REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

20/07/2016
Angelica Lazăr e al patrulea primar din familie. Fotografii: Raul Ștef

Dinastie la primărie

Claudiu Lazăr îşi soarbe cafeaua pe o terasă cu umbrele galbene. Până în primăvara anului trecut, acest bărbat îndesat, pe care consătenii îl alintă Dudu, a fost primar aici, la Dragu, o comună aflată între dealuri uneori împădurite de la granița Clujului cu Sălajul.

În balconaşul primăriei, muncitorii montează două table pe care au fost desenate steagul României şi cel al Uniunii Europene. Clădirea a fost finalizată în 1975 de primarul Iuliu Lazăr, tatăl lui Dudu, iar renovarea a fost dusă la capăt de primăriţa Rodica Lazăr, mama lui Dudu.

Rodica Lazăr e o femeie descurcăreaţă, care a avut două mandate. Anterior, fusese agentul agricol și secretarul comunei.

În 2012 n-a mai candidat şi a fost ales Dudu. Care știa că ea ştie tot ce mişcă în primărie, aşa că a angajat-o consilier personal.

A rezultat un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la sfârșitul căruia primarul Claudiu Lazăr, aka Dudu, a fost suspendat din funcție.

La alegerile din iunie 2016 însă, oamenii din Dragu au readus dinastia Lazăr la putere. Au ales-o primăriţă pe Angelica, soţia lui Dudu, nora Rodicăi şi a lui Iuliu Lazăr.

Acest articol nu e o investigație. Ci povestea unei familii dintr-o fărâmă de țară care nu înțelege dreptul la vot.

Fostul castel Wesselényi din comuna Dragu e locuit de cai. Foto: Raul Ștef

„Oarecum la noi e moștenire de familie. Socrul meu a fost aproape 18 ani primar, în timpul lui Ceaușescu, apoi a fost soacră-mea, din 2004 în 2012, apoi, până anul trecut, a fost soțul meu, care a fost destituit prin ordin de prefect, că o angajase pe soacră-mea consilier al primarului. Era oarecum permis la vremea aia, dar pe urmă s-a considerat că e conflict de interese. Atuncea, ca să nu ne lăsăm, mai mult la insistența locuitorilor…”

Angelica Lazăr, primarul comunei Dragu, judeţul Sălaj

*

Primărița ne primește într-un birou miniatural, care, în ultimii 12 ani, a fost folosit doar de membrii familiei Lazăr. Pe peretele din dreapta e un dulap în care fișetele și dosarele sunt ordonate ca la bibliotecă.

Claudiu Lazăr e surprins când ne găseşte în birou. Îi explică succint soției sale ce dosare trebuie duse la județ. Le indică cu degetul, să știe de unde să le ia. Ăsta și ăsta.

„Mi le-a lăsat puse ca la copii mici”, surâde primăriţa. Soţul ei refuză orice conversaţie cu noi. E sătul de ziariști de când cu subiectul ANI.

Odată cu funcția, Claudiu Lazăr și-a pierdut și calitatea de funcționar public. Înainte să devină primar, fusese agent agricol al Primăriei conduse de mama sa.

Familia Lazăr a atacat în contencios această hotărâre și speră să aibă câștig de cauză. În acest caz, Claudiu Lazăr s-ar întoarce ca referent agricol, de această dată în subordinea soției.

În birou e cald, remarcă Angelica Lazăr. „Toate geamurile-s la soare”, iar după ora 11 nu mai poți să stai pe scaun. Primărița se retrage în sala de ședințe, unde-i răcoare.

Fostul primar Claudiu Lazăr, zis Dudu.

„Soțul un pic îi supărat, pentru că a avut, spre nenorocul lui, o doamnă viceprimar care, în cei trei ani cât el a fost primar, a avut vreo 11 dosare penale pe rol. Inclusiv eu am fost chemată la DNA de doamna. Ea a candidat deodată cu soțul meu, n-a ieșit primar și de-acolo a început…

El îi foarte-foarte sătul. N-are nici o condamnare, nici o amendă penală. A fost chemat pentru te miri ce. N-au fost martori, dar a trebuit să fim prezenți aproape în fiecare săptămână la Parchet”, spune primăriţa Angelica Lazăr.

