Dragoş Pătraru a fost audiat mai bine de o oră la Comisia de Cultură. Fotografii: Lucian Muntean
Dragoş Pătraru a fost audiat mai bine de o oră la Comisia de Cultură. Fotografii: Lucian Muntean
15/05/2018
Dragoș Pătraru, audiat în Parlament: "Marea nenorocire a TVR e că se modelează conţinutul editorial în funcţie de interesele puterii"
Jurnalistul Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Nației” de la TVR 1, a fost audiat marți, 15 mai, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților cu privire la situaţia Societăţii Române de Televiziune, după ce făcuse publice înregistrări cu preşedintele-director general (PDG) al instituţiei, Doina Gradea.
În urmă cu o săptămână, și Doina Gradea fusese audiată de membrii aceleiași comisii, însă ea nu primise întrebări, ca urmare a deciziei luate de coaliţia PSD-ALDE.
Pătraru nu s-a prezentat la Comisie cu un „material pregătit”, după cum a spus în debutul audierii, ci a spus că așteaptă întrebări din partea deputaților.
Totodată, a anunțat publicarea unor noi înregistrări, pe blogul său:
„Întăresc ceea ce publicăm de mai bine de 10 zile și cred că lucrul cel mai important acum nu e emisiunea «Starea Nației», care probabil va fi în altă parte din sezonul următor.
Nu asta e miza, ci ceea ce se întâmplă în Societatea Română de Televiziune, acolo unde controlul editorial exercitat de noua conducere e total și insuportabil pentru jurnaliști”.
„Reporterul acreditat la Guvern a fost înlocuit pentru că nu a pus o întrebare pozitivă”
În debutul audierii, președintele Comisiei de cultură din Cameră, deputatul PNL Gigel Știrbu, l-a întrebat pe Dragoş Pătraru dacă a simţit că actuala conducere a SRTv încearcă să intervină în politica editorială a emisiunii pe care o moderează sau a altor emisiuni.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Jurnalistul a răspuns că aceste ingerinţe sunt clare:
„Vedeți în materialul abia publicat pe blog cum se implica doamna Gradea, de acasă, la Matinal: suna, dădea sms-uri, îl hărțuia pe producătorul Matinalului, Septimiu Sărățeanu, care mi-a predat toate aceste materiale și care a anunțat oficial că, de la 30 iunie, când i se termină contractul, indiferent ce se va întâmpla, va pleca de acolo.
Efectele au fost, la Știri, devastatoare și inacceptabile pentru Societatea Română de Televiziune. Știrea celebră «Firea, statui» nu a intrat pe post. Ăla a fost un efect al ingerinței editoriale.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Apoi reporterul acreditat la Guvern, Ionuț Gheorghe, a fost înlocuit doar pentru că nu a pus o întrebare cerută, o întrebare pozitivă, la întâlnirea dintre doamna Dăncilă și Juncker”.
Dragoş Pătraru a respins acuzaţiile Doinei Gradea potrivit cărora ar fi fost înregistrată în timp ce aveau discuţii private.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Eram în biroul doamnei Doina Gradea în timpul orelor de program, în sediul SRTv, dânsa − preşedinte director general, eu − producător şi om plătit pe drepturi de autor la televiziunea publică.
Nu eram la bere, nu eram în vacanţă, nu eram la nici un fel de discuţie privată şi discutam despre viitorul acestei emisiuni, eu spunând clar că, dacă noi nu intrăm pe 8 ianuarie − şi asta este o ameninţare pe care am făcut-o şi mi-o asum −, plecăm”.
La audierea de săptămâna trecută, Doina Gradea se plânsese că fusese înregistrată în timpul unor „discuții private”.
„Domnul Raico Cornea a condiționat eliberarea salariilor pentru toată echipa de la «Starea Nației»”
Dragoș Pătraru a susţinut în faţa Comisiei de Cultură că Raico Cornea ar fi exercitat presiuni asupra sa în perioada în care acesta era director la TVR1:
„Domnul Raico Cornea, director de canal la TVR1, a condiționat semnarea unui act adițional la contractul meu de drepturi de autor de o declarație pe care eu să o dau la «Pagina de Media», cum că TVR1 m-a susținut și a fost de acord să fiu în grilă în continuare.
Am procedat la acest şantaj, l-am sunat pe Petrișor Obae (care deţine Pagina de Media − n.r.), l-am rugat să îmi bage această declarație. A băgat-o, iar domnul Cornea a semnat contractul.
