01/02/2016
În 2014, Victor Ponta a majorat de 14 ori Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa. Foto: Lucian Muntean

Devalizarea din 2014. Zece informații năucitoare din raportul anual al Curții de Conturi

Curtea de Conturi a României a dat publicității, în 29 ianuarie, „Raportul public pe anul 2014”.

Am selectat 10 informații relevante pentru felul în care sunt cheltuiți banii publici în România.

*

I. În 2014, premierul Victor Ponta a avut la dispoziție un Fond de Rezervă al Guvernului de peste 2,3 miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de euro.

Acest Fond a crescut de 14 ori în decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, în bugetul inițial, la 2,34 de miliarde de lei. Ca o comparație, cam tot atât a fost și bugetul general al Justiției, în același an.

Curtea de Conturi notează că „pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate la categoria Urgente sau Neprevăzute”, conform dispozițiilor legale de alocare a banilor din acest Fond.

II. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto nu mai puțin de 63,1% din bugetul de bunuri și servicii. „Neeficient”, este verdictul Curții de Conturi.

„DLAF nu a respectat principiile economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice”, se spune în Raport.

De asemenea, în document se consemnează că Departamentul de Luptă Antifraudă nu are niciun angajat la propriul departament de audit intern.

III. În 2014, Ministerul Afacerilor Interne a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilități de la sediul Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu. Sediul este un imobil pe care AID l-a închiriat de la Minister.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Tot în legătură cu MAI, Raportul consemnează că angajații acestui Minister nu au trecut în evidențele contabile aparatura primită gratuit în cadrul unui contract cu Orange…

IV. Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), aflată în coordonarea premierului, a avut la dispoziție, în 2014, un credit bugetar inițial de 263,4 milioane de lei, dar a sfârșit prin a face plăți de 625,8 milioane de lei.

ANRP se află în centrul unei ample anchete a DNA, potrivit căreia cei mai importanți beneficiari ai sumelor plătite de Agenție în perioada 2009-2011 sunt parlamentari și alți politicieni.

Aceștia au primit despăgubiri de zeci sau sute de ori mai mari decât valoarea reală a proprietăților pentru care cumpăraseră drepturi litigioase.

V. Ministerul Sănătății a primit gratuit, de la Ministerul pentru Societatea Informațională, 5.591 de „licențe perpetue pentru pachete software”, în sumă estimată de 5,4 milioane de lei. Ministerul Sănătății nu a făcut nimic cu cele peste 5.591 de licențe. Nimic.

VI. Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), instituția care asigură salarizarea preoților și construirea de lăcașe de cult, a fost în 2014 în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului Victor Ponta.

SSC a cheltuit 434,8 milioane de lei. În același an, bugetul pentru Tineret și Sport a fost de 392,6 milioane de lei.

VII. Ministerul Muncii a calculat greșit asigurările care trebuiau plătite pentru mai multe drepturi salariale obținute în instanță, aplicând greșit cota de contribuții la asigurările sociale. Bugetul consolidat a fost astfel păgubit cu 363.000 de lei.

VIII. Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare este o instituție din subordinea Ministerului Educației.

În 2014, această agenție a achitat 14,2 milioane de lei unor companii de IT care, la controlul Curții, n-au putut dovedi că produsele furnizate ar fi fost „noi, nefolosite și de ultimă generație, necesare modernizării infrastructurii de date administrate de entitate, în conformitate cu specificațiile tehnice prevăzute în propunerea tehnică, însoțite de toate documentele prevăzute în caietul de sarcini”.

IX. Ministerul Agriculturii nu poate justifica prin documente cheltuirea a 2 milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat 3 zile, 12-15 februarie 2014.

Este vorba de BIOFACH, cel mai mare eveniment de profil, care s-a ținut la Nürnberg. În cadrul deplasării, Ministerul Agriculturii a organizat și conferința „Strategia Dunării – Oportunități pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Europa Centrală și de Est”.

X. 18,4% din cheltuielile bugetului de stat reprezintă cheltuieli de personal – adică salariile angajaților și ale colaboratorilor.

*

Raportul integral pe 2014 poate fi citit aici. În urma constatărilor făcute, Curtea de Conturi a depus la DNA 127 de sesizări.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...