14/06/2017
Marius Andruh este membru titular al Academiei Române din 2009. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Demisia președintelui CNATDCU: Marius Andruh îl acuză pe ministrul Educației că distruge credibilitatea Consiliului

Academicianul Marius Andruh a demisionat, marți, 13 iunie, din funcția de președinte al Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pe care a ocupat-o timp de șase luni. El spune că are loc un atac la credibilitatea instituției care a dat verdicte de plagiat în cazul tezelor de doctorat semnate de Gabriel Oprea, Victor Ponta și Petre Tobă.

Academicianul se referă la deciziile ministrului Educației, Pavel Năstase, care a schimbat structura și componența CNATDCU printr-un ordin publicat luni, 12 iunie, în Monitorul Oficial.

Acest ordin vizează suplimentarea comisiilor de specialitate ale CNATDCU cu 140 de membri și a Consiliului General cu 8 membri. Doar că, în urma acestor schimbări, sunt înlocuiți aproape o treime dintre membrii Consiliului General al CNATDCU, inclusiv toți cei trei vicepreședinți: Vasile Brânzănescu, Dan Bob și Dan Floricău.

Andruh consideră că aceste schimbări afectează continuitatea și credibilitatea activității CNATDCU.

În demisia sa, pe care i-a transmis-o ministrului Pavel Năstase, Marius Andruh a motivat:

„Am luat această decizie ca urmare a schimbărilor operate în componența CNATDCU, în baza Ordinului nr. 3991/2017, publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial. Au fost schimbați în mod netransparent și fără nicio justificare președinți de comisii și, implicit, cei trei vicepreședinți, fără o evaluare prealabilă a activității acestora și fără informarea Consiliului General despre eventualele nereguli constatate, în condițiile în care, în repetate rânduri, v-ați declarat mulțumit de activitatea CNATDCU.

Mai mult, în anumite comisii au pătruns cadre didactice/cercetători a căror activitate științifică este contestată de către comunitatea academică, ceea ce se va răsfrânge asupra activității și credibilității CNATDCU”.

Pavel Năstase: „Nu a fost nimeni dat afară”

Contactat pentru lămuriri, ministrul Educației, Pavel Năstase, și-a exprimat regretul pentru decizia lui Marius Andruh. El susține că nu a operat decât suplimentarea unor locuri, în funcție de necesități.

„Aceste schimbări s-au produs în condițiile în care nu aveam evaluatori suficienți la anumite comisii. Anumite subcomisii nu aveau niciun evaluator. Eu am schimbat doar președinții unor comisii, în urma unor evaluări. Există contestații asupra tezelor de doctorat pe care le-au analizat comisiile respective.

Nici din Consiliul General, nici din comisiile de specialitate nu a fost nimeni schimbat. Membrii comisiilor au rămas cei care au fost înainte, cu o singură excepție, unde un domn nu a avut recunoașterea universității. În rest, sunt membri noi, dar nu a fost nimeni dat afară din comisii și nici din Consiliul General”, a declarat Pavel Năstase pentru PressOne.

Ministrul afirmă că selecția noilor membri a fost făcută conform criteriilor stabilite de lege și consideră subiectivă ipoteza conform căreia anumiți membri nu ar corespunde exigențelor comunității academice.

Ca o reacție la aceste evenimente, Platforma România 100, condusă de Dacian Cioloș, atrage atenția într-un comunicat că ordinul ministrului Educației vizează înlocuirea unor personalități-cheie în deciziile de plagiat date în trecut de CNATDCU.

„Una dintre cele mai importante comisii, cea de știinte juridice, are din această săptămână un nou președinte, profesorul Viorel Roș de la Universitatea «Nicolae Titulescu».

Ministrul Năstase a decis să-l înlocuiască pe Mircea Bob, profesor la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.

Schimbarea președintelui comisiei de matematică a produs revolta membrilor comisiei, care și-au dat demisia în bloc”, se arată în comunicat.

Mai multe detalii despre acest episod a oferit pentru PressOne matematicianul Sergiu Moroianu, fost membru în comisia de matematică a CNATDCU până în luna noiembrie 2016.

„Acum două zile, cel puțin 6 din cei 10 membri rămași după plecarea mea și-au dat demisia, în semn de protest față de numirea domnului profesor pensionar Ion Chițescu ca președinte al comisiei de matematică.

Și eu consider că domnul Chițescu, care mi-a fost de altfel profesor în anul I la Analiză matematică, nu are, din păcate, anvergura și prestigiul științific necesare pentru o astfel de poziție de administrator și arbitru al matematicii românești”, a declarat matematicianul Sergiu Moroianu.

Noi comisii de analiză a plagiatelor

Pe lângă modificările din componența comisiilor de specialitate și din Consiliul General, un al doilea ordin publicat luni în Monitorul Oficial vizează Comisiile de Analiză a Contestațiilor (CAC) pentru fiecare domeniu în parte.

Aceste structuri erau formate în interiorul CNATDCU în funcție de fiecare caz analizat, astfel încât să se evite crearea unor conflicte de interese.

„Acele comisii existau și înainte și nu întotdeauna au fost stabilite de CNATDCU, au fost numite prin ordin de ministru în 2012.

Important e cum faci selecția oamenilor ca acolo să ajungă cei mai buni. Trebuie văzut dacă într-adevăr cei noi care au intrat reprezintă vârful mediului academic.

Eu cred în predictibilitate. Nu poți spune că, la un ministru sau la un guvern, cineva e bun, iar la altcineva nu e bun”, a comentat pentru PressOne profesorul universitar Daniel David, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...