Generalul Florian Coldea. Foto: Inquam Photos/Ovidiu Micsik
28/08/2017
Dosarul de conferențiar universitar al generalului Florian Coldea, verificat de SRI
Serviciul Român de Informații (SRI) verifică modalitatea în care s-a derulat concursul în urma căruia generalul în rezervă Florian Coldea a devenit conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), indică, în exclusivitate pentru PressOne, surse din interiorul Serviciului.
Noi indicii, adunate în ultimele două săptămâni, arată că Florian Coldea și-ar fi mărit punctajul necesar printr-un artificiu ilegal, astfel încât să îndeplinească nu doar punctele impuse de legislație, ci și criteriile obligatorii pentru ocuparea postului de conferențiar universitar.
PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, acum două săptămâni, că Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a dat concurs pe 30 iunie 2017 pentru postul de conferențiar universitar la ANIMV și a fost declarat admis, deși nu îndeplinea criteriile cerute de legislație.
Toate indiciile arată că fostul șef operativ al SRI și-a umflat CV-ul în ultimii doi ani, astfel încât să poată ocupa, la un moment dat, o funcție didactică.
Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în Serviciul Român de Informații în calitate de civil, dar cu normă întreagă. ANIMV este unitate militară a SRI.
Coldea este pensionar de aproape șapte luni, după ce a fost forțat să demisioneze din SRI, la mijlocul lunii ianuarie, ca urmare a dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiță despre vacanțele petrecute împreună în mai multe destinații exotice.
Coldea nu a răspuns, nici de această dată, nici la telefon și nici la mesajele prin care i-am cerut un punct de vedere.
Nici Biroul de Presă al Academiei SRI nu a dorit să comenteze informațiile PressOne.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Concursul câștigat de Coldea
nu a fost validat încă
Surse din SRI ne-au declarat că modalitatea în care s-a desfășurat concursul în urma căruia generalul Coldea a fost declarat admis pentru a ocupa postul de conferențiar universitar este în acest moment verificată de o comisie internă.
Conform procedurilor SRI, verificarea a fost dispusă după apariția dezvăluirilor făcute de PressOne.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Aceleași surse ne-au declarat că validarea concursului câștigat de Coldea nu a fost făcută încă, deși Biroul de Presă al ANIMV susținea contrariul în urmă cu două săptămâni.
Informația oficială a fost comunicată greșit de Biroul de Presă al ANIMV dintr-o eroare de comunicare cu fostul rector al Academiei, Niculae Iancu, demis în urmă cu câteva săptămâni, au mai explicat sursele PressOne.
Pentru a fi fost considerat validat, concursul promovat de Florian Coldea trebuia să fie avizat mai întâi de Consiliul Facultății de Intelligence, iar mai apoi de Senatul ANIMV.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cele două avizări au fost făcute înainte de vacanța universitară, care a început la 1 august, potrivit Biroului de Presă al ANIMV.
Totuși, validarea finală, care corespunde acordării titlului didactic, îi aparține rectorului ANIMV, cel care, potrivit metodologiei interne a Academiei SRI, trebuie să semneze în acest sens o decizie care se consemnează în Ordinul de Zi pe Unitate.
Rectorul ANIMV nu a mai apucat să semneze acest document, potrivit surselor noastre, și nici procedura de angajare a lui Florian Coldea în funcția de conferențiar universitar nu a fost demarată.
Și Țuțuianu a cerut o verificare
O altă verificare a fost anunțată, luni, 28 august, de președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu.
„Am făcut o solicitare la Serviciul Român de Informații în ceea ce privește încadrarea pe postul de conferențiar universitar la Academia de Informații a domnului Florian Coldea.
Am cerut să ni se comunice care a fost procedura legală de ocupare a acestui post și să ne fie puse la dispoziție documentele din care să ne lămurim dacă domnul Coldea îndeplinește sau nu condițiile pentru un asemenea post didactic”, a declarat Țuțuianu.
Biroul de Presă al ANIMV nu a dorit să comenteze această declarație.
Artificiul ilegal
Florian Coldea ar fi încălcat unul dintre cele mai importante criterii obligatorii atunci când și-a constituit dosarul în baza căruia i s-a permis să susțină concursul pentru postul de conferențiar universitar la Academia SRI.
El și-ar fi asigurat punctajul necesar prin declararea acelorași lucrări științifice de două ori: o dată, sub formă de articole, a doua oară, sub forma unei cărți.
Pentru a obține postul de conferențiar universitar poziția 76, scos la concurs de către ANIMV, Florian Coldea trebuia să îndeplinească două obligații majore:
– să completeze dosarul de concurs, prin care să demonstreze că îndeplinește criteriile didactice și științifice cerute de lege,
– să susțină o prelegere publică.
Dosarul de concurs trebuia completat în acord cu Standardele minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Științe militare, informații și ordine publică (Comisia 26), stabilite prin Ordinul de Ministru nr. 6129/2016.
La Comisia de Științe militare, informații și ordine publică, criteriile minimale sunt împărțite în trei domenii distincte:
– Activitatea didactică,
– Activitatea de cercetare,
– Recunoașterea impactului activității științifice.
