Rusiei. Ne putem aștepta la preluarea inițiativei în război de către Kiev pe parcursul viitoarelor șase luni. Situația pe câmpul de luptă este următoarea. Rusia a luat decizia să-și folosească toate resursele și să avanseze în regim de urgență. Toate rezervele rusești sunt acum în Ucraina. Rezervele de lângă Donețk, de exemplu, sunt trimise în zona de lupte tactice cu o adâncime de 30 de kilometri.
Circa 150 de mii de militari ruși sunt dislocați în direcțiile operative Torețk, Pokrovsk și Kramatorsk. Alte trupe luptă în direcția Kurahiv-Vuhledar. Luând în calcul rezervele rusești foarte modeste, sunt de acord cu prognoza șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a spus că acest ritm al luptelor intense propus de Rusia se va încheia până la sfârșitul lunii iulie.
De ce se grăbește Rusia și își pune în joc rezervele despre care ați amintit?
Oleg Jdanov: Pentru că Putin rămâne treptat fără capital politic. Nu mă refer la resurse umane. Specialiștii din Occident susțin că Rusia mai poate mobiliza 15 milioane de bărbați, iar experții de la Moscova spun că resursele umane sunt de 25 de milioane. Putin nu mai poate anunța o mobilizare parțială sau generală pentru a compensa pierderile. Ei adună oameni cum pot și de unde pot. Comitetul de Investigație Criminală, care are altă misiune potrivit legii din Rusia, caută imigranți care au obținut recent cetățenia rusă pentru a-i înrola în armată. Acum câteva săptămâni, la un forum național din Rusia a fost anunțat faptul că acest comitet a trimis peste 10 mii de imigranți spre comisariatele militare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Și care ar fi consecințele anunțării unui nou val de mobilizare pe teritoriul Rusiei?
Oleg Jdanov: Va urma o explozie socială în unele regiuni ale Rusiei. Valul mobilizării din 2022 a generat cea mai mare scădere în ratinguri a liderului rus. Oamenii au fost nemulțumiți.
Astăzi, administrația Putin se teme de tulburări sociale și încearcă să completeze armata în alte moduri, mai puțin vizibile.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cred că Vladimir Putin din nou încearcă să obțină șansa inițierii unor negocieri pe care le-ar putea desfășura atâta timp cât va considera de cuviință. Kremlinul ar avea nevoie în acest an de o discuție despre pace pentru a-și consolida capabilitățile și a ataca cu o nouă forță Ucraina.
Operațiunea Harkov trebuia să devină o capcană pentru Kiev, dar a devenit pentru Moscova
Ofensiva Rusiei în direcția Harkov a fost un eșec al Rusiei, un eșec al spionajului ucrainean sau un calcul greșit al ambelor părți?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Oleg Jdanov: Serviciile ucrainene de informații nu au nicio vină, însă au existat probleme la capitolul construcțiilor inginerești de apărare. Rusia s-a folosit de slăbiciunile Kievului și a pornit ofensiva pe un nou front. Operațiunea Harkov a fost declanșată de Rusia cu o lună mai devreme decât trebuia. Potrivit informațiilor obține de ucraineni, dar și de partenerii occidentali ai Kievului, Rusia urma să acumuleze în regiunea Belgorod circa 50-70 de mii de militari. Moscova nu a așteptat și a înțeles că timpul lucrează în folosul ucrainenilor. A fost luată decizia de a deschide un nou front cu doar 30 de mii de militari. Aceste resurse umane s-au dovedit a fi insuficiente.
Pentru ruși operațiunea Harkov a fost un eșec, de fapt este și părerea lor. Kievul a reușit să trimită rezerve în acea zonă și, din fericire, au urmat pierderi uriașe pentru trupele rusești. Acum au loc lupte în care armata ucraineană se apără cu succes și a reușit să oprească ofensiva.
Deoarece Rusia nu mai dispune de rezerve operaționale, Moscova este nevoită să trimită militari din alte direcții ale frontului. Brigada 86 a fost retrasă în regiunea Belgorod pentru a fi completată. Rusia nu știe ce să facă mai departe cu această porțiune a frontului, dar nu își permite politic să se retragă de acolo.
Ați menționat graba Rusiei și în cazul ofensivei din regiunea Harkov. Cu ce este legată?
Oleg Jdanov: Decizia SUA de a oferi sprijin militar Ucrainei i-a făcut pe ruși să se grăbească. Ei au crezut că acum este momentul să ocupe alte teritorii. Rusia s-a temut de o armată ucraineană consolidată cu ajutorul unor noi tipuri de arme occidentale.
Citește continuarea pe Veridica.ro
PressOne și redacția Veridica fac parte din Ethical Media Alliance.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this