REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Printre doctoranzii lui Oprea s-au numărat prim-adjunctul şefului SRI, Florian Coldea, fostul ministru al Apărării Stănişoară, fostul director al SRI Radu Timofte şi primarul Neculai Onţanu.

DOCTORII LUI OPREA. Cine sunt cei 21 care și l-au ales coordonator de doctorat pe profesorul "Nici, nici, nici"

Generalul cu patru stele profesor universitar doctor Gabriel Oprea a coordonat tezele de doctorat a 21 de persoane în perioada 2004-2013. Nouă dintre aceste persoane și-au susținut lucrările la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar alte 12, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), aflată în subordinea SRI.

Dintre cei 21 de doctori, șase au fost devoalați ca plagiatori: Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară și Dumitru Pârvu.

De altfel, teza de doctorat a lui Gabriel Oprea însuși este suspectată a fi fost plagiată.

PressOne a scris că întreaga carieră de profesor universitar a lui Gabriel Oprea nu există în realitate și că el a devenit profesor universitar și coordonator de doctorate în urma unui lung șir de ilegalități, cu complicitatea mai multor instituții ale statului: Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Educației, Universitatea de Apărare „Carol I”, Academia de Poliție și Academia Națională de Informații.

În cei 14 ani de când deține titlul de profesor universitar, Oprea nu a predat nici măcar un singur curs în fața studenților.

Mai mult, el s-a transferat de la Colegiul Național de Apărare la Academia de Poliție, iar de la Academia de Poliție la Academia Națională de Informații, deși legislația interzice explicit transferul cadrelor didactice de la o instituție de învățământ superior la alta.

Potrivit unui răspuns primit de la Academia Națională de Informații, instituție unde fostul vicepremier este încadrat ca profesor universitar, „în prezent, dl. profesor Gabriel Oprea nu are în coordonare niciun doctorand, de altfel nu a mai preluat în calitate de conducător niciun student al școlii doctorale, care să devină doctor în cadrul ANIMV, din anul 2009”.

ULTIMA ORĂ. Contactat cu puțin timp înainte de publicarea acestui material, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ne-a declarat oficial că Gabriel Oprea nu mai desfășoară niciun fel de activitate didactică la Academia Națională de Informații.

*

Înainte să vedem cine sunt cei 21 cărora Oprea le-a călăuzit pașii către atingerea apogeului științific – doctoratul, e utilă o recapitulare a unor momente anterioare.

De la buticar la universitar

În anii ’90, după ce a trecut în rezervă și a început să se ocupe de comerțul cu amănuntul și schimbul valutar, Gabriel Oprea scria „jurist” la rubrica dedicată profesiei din documentele publice.

În ceea ce privește partenerii de afaceri, nu era mofturos: de pildă, Daniel Constantin Ștefănescu, cel căruia i-a vândut firma Ana 94 Service Internațional SRL, era bucătar de meserie.

Anul 2000 marchează o turnură majoră în viața lui Gabriel Oprea. Obține diploma de doctor la Facultatea de Drept a Universității București, apoi devine director adjunct al Colegiului Național de Apărare – instituție căreia i-a mers vestea că e pepinieră de colaboratori ai serviciilor secrete -, precum și vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare.

În 2001, Oprea este reactivat ca ofițer de justiție militară cu gradul de general-maior și ajunge profesor universitar la Colegiul Național de Apărare, însă fără a îndeplini criteriile impuse de legile educației. În același an, premierul Adrian Năstase îl numește președinte al Administrației Naționale Rezervele Statului, funcție cu rang de secretar de stat.

În 2002, profesorul universitar Gabriel Oprea obține dreptul de a coordona doctorate, cu complicitatea mai multor instituții ale statului și fără a bifa cerințele legislației în vigoare la acea dată. Tot în 2002, Adrian Năstase îl instalează prefect al Bucureștiului.

Din acest moment, Gabriel Oprea „coordonează” activitatea doctorală a unor deținători de poziții-cheie în statul român, dar și a unor persoane care „promiteau”, în baza profilului și a CV-ului, că vor avansa către conducerea unor instituții din Justiție sau din sistemul de siguranță națională.

Timp de 9 ani, între 2004 și 2013, 21 de persoane au obținut titlul de doctor sub coordonarea profesorului universitar Gabriel Oprea.

Cinci din serviciile secrete

Aceste persoane pot fi împărțite în cinci categorii: ofițeri din serviciile secrete, magistrați, polițiști, politicieni și apropiați de-ai săi.

Din categoria servicii secrete, „ucenicii” lui Oprea au fost:

– Radu Timofte (director al SRI la data susținerii tezei – 2004, decedat în 2009);

– Florian Coldea (prim-adjunct al directorului SRI la data susținerii tezei – 2010, funcție pe care o deține și azi);

– Ionel Marin (adjunct în exercițiu al directorului SRI la data susținerii tezei – 2006);

– Dumitru Zamfir (adjunct în exercițiu al directorului SRI la data susținerii tezei – 2006);

– Daniel Andrei Moldoveanu (șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei – 2013).