Pentru fiecare dintre cele trei domenii există un punctaj minim pe care un candidat trebuie să-l îndeplinească pentru a-i fi acceptat dosarul de înscriere, iar totalul celor trei punctaje trebuie să ajungă la cel puțin 60 de puncte.
La capitolul Activitate didactică, punctul 1.2, Material didactic/Lucrări didactice, mai exact la subpunctul 1.1.1, Florian Coldea a declarat că este autorul unei cărți apărute la o editură națională: Despre serviciile de intelligence: gânduri, perspective, opinii. Pledoarie pentru încredere, scoasă anul acesta la Editura Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.
Mai multe surse anonime care au văzut volumul semnat de Florian Coldea ne-au declarat că această carte este formată, de fapt, din editorialele publicate de general în ultimii ani în revista Intelligence a SRI. Conform propriului CV și listei de lucrări depuse la dosarul de concurs, Florian Coldea a semnat zece astfel de editoriale în revista Intelligence în perioada 2012-2016.
Cartea Despre serviciile de intelligence: gânduri, perspective, opinii. Pledoarie pentru încredere, semnată de Coldea, nu este încă disponibilă la Biblioteca Națională a României și nu a putut fi consultată nici la Biblioteca Academiei SRI.
Printr-un răspuns oficial primit de la Biroul de Presă al Academiei SRI, ni s-a comunicat că accesul la bibliotecă nu este permis în afara anului universitar. Biroul de Presă al ANIMV nu a infirmat, dar nici nu a confirmat dacă volumul reprezintă o culegere de texte publicate anterior de fostul prim-adjunct al SRI.
Publicarea unei cărți în calitate de unic autor era una dintre condițiile obligatorii pe care Florian Coldea ar fi trebuit să le îndeplinească, potrivit Standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Științe militare, informații și ordine publică (Comisia 26), stabilite prin Ordinul de Ministru nr. 6129/2016.
„Candidații care doresc să obțină titlul didactic de conferențiar universitar sau de profesor universitar trebuie să fi publicat, obligatoriu, după obținerea gradului didactic de lector/conferențiar universitar, următoarele: o carte de unic autor, un curs universitar/manuale didactice/tratate/monografii în calitatea de prim autor, al căror conținut este relevant în domeniul Științe militare, informații și ordine publică…”
Așa se explică faptul că Florian Coldea a publicat, exact anul acesta, cartea Despre serviciile de intelligence: gânduri, perspective, opinii. Pledoarie pentru încredere.
Totuși, editoriale apărute în această carte, publicate anterior în revista Intelligence, sunt bifate a doua oară la capitolul Activitate de cercetare, punctul 2.2, Articole/studii/rapoarte de cercetare al căror conținut este relevant în domeniul Științe militare, informații și ordine publică și care sunt publicate în reviste, buletine științifice cu prestigiu recunoscut sau în volumele unor manifestări științifice în domeniul Științe militare, informații și ordine publică, sau indexate în baze de date internaționale.
În Standardele menționate mai sus se precizează foarte clar faptul că o lucrare științifică nu poate fi cuantificată de două ori, la categorii diferite, astfel încât candidatul să își ridice punctajul în mod artificial:
„O publicație sau citare se încadrează la un singur indicator, luându-se în considerare încadrarea cea mai favorabilă candidatului”.
Asimilarea unor editoriale cu lucrări de cercetare științifică este contestată de mai mulți profesori universitari care în trecut au făcut parte din comisii de concurs pentru posturi didactice. Aceștia susțin că editorialele, prefețele sau argumentele nu pot fi considerate studii științifice și nu pot fi luate în calcul la realizarea punctajului pentru un concurs didactic.
Acest artificiu – bifarea de două ori a acelorași lucrări – i-a adus lui Florian Coldea un plus de 10 puncte. Punctajul total obligatoriu care trebuie îndeplinit pentru postul de conferențiar universitar în domeniul Științe Militare, informații și ordine publică este de 60.
Florian Coldea a declarat 73,576 puncte, însă punctajul său real este sub 60.
PressOne a arătat încă de acum două săptămâni faptul că alte patru puncte din dosarul lui Florian Coldea nu își găsesc corespondent în realitate. Acesta a bifat două puncte la subcapitolul 3.1.2 din fișa de verificare, aferente lucrărilor sale care au fost citate în reviste indexate în baze de date internaționale. În realitate, Coldea nu beneficiază de nicio astfel de citare potrivit Google Scholar și Publish or Perish, două instrumente online care indexează articolele științifice citate de alți cercetători.
La capitolul 3.3.1, Prezentări/invitații în plenul unor manifestări științifice internaționale, fostul șef operativ al SRI menționează faptul că a fost prezent la 8 astfel de manifestări internaționale. Pentru participarea la fiecare conferință, punctajul acordat este de un punct per participare, deci ar fi trebuit să fie 8. În fișa lui Coldea apare numărul 10, cu două puncte mai mult.
Declarația pe propria răspundere
Potrivit metodologiei de concurs a ANIMV, dosarul unui candidat trebuie să cuprindă o cerere de înscriere, „semnată de candidat, care include o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea informațiilor prezentate la dosar”.
Declarațiile pe propria răspundere se fac sub incidența art. 292 din Codul Penal cu privire la falsul în declarații.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this