Fosta viceprimăriță se numeşte Ioana Boca. Ea este cea care a sesizat ANI în legătură cu conflictul de interese. E vinitură în sat, spune familia Lazăr despre Ioana Boca. Doar s-a măritat la Dragu, iar în 2012 și în 2016 a candidat la primărie din partea UNPR.

A pierdut de fiecare dată. Diferența de anul acesta a fost de 33 de voturi. Familia Lazăr și Ioana Boca se acuză reciproc că, înainte de alegeri, au confecționat flotanți.

De altfel, comuna Dragu din judeţul Sălaj se află printre cele 24 de localități din ţară identificate de EFOR ca atrăgând suspect de multe mutări în perioada aprilie-iunie 2016. Cu 13% a crescut populaţia în acest interval, faţă de cât era anul trecut.

La 1.366 de locuitori, asta înseamnă un plus de circa 170 de persoane în numai trei luni.

„Și noi am putut, bineînțeles, să facem flotanți. Nu zic că nu ne-am făcut, că ne-am făcut. Dar am făcut, în general, la pensionari care îs veniți de la Cluj și care au ce au cu buletinul de Cluj, nu vor să-l schimbe că au diabet, că rețetă, că medic de familie. Au rămas cu ideea asta de pe vremea când erau tineri. Ştiți că era o problemă cu buletinul atunci”, zice primărița Angelica Lazăr.

Întrebăm de ce a candidat, totuși.

Ne răspunde că, după cât au fost „purtați și reclamați”, cei din familia Lazăr au vrut să nu mai fie „de rușinea satului”.

Aşa că au decis să ofere o nouă lecție privind legitimitatea și locul lor în fruntea comunei.

„Asta m-a determinat să candidez, dacă ar fi să vorbim chiar adevărat. Pentru mine era mai bine în învățământ, eram obișnuită și făceam ceea ce știam. Mai mult a fost o ambiție.”

În mandatul său, Angelica Lazăr vrea să asfalteze două străzi rămase nefinalizate de soțul și de soacra ei, să ridice un cămin cultural și o capelă.

„Eu zic că ne descurcăm cu banii din buget. Am moștenit de la soțul meu, că el o strâns de bani cu 100 de mâini. Avem vreo 8 miliarde şi ceva de lei (vechi – n.r.)

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Casa primarilor din Dragu.

Cum ieși din clădirea Primăriei spre dreapta, dai de casa soților Angelica şi Claudiu Lazăr. Are tricolor la poartă. Doi pași mai sus, e fosta școală cu clasele I-IV unde preda primăriţa.

În 2004, soacra ei a câștigat alegerile c-un scor care l-ar fi făcut invidios și pe moș Ilici: 78% din voturi au fost ale Rodicăi Lazăr în anul în care s-a pensionat din funcția de secretar al comunei.

„Din funcția de secretar ajuți foarte mult omul, înțelegeți? Relația mea cu toată comuna a fost una de prietenie, de amiciție. În 2008 am zis – hai să mă mai duc o dată. Mi-am zis: dacă am dus doi primari proști în spatele mele, cred că m-oi descurca! Eram bugetară, am ieșit la pensie cu 380 de lei și așa m-am supărat! Ia să vedem, cum oi ști io duce Primăria asta și ce-oi ști io face?”, spune Rodica Lazăr.

Casa și grădina ei au un aer mediteraneean, scăldat în lumină galbenă, cu greieri pe post de cicade care umplu liniștea. Femeia coboară din grădina de legume ca un personaj dintr-un film franțuzesc.

„Toți mă cunoșteau. Mă știau bine și Prefectura Sălaj, și Consiliul Județean. Dacă o dată pe săptămână mă duceam, duceam actele, dispoziții, hotărâri, pe urmă starea civilă. Și odată am început și am renovat Primăria, tot-tot, de la A-Z, că era ciment pe jos, clădire din ’75. Bărbatu-meu o terminat-o, că era în roșu. Eu am amenajat-o. Nici scaune nu erau, numa’ de lemn, tăt îmi rupeam ciorapii p-aice ni!”