Întrebat pe ce criteriu l-a ales pe Gabriel Oprea să-i conducă teza de doctorat, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, ne-a transmis, prin intermediul Biroului de Presă al SRI, următorul răspuns:

„Studiile doctorale s-au desfășurat, cu respectarea tuturor normelor academice și legale, pe durata a patru ani. Acestea au început în anul 2007, în cadrul Academiei de Poliție, unde exista, la acel moment, posibilitatea desfășurării studiilor doctorale în domeniul securității naționale. Domnul general Florian Coldea și-a finalizat studiile doctorale în cadrul Academiei Naționale de Informații ‘Mihai Viteazul’ în anul 2010. În același an a susținut public lucrarea de doctorat cu titlul ‘Managementul schimbării în serviciile de informații’ și a avut un singur coordonator pe întreaga durata a studiilor.”

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Magistrați și polițiști

Oprea și-a concentrat atenția și către justiție. Astfel, le-a călăuzit pașii pe drumul științei următorilor magistrați:

– Marcel Sâmpetru (prim-adjunct al procurorului general al României la data susținerii tezei – 2004);

– George Bălan (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București la data susținerii tezei – 2006);

– Bogdan Licu (membru al CSM la data susținerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României);

– Florica Diaconescu (judecător la Curtea de Apel Craiova, Secția I Civilă, la data susținerii tezei – 2011).

Întrebat care a fost criteriul în baza căruia l-a ales pe Gabriel Oprea pentru a-i fi coordonator de doctorat, George Bălan ne-a declarat: „Pentru că era singurul care răspundea de acea materie în instituția respectivă”. La vremea repectivă, în Academia de Poliție mai existau șapte profesori specializați pe domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională.

*

În categoria doctoranzilor lui Oprea din Poliție au intrat:

– Remus Șpan (adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la data susținerii tezei, în 2007);

– Dumitru Pârvu (șeful Poliției Sector 6 la data susținerii tezei – 2007, numit adjunctul șefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea);

– Constantin Bolboșanu (șef Serviciu în cadrul Direcției de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul IGPR la data susținerii tezei – 2007, numit adjunct al șefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea);

– Vasile Toma Rus (fost șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, lector universitar la Universitatea „Spiru Haret” la data susținerii tezei – 2011, numit subsecretar de stat, adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică din cadrul Ministerului de Interne în mandatul de la Interne al lui Gabriel Oprea).

Politicieni și apropiați

În categoria politicienilor intră persoane care au avut legătură cu controlul parlamentar al serviciilor secrete sau al sistemului de apărare:

– Radu Stroe (deputat PNL la data susținerii tezei – 2013, devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL și membru în comisia parlamentară pentru controlul SRI);

– Mihai Stănișoară (deputat la data susținerii tezei – 2011, anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și fost ministru al Apărării);

– Romeo Raicu (vicepreședinte PDL la data data susținerii tezei – 2011, fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE);

– Neculai Onțanu (primarul sectorului 2 la data susținerii tezei – 2010, secretar general al UNPR și prieten cu Gabriel Oprea).

*

Ultima categorie este formată din persoane apropiate fostului vicepremier:

– Loredana Radu (avocată, l-a apărat, printre alții, pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni);

– Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne, decorată de două ori de președintele Traian Băsescu, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler și cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, și o dată de președintele Klaus Iohannis, cu „Steaua României”);

– Adrian Petrache (om de afaceri, cel pe care fostul președinte Traian Băsescu l-a inclus în triunghiul Oprea-Bittner-Petrache prin faimoasa declarație din 2004 – „Gabriel Oprea este șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, din care fac parte Alexandru Bittner și Adrian Petrache”);

– Ioan Șandru (ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al uneia dintre cele mai puternice companii energetice din România, Romgaz).

Am cerut poziția oficială a tuturor celor cărora Gabriel Oprea le-a coordonat teza de doctorat. Cu excepțiile prezentate mai sus (Florian Coldea și George Bălan), ei nu au răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Aceleași comisii de susținere

În toate comisiile de susținere a celor 9 teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia de Poliție s-au aflat aceleași cadre didactice: prof. univ. dr. Luca Iamandi, prof. univ. dr. Ștefan Gheorghe Teodoru, prof. univ. dr. Costică Voicu (fost rector al Academiei de Poliție), prof. univ. dr. Ion Suceavă, prof. univ. dr. Vasile Mihai Ozunu și prof. univ. dr. Gheorghe Toma.

În toate comisiile de susținere a celor 12 teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia Națională de Informații s-au aflat aceleași cadre didactice: prof. univ. dr. Vasile Dîncu (actual vicepremier și fost director al Școlii Doctorale a ANIMV), prof. univ. dr. Constantin Onișor (actual director al Școlii Doctorale a ANIMV), prof. univ. dr. Ion Neagu (coordonatorul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea), prof. univ. dr. Teodor Frunzeti (fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”), prof. univ. dr. Florin Râpan, prof. univ. dr. Gheorghe Toma, prof. univ. dr. Marius Hanganu, prof. univ. dr. Mihai Vasile Ozunu, prof. univ. dr. Țuțu Pișleag, prof. univ. dr. Ștefan Gheorghe Teodoru, conf. univ. dr. Cristian Barna.

*

Iată lista celor 21, în funcție de instituția unde și-au susținut teza de doctorat:

Click pe imagine pentru a o vedea la dimensiune mai mare.
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios