
Foto: www.taschen.com
10/04/2017
"Exodul" lui Sebastião Salgado: "Am întâlnit oameni care pierduseră totul"
Fotografiile făcute după un război, când societatea e în comă, redau, poate mai mult decât imaginile din timpul confruntărilor armate, calvarul care se abate asupra celor nevinovați. Atunci se vede cel mai acut suferința unor oameni care vor fi marcați pentru tot restul vieții lor.
Dacă, pentru fotografia de război, unul dintre cele mai bune albume este „War”, realizat de agenția VII, pentru tragediile post-conflict este emblematic „Exodus”, al artistului brazilian Sebastião Salgado.
Acest album extraordinar a fost reeditat în 2016 de editura Taschen.
Chiar dacă imaginile datează din anii ’90, albumul lui Salgado este mai actual ca oricând, pentru că vorbește despre migrația disperată a milioane de oameni dinspre război către pace.
„Atâta timp cât sărăcia rurală persistă, conducerile dictatoriale își oprimă propriul popor și războaiele continuă, instinctul de supraviețuire va continua să îi facă pe oameni să își părăsească casele și să caute o viață mai bună. Această carte spune povestea lor”, afirmă Sebastião Salgado în introducerea albumului „Exodus”.
Timp de 6 ani, Salgado a fotografiat, în 40 de țări, oameni aflați pe drum, în tabere de refugiați sau la periferiile unor orașe distruse. În America Latină, Africa și Asia, el a văzut sute de milioane de țărani care, muritori de foame, se vedeau obligați să-și părăsească satele și casele. În alte zone a fotografiat oameni fugind de regimuri dictatoriale.
Câteva imagini din albumul „Exodus”:
*
Albumul este structurat în patru capitole. Ele prezintă migrații de pe tot mapamondul, apoi tragedia Africii în anii ’90, mișcarea dinspre rural înspre un urban haotic în America Latină și, în fine, megalopolisurile Asiei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Motivele care l-au făcut pe Sebastião Salgado, fost economist într-o bancă, să se dedice acestui proiect uriaș sunt diverse. Unul, despre care vorbește în carte, este propriul exil.
Născut într-o zonă rurală a Braziliei, el a schimbat patru orașe până să ajungă student în São Paulo. Ulterior, în 1969, cu Brazilia condusă de un regim militar, a emigrat în Europa.
Esența cărții este surprinsă în acest fraze:
„Am întâlnit demnitate, compasiune și speranță unde așteptam furie și tristețe. Am întâlnit oameni care pierduseră totul, dar erau pregătiți să aibă încredere într-un străin. Am simțit admirație profundă față de oameni care au riscat totul, inclusiv propria viață, pentru a-și schimba destinul… Și, totuși, am fost nepregătit pentru tot ce a urmat”.
Revista PressOne 2025: Un sfârșit de lume fericit, așa cum era pe vremuri și nu se mai fac acu', dom'le
Revista digitală PressOne este gândită pentru a fi citită pe telefonul mobil. Să fie un fel de pauză de la doom scrolling-ul care ne face creierul să putrezească. Un fel de gură de aer în care sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem noi este exorcizat și pus la treabă.
Ce faci în weekendul 25-27 aprilie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
New Urban Habits în București, Human Arts Fest în Cluj-Napoca, Check Art Festival în Timișoara și Retroparada Primăverii în Iași. Tu ce faci în weekend?
Sebastião Salgado…
… și-a început cariera de fotojurnalist în 1973, la Paris, colaborând cu agențiile Sygma, Gamma și Magnum Photos. În 1994, alături de soția sa, Lelia Wanick, a întemeiat agenția Amazonas Images, care se ocupă exclusiv de fotografiile sale.
A călătorit, pentru proiectele sale de fotografie, în peste 100 de țări. Printre albumele publicate de el se află „Exodus”, „Other Americas”, „Workers”, „Terra” etc.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
A câștigat numeroase premii internaționale. Este ambasador UNICEF și membru al Academiei de Arte și Științe din Statele Unite.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this