O carieră de succes, explică fosta primăriţă, „depinde de relațiile pe care le ai cu politicienii, pe care să știi să îi rogi să mai primești ceva fonduri”.

Și nu e nevoie doar să ştii cum să ceri, ci și să vii din partidul momentului. „Trebuie să te știi învârti, că, dacă nu te-nvârtești și n-ai pe nime’, nu te-ajută nime’ nimica!”

Rodica Lazăr a învățat asta pe cont propriu. După ce a semnat suplimentarea unor lucrări pentru trei poduri din comună, s-a trezit că nu are bani. A cerut de la București, dar n-a primit decât a zecea parte.

„Asta o fost un pic de prostie a mea. Am semnat niște lucrări suplimentare la poduri. 68.000 de lei în plus. Atâta l-am rugat și atâta i-am scris la Boc când era prim-ministru… Știți cât mi-o dat? 6.000 de lei! Am fost dată pe urmă în judecată de constructori, și-apoi du-o!

Până la urmă, am plătit din fondul de rezervă al Primăriei. Atâta mi-a dat domnul Boc, Doamne, dă-i sănătate! Păi la pedeliști, să vedeți în comuna Hida, pfuai de capul meu, ce și-o lucrat acolo!”, zice femeia, cu obidă.

Foștii primari Rodica și Iuliu Lazăr, socrii actualei primărițe.

Cele trei poduri i-au adus Rodicăi Lazăr un proces, precum și Curtea de Conturi la Primărie. Tot ce cumpărase – mașină, tractor şi buldo-excavator – a fost reținut în contul datoriei către firmele prestatoare.

Rodica Lazăr spune că a asfaltat toată comuna şi că a făcut sală de sport, grădiniță, un cămin de bătrâni și un muzeu de păstrare a tradițiilor. Când a venit Dudu la Primărie, totul era la cheie, zice ea.

„Aveam 66 de ani, băiatul meu lucra în Primărie și i-am zis – hai, du-te tu! Și o ieșit el primar! Cetățenii au încredere în noi. De la mine din birou n-o ieșit nime’ plângând niciodată.”

Alte voci spun însă că fiul și mama – angajată consilier personal – au vrut de fapt să cumpere timp, ca să mai acopere greșelile din mandatele ei.

Atât Rodica Lazăr, cât și bărbatul ei, fostul primar Iuliu Lazăr, sunt exasperați de campania pe care fosta viceprimăriță o face în Dragu. Ei spun că Ioana Boca nu ar juca onest; dovada ar fi că susținătorii acesteia l-au huiduit, înainte de alegeri, pe președintele Consiliului Județean Sălaj.

Dacă încerci să înțelegi mecanismele prin care voturile merg continuu către Lazări, nu vei reuși. Oamenii rezumă situația la un război personal între Lazăr și Boca.

Nu ar fi nimic ciudat în perpetuarea funcției: e doar o râcă.

„Nora mea o candidat din partea PNL. O iubesc oamenii, că de mulți ani o fost învățătoare în Dragu. O mers din casă în casă, n-o făcut adunări populare. Doamna care ne-o făcut nouă probleme, Boca, ea o făcut adunări și n-o avut treabă decât cu familia Lazăr. Că Lazăr așa o făcut și așa o făcut! La ședința de constituire, să vedeți ce-o făcut oamenii cu ea! Să vedeți cum o huiduit-o! O zis unu’ cătă ea: No, dacă dumneata ai zis că dacă la o casă nu-i un prost, la următoarea casă sunt doi proști în Dragu, no, ai văzut ce-o făcut proștii? Că nu te-o mai votat!

Fosta primăriţă Rodica Lazăr

Un sat îmbătrânit.

Iuliu Lazăr se plimbă prin curte ca un leu în cuşcă. Ar interveni în discuție, dar e prudent. Și suspicios: nimeni n-a venit vreodată de la Cluj așa, în dorul lelii. Iar asta „îl pune pe gânduri”, ne mărturisește.

