Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga), și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta), participă la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina în cadrul Summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la Walter E. Washington Convention Center în Washington, DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (stânga), și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta), participă la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina în cadrul Summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la Walter E. Washington Convention Center în Washington, DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/MICHAEL REYNOLDS
22/07/2024
Este Europa suficient de pregătită pentru o potențială revenire a lui Trump?
Ultimul summit NATO a fost intercalat între zvonurile privind renunțarea lui Joe Biden la candidatura democrată și tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. În timp ce rezultatul alegerilor rămâne greu de anticipat, o potențială victorie a lui Trump și JD Vance este un motiv în plus pentru accelerarea investițiilor în NATO și în securitatea europeană.
Donald Trump și contracandidatul său recent anunțat, senatorul de Ohio JD Vance, au fost nominalizați în mod oficial de Partidul Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024. Temerile celor care anticipează o retragere a Americii din Europa și din afacerile acesteia par tot mai aproape de a deveni realitate dacă Trump va avea succes în sondajele din noiembrie.
Miniștrii de externe sau reprezentanții acestora (de la stânga la dreapta) Annalena Baerbock din Germania, Takehiro Funakoshi din Japonia, Antonio Tajani din Italia, Melanie Joly din Canada, Frederic Mondoloni din Franța, Antony Blinken din SUA, Josep Borrell din UE și David Lammy din Marea Britanie stau la o masă rotundă în timpul reuniunii miniștrilor de externe ai G7 cu ocazia summitului NATO din Washington DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/ALESSANDRO DI MEO
Posibilitatea unui astfel de rezultat este incertă, deoarece avantajul marginal - deși constant - al
lui Trump în sondajele naționale nu va conduce neapărat la un succes electoral. Cu toate acestea, puterea narativă din jurul recentei tentative de asasinat și posibilitatea ca Biden să se retragă din cursă ar putea afecta aceste cifre în statele-cheie.
Trump și JD Vance înseamnă vești proaste, dar Europa s-a pregătit
Ambii candidați republicani consideră Europa mai degrabă o povară decât un aliat tradițional și sunt departe de a simpatiza cu eforturile Ucrainei de a-și proteja teritoriul împotriva agresiunii ruse.
Posibilitatea unei schimbări de politică la Casa Albă anul viitor a stimulat, în ultimele luni, actuala administrație să catalizeze eforturile membrilor NATO de a consolida poziția de apărare a Europei și de a asigura un sprijin continuu pentru Ucraina. În urma întârzierii de șase luni a sprijinului acordat de SUA Ucrainei, blocată în Congresul SUA la începutul acestui an, și a impactului devastator pe care l-a avut pe câmpul de luptă, aliații au luat măsuri pentru a obține cât mai mult sprijin posibil înainte de posibila revenire a lui Donald Trump.
Președintele american Joe Biden (dreapta) și prim-ministrul britanic Keir Starmer (stânga) participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic cu partenerii din Indo-Pacific în timpul Summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la Walter E. Washington Convention Center în Washington, DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/SHAWN THEW
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Acest lucru a dus la o intensificare a eforturilor europene de a revitaliza industria de apărare, de a obișnui societățile cu amenințarea rusă și chiar de a începe o discuție timidă despre descurajarea nucleară a continentului. Apărarea europeană a evoluat de la o non-conversație în urmă cu patru ani la o preocupare serioasă - deși este încă abordată în ritmul îngrijorător de lent al UE.
Crearea portofoliului apărării în cadrul Comisiei Europene are acum și rolul de a accelera adaptarea industriei europene de apărare la noile cereri și nevoi. Deși rămân obstacole majore, în special în ceea ce privește aspectele financiare, acest portofoliu nu este doar un simbol al schimbării percepției europene asupra securității, ci și un vehicul important către un proces accelerat și coerent de consolidare a securității Europei.
Îmbunătățirea politicii privind Ucraina
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
De asemenea, amenințarea iminentă a unei inversări a politicii SUA față de Europa a determinat aliații să își intensifice sprijinul pentru Ucraina în ultimele luni, atât militar, cât și financiar. Într-o schimbare majoră de politică, atât SUA, cât și Germania au permis Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei folosind arme fabricate în SUA și Germania, o decizie pe care Ucraina o cerea de mult timp. Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia au decis să furnizeze Ucrainei cinci sisteme de apărare antiaeriană - o cantitate mai mică decât este necesar, dar, oricum, o contribuție importantă.
În mod esențial, în primăvara acestui an, UE a introdus în bugetul său o finanțare pe termen lung
pentru Ucraina, în timp ce un împrumut de 50 de miliarde de dolari din veniturile provenite din activele rusești înghețate se află în faza finală de aprobare.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele SUA Joe Biden participă la o întâlnire bilaterală în cadrul Summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la Walter E. Washington Convention Center în Washington, DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Summitul NATO de la Washington consolidează sprijinul pentru ECE
La recentul summit NATO, aliații au decis să transfere coordonarea sprijinului pentru Ucraina de la SUA la NATO și s-au angajat să continue acest sprijin la suma minimă de 40 de miliarde de dolari pe an până anul viitor. Astfel de eforturi de a izola sprijinul acordat Ucrainei de un Donald Trump ales și de membrii recalcitranți ai UE oferă Kievului timp și materiale pentru a-și consolida poziția actuală în fața unei noi ofensive rusești.
Recentul summit NATO a demonstrat, de asemenea, înțelegerea clară de către alianță a naturii multifațetate a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Abordarea la 360 de grade a securității, care se traduce acum prin numeroase inițiative și acțiuni, este un răspuns rezonabil la acțiunile hibride ale Rusiei, în timp ce desemnarea Chinei drept „facilitator decisiv al agresiunii ruse” indică poziția hotărâtă a alianței împotriva adversarilor săi.
Consolidarea militară continuă pe flancul estic, inclusiv poziționarea de trupe, dezvoltarea bazei MK din România ca fiind cea mai mare din Europa și funcționarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore au consolidat puternic apărarea ECE.
Dar este UE suficient de pregătită?
În ciuda acestor măsuri hotărâte de securizare a Europei și de sprijinire a Ucrainei, vulnerabilitățile și incertitudinile rămân ridicate. Ultimele eforturi ale Europei de a-și rezolva problemele de apărare ne-au reamintit că procesul în care trebuie să ne angajăm este pe termen lung, costisitor și delicat din punct de vedere politic.
Premierul italian Giorgia Meloni (C) și ministrul leton de externe Baiba Braze (R) participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic cu partenerii din Indo-Pacific în cadrul Summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la Walter E. Washington Convention Center în Washington, DC, SUA, 11 iulie 2024. EPA/SHAWN THEW
Eforturile generale de asigurare a sprijinului după noiembrie 2024 nu au izolat complet Ucraina de o inversare a politicilor condusă de Donald Trump, care ar altera capacitatea Ucrainei de a se apăra sau de a rămâne stabilă din punct de vedere politic.
În această privință, recentul summit NATO trebuie să fie un mesaj pentru Europa de a menține piciorul pe accelerație și de a continua eforturile de a consolida descurajarea credibilă a continentului și de a găsi modalități de a ține Rusia la distanță.
Alina Inayeh este Marcin Król Fellow 2024 la Visegrad Insight. În prezent, este membru nerezident al German Marshall Fund și consilier principal pentru Aspen Institute România. Acest articol a apărut inițial pe Visegrad Insight.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this