După o lună, domnul Cornea a condiționat eliberarea salariilor pentru toată echipa de la «Starea Nației». Acum e din nou membru în Consiliul de Administrație al SRTv, din partea grupului Minorităților altele decât minoritatea maghiară.
Domnul Raico Cornea era atunci, pentru o scurtă perioadă, director la TVR1, și ne-a trimis o solicitare să îi prezentăm o situație cantitativă cu câte materiale despre putere și opoziţie s-au difuzat la «Starea Nației».
A trimis un intermediar, omul respectiv recunoaște tot, și a zis: «Nu vă eliberează plata pentru luna februarie dacă nu prezentăm această situație».
I-am trimis domnului Cornea o notificare spunându-i că abuzul în serviciu nu e pentru girafe și că dânsul se află pe tărâmul abuzului în serviciu pentru a doua oară.
După ce l-am «amenințat» că îl vom acționa în instanță, domnul Raico Cornea a semnat să ne fie eliberați banii. Nu am prezentat nicio situație cantitativă”.
„Domnul Blebea a venit la mine și mi-a spus că Gabriel Oprea ar vrea să nu publicăm acel material”
Dragoş Pătraru a spus că presiunile la adresa sa și a echipei sale au crescut în intensitate după ce a semnalat existența unor nereguli în ceea ce priveşte noua componență a Consiliului de Administrație a SRTv.
„Am spus că avem o problemă cu domnul Blebea (Cătălin Blebea − n.r.), care a ajuns reprezentantul Guvernului în CA. (…)
Noi am spus inclusiv pe TVR, în precedentul nostru mandat, (…) despre presiunile pe care domnul Blebea le-a făcut direct la adresa noastră.
Gabriel Oprea l-a trimis să vorbească cu noi. Cei de la Știrile TVR aveau un material despre plagiatul lui Gabriel Oprea, nu îl avea «Starea Nației».
Domnul Blebea a venit la mine, în biroul lui Gabi Gherghescu, directorul de canal de atunci, și mi-a spus că Gabriel Oprea ar vrea să nu publicăm acel material. Noi nu îl aveam, ne-am interesat despre ce era vorba și l-am dat și noi seara„, a declarat jurnalistul.
„Au început să ne ceară script-ul”
Următorul pas − a declarat Dragoș Pătraru − a fost să i se ceară script-ul emisiunii, deși, potrivit contractului, nu era obligat să îl pună la dispoziția conducerii TVR.
„Potrivit contractului meu, suntem obligați să punem la dispoziția TVR-ului un desfășurător – o listă cu subiectele din ziua respectivă. Din septembrie încoace, nu ni s-a cerut acest desfășurător până acum trei săptămâni.
În contract se spune, totodată, că ne asumăm responsabilitatea pentru ce spunem pe post. Înseamnă că orice amendă o plătim noi.
Au început să ne ceară script-ul, l-am dat pentru câteva zile, după care am zis că nu e în regulă să îl dăm înainte de emisiune.
În contract se spune că noi trebuie să dăm un desfășurător până la 21.30, cu o oră înainte de difuzarea emisiunii. Printr-o adresă pe care am primit-o, ni s-a solicitat script-ul până la ora 20.
I-am făcut o adresă domnului care ne-a trimis acea somație şi care ne amenința că se va face o analiză pe contract și că vom fi sancționați corespunzător dacă nu procedăm la cele cerute, și de atunci am trimis desfășurător până la ora 21.30, așa cum prevede contractul”.
Pătraru a povestit că, în urma acestor conflicte, reluarea emisiunii „Starea Nației” a fost scoasă de pe TVR 2:
„Audiența reluării de la «Starea Nației» nu făcea sub 0.9 punct de rating la ora 15.40, pe TVR 2.
Producția a fost scoasă de acolo și înlocuită cu un film care face 0.2, ceva de genul.
Apoi, reluarea de dimineață la care se uita foarte multă lume, începând cu 6 dimineața, a fost mutată la 5.30. Pur și simplu, prin noua gilă s-a mutat această producție la 5.30. Ea făcea 0.8 – 1 dimineața, acum mai face 0.3 – 0.4″, a explicat Pătraru.
Pleșoianu: „Cred că presiuni editoriale sunt cam peste tot în lume”
A urmat un schimb de replici între Dragoș Pătraru și deputatul PSD Liviu Pleșoianu.
Parlamentarul l-a acuzat de ipocrizie pe jurnalist și a prezentat niște înregistrări cu acesta.
„Nu mă aflu aici pentru a o apăra pe Doina Gradea (…) Sunt însă aici pentru a face niște aprecieri personale în ceea ce privește ipocrizia și pentru că dumneavoastră ați desfășurat un demers jurnalistic.
Presiuni editoriale – da. Sincer, cred că presiuni editoriale sunt cam peste tot în lume.
Aprecierea mea e următoarea: cred că, după ce o să difuzez o înregistrare scurtă, care e publică, să ne întrebăm cu toții dacă dumneavoastră ați fi președintele Televiziunii române, cam cum ați fi dumneavoastră în postura asta, având în vedere următoarea înregistrare”, a declarat Pleșoianu.
Iată momentul:
În replică, Pătraru a spus că își asumă toate afirmațiile pe care le face:
„Eu nu sunt PDG-ul SRTv-ului. Noi discutăm aici comportamentul PDG-ului. Am fost chemat să fiu audiat cu niște lucruri. Nu e în discuție faptul că eu aș fi imaculat. Noi am prezentat niște probe”.
Pleșoianu a replicat acuzându-l că a folosit același tip de limbaj precum cel utilizat de Doina Gradea:
„Ce mi-aș dori e să nu vină nimeni din nicio redacție să pretindă că acest tip de limbaj nu e prezent în toate redacțiile din această țară și lume”.
Pătraru, la rândul său, l-a acuzat că deturnează subiectul.
Pătraru: Domnule Pleșoianu, contextul e că eu spuneam acolo, și dumneavoastră de-aia erați de acord cu mine, vorbeam despre părerea unora despre oamenii care trebuie să muncească pe doi lei. Este incredibil. Deci nu discutăm despre limbajul licențios.
Pleșoianu: Ba da, pentru că ați făcut referire la limbajul licențios.
Pătraru: Că oamenii au ales să interpreteze în acest fel e problema fiecăruia. Folosesc limbaj licențios în fiecare zi.
Pleșoianu: Perfect. Înseamnă că faceți exact ceea ce face și doamna Gradea.
Pătraru: Nu. Eu nu fac ceea ce face doamna Gradea din poziția de om care conduce SRTv.
Preşedintele Comisiei, liberalul Gigel Știrbu, a intervenit pentru a detensiona situația.
Bacalbașa: „Doinea Gradea e un om obligat să trăiască după niște reguli”
Spre finalul audierii, deputatul Nicolae Bacalbașa (PSD) i-a luat apărarea Doinei Gradea, opinând că actualul preşedinte al SRTv nu putea proceda altfel „în condițiile unei societăți în care Constituția nu e text, ci pretext de încălcat”.
„Nu am informații, dar se pare că sunteți o persoană care a fost în răspăr cu toate regimurile politice. Dacă e așa, vă salut.
O emisiune de miștocărie politică inteligentă e o emisiune oricând binevenită pentru stimularea imunității naţionale, din punctul meu de vedere.
Doamna Gradea nu e un om rău, e un om care e obligat să trăiască după niște reguli care sunt instituite de întreaga societate”, a comentat Bacalbaşa (foto, în dreapta).
„La ora actuală, televiziunea publică, așa cum funcționează, încă e o instituție extrem de moderată și plină de bun-simț în raport cu alte instituții ale statului care fac lucruri îngrozitoare, penale, și mafiote − ca să îi citez și pe Băsescu, și pe Dragnea.
Sigur că ar trebui combătută toată situația, dar nu o înjurați pe doamna Gradea pentu că, de fapt, e o regulă națională a jocului în care ea se înscrie timid”, a adăugat deputatul PSD.
„Scoaterea taxei a fost cea mai mare nenorocire pentru televiziunea publică”
În finalul discuţiilor din Comisia de Cultură a Camerei, Dragoș Pătraru a mai ţinut să spună că „scoaterea taxei radio-tv a fost cea mai mare nenorocire pentru televiziunea publică”, deoarece a adus SRTv la mâna fiecărui partid care câştigă alegerile:
„Asta e marea nenorocire de la TVR, că se modelează conținutul editorial în funcție de interesele puterii, indiferent care ar fi ea”.
Întrebat de deputatul USR Iulian Bulai care este media de audienţă a TVR, Pătraru a răspuns că aceasta scade continuu.
„Televiziunea publică nu își poate îndeplini misiunea publică având cea mai mică audiență dintre televiziunile naționale din Europa”, a încheiat realizatorul emisiunii „Starea Naţiei”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this