Din punctul lui de vedere, am ajuns la Dragu pentru că am fost „montați” de fosta viceprimăriță.

Dumnezeu ar fi lucrat la Dragu prin mâna soției sale și tot Dumnezeu i-ar fi dat o lecție femeii din opoziție, asta crede fostul primar din vremea comunismului, care a făcut şi școala de partid de la Ștefan Gheorghiu.

„Boca a pornit un război împotriva noastră, și atunci ne-am pus întrebarea: oare femeia asta e în toate facultățile mintale? Trei ani de zile, până l-a destituit pe fiul meu, care a fost ales legal! Atunci ne-am dat seama că asta nu e normală.

Eu sunt credincios, dar Biblia pe care a jurat ea a nesocotit-o împreună cu hotărârea lui Dumnezeu. Așa să ne ajute Dumnezeu! Păi așa i-a ajutat Dumnezeu! Dacă ea a mințit și a înșelat că să-și atingă scopurile… Cine-i cu adevărul ăla rămâne, cine-i cu strâmbătate și cu ideea de a se îmbogăți, cu siguranță pierde tot. Asta e legea!

Suntem pe vremurile în care Dumnezeu lucrează cu mare putere și schimbă toate lucrurile în favoarea celor care cred în Dumnezeu. Or, dacă nu crezi în Dumnezeu, atunci nici în familia ta nu mai crezi, că familia e rânduită de Dumnezeu. Dacă nu crezi în familie, nu crezi nici în societate, nici în țara în care ești, și se bulversează toate lucrurile.

În Psalmul numărul 1, că eu de Biblie vorbesc, spune ‘Ferice de cei care nu se duc la sfaturile celor răi!’ Nimeni n-a putut mobiliza atâția oameni ca s-o răstoarne pe aia, decât Dumnezeu!”

*

Iuliu Lazăr a încercat să mai câștige un mandat de primar și după revoluție. A pierdut. E convins că voturile în favoarea sa au fost anulate. Îi lipseau şapte ca să revină în funcţie.

A văzut înfrângerea ca pe un semn și spune că a fost „călăuzit într-un alt sens”. N-a mai vrut să știe de administrație. Dar soția, apoi fiul, iar acum nora au decis că tradiția poate fi continuată.

Am căutat-o și pe candidata UNPR Ioana Boca, care stă în satul Voivodeni. Opoziția din comună e formată din consilieri UNPR, în timp ce singurul consilier PSD ales în 5 iunie a fost numit viceprimar de noua primăriță liberală, Angelica Lazăr.

Din nou s-au iscat tensiuni. Ioana Boca vorbește despre flotanți plătiți să-și exercite dreptul la vot şi despre microbuze cu romi plecați din sat care ar fi fost aduși acasă în ziua votului, pe cheltuiala familiei Lazăr.

Ea mai susţine că s-au făcut mișmașuri cu subvenții de la APIA, căci Lazării, tradiționalii agenți agricoli ai comunei, știu amplasamentul fiecărui metru pătrat de pământ.

Ioana Boca spune că, în 2012, când a ajuns consilier local și viceprimar, ședințele de Consiliu nu erau consemnate printr-un proces verbal și că membrii Consiliului votau „pe încredere” proiectele prezentate de primarii Lazăr, pentru că nu li se arătau documentele justificative.

În loc de epilog

Deși încremenită sub un soare năucitor, comuna Dragu fierbe la foc mic. Unii oameni spun că se simt neputincioși din cauză că nu pot forța o schimbare. În Dragu nu există canalizare, doar fântâni. Fântâni şi asfalt, un cuvânt cu rezonanțe magice la țară.

A avea asfalt, deci a nu duce tina în casă, asta înseamnă civilizație. Iar primarii cunosc bine această incantație.

Un bădiuc dintr-o curte în care iarba crescuse până la brâu își ascuţea coasa. L-am întrebat de dinastia Lazăr de la primărie.

„Io n-am treabă cu ei! Ei n-au nimic cu mine, io n-am nimic cu ei”.

Amin.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios