Marius Andruh este membru titular al Academiei Române din 2009. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Marius Andruh este membru titular al Academiei Române din 2009. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
14/06/2017
Demisia președintelui CNATDCU: Marius Andruh îl acuză pe ministrul Educației că distruge credibilitatea Consiliului
Academicianul Marius Andruh a demisionat, marți, 13 iunie, din funcția de președinte al Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pe care a ocupat-o timp de șase luni. El spune că are loc un atac la credibilitatea instituției care a dat verdicte de plagiat în cazul tezelor de doctorat semnate de Gabriel Oprea, Victor Ponta și Petre Tobă.
Academicianul se referă la deciziile ministrului Educației, Pavel Năstase, care a schimbat structura și componența CNATDCU printr-un ordin publicat luni, 12 iunie, în Monitorul Oficial.
Acest ordin vizează suplimentarea comisiilor de specialitate ale CNATDCU cu 140 de membri și a Consiliului General cu 8 membri. Doar că, în urma acestor schimbări, sunt înlocuiți aproape o treime dintre membrii Consiliului General al CNATDCU, inclusiv toți cei trei vicepreședinți: Vasile Brânzănescu, Dan Bob și Dan Floricău.
Andruh consideră că aceste schimbări afectează continuitatea și credibilitatea activității CNATDCU.
În demisia sa, pe care i-a transmis-o ministrului Pavel Năstase, Marius Andruh a motivat:
„Am luat această decizie ca urmare a schimbărilor operate în componența CNATDCU, în baza Ordinului nr. 3991/2017, publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial. Au fost schimbați în mod netransparent și fără nicio justificare președinți de comisii și, implicit, cei trei vicepreședinți, fără o evaluare prealabilă a activității acestora și fără informarea Consiliului General despre eventualele nereguli constatate, în condițiile în care, în repetate rânduri, v-ați declarat mulțumit de activitatea CNATDCU.
Mai mult, în anumite comisii au pătruns cadre didactice/cercetători a căror activitate științifică este contestată de către comunitatea academică, ceea ce se va răsfrânge asupra activității și credibilității CNATDCU”.
Pavel Năstase: „Nu a fost nimeni dat afară”
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Contactat pentru lămuriri, ministrul Educației, Pavel Năstase, și-a exprimat regretul pentru decizia lui Marius Andruh. El susține că nu a operat decât suplimentarea unor locuri, în funcție de necesități.
„Aceste schimbări s-au produs în condițiile în care nu aveam evaluatori suficienți la anumite comisii. Anumite subcomisii nu aveau niciun evaluator. Eu am schimbat doar președinții unor comisii, în urma unor evaluări. Există contestații asupra tezelor de doctorat pe care le-au analizat comisiile respective.
Nici din Consiliul General, nici din comisiile de specialitate nu a fost nimeni schimbat. Membrii comisiilor au rămas cei care au fost înainte, cu o singură excepție, unde un domn nu a avut recunoașterea universității. În rest, sunt membri noi, dar nu a fost nimeni dat afară din comisii și nici din Consiliul General”, a declarat Pavel Năstase pentru PressOne.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Cursurile de investiții care îți promit că te fac milionar printr-o formulă magică. Cum operează firmele de „pariuri la bursă”, ale căror proprietari se filmează în avioane de lux pentru Tik Tok
O firmă care își face agresiv reclamă pe internet spune că are în buzunar o „metodă revoluționară” de a juca la bursă. Pentru a ajunge la acest secret, trebuie însă să plătești 10.500 de euro pentru un „program de mentorat.”
Ministrul afirmă că selecția noilor membri a fost făcută conform criteriilor stabilite de lege și consideră subiectivă ipoteza conform căreia anumiți membri nu ar corespunde exigențelor comunității academice.
Ca o reacție la aceste evenimente, Platforma România 100, condusă de Dacian Cioloș, atrage atenția într-un comunicat că ordinul ministrului Educației vizează înlocuirea unor personalități-cheie în deciziile de plagiat date în trecut de CNATDCU.
„Una dintre cele mai importante comisii, cea de știinte juridice, are din această săptămână un nou președinte, profesorul Viorel Roș de la Universitatea «Nicolae Titulescu».
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ministrul Năstase a decis să-l înlocuiască pe Mircea Bob, profesor la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.
Schimbarea președintelui comisiei de matematică a produs revolta membrilor comisiei, care și-au dat demisia în bloc”, se arată în comunicat.
Mai multe detalii despre acest episod a oferit pentru PressOne matematicianul Sergiu Moroianu, fost membru în comisia de matematică a CNATDCU până în luna noiembrie 2016.
„Acum două zile, cel puțin 6 din cei 10 membri rămași după plecarea mea și-au dat demisia, în semn de protest față de numirea domnului profesor pensionar Ion Chițescu ca președinte al comisiei de matematică.
Și eu consider că domnul Chițescu, care mi-a fost de altfel profesor în anul I la Analiză matematică, nu are, din păcate, anvergura și prestigiul științific necesare pentru o astfel de poziție de administrator și arbitru al matematicii românești”, a declarat matematicianul Sergiu Moroianu.
Noi comisii de analiză a plagiatelor
Pe lângă modificările din componența comisiilor de specialitate și din Consiliul General, un al doilea ordin publicat luni în Monitorul Oficial vizează Comisiile de Analiză a Contestațiilor (CAC) pentru fiecare domeniu în parte.
Aceste structuri erau formate în interiorul CNATDCU în funcție de fiecare caz analizat, astfel încât să se evite crearea unor conflicte de interese.
„Acele comisii existau și înainte și nu întotdeauna au fost stabilite de CNATDCU, au fost numite prin ordin de ministru în 2012.
Important e cum faci selecția oamenilor ca acolo să ajungă cei mai buni. Trebuie văzut dacă într-adevăr cei noi care au intrat reprezintă vârful mediului academic.
Eu cred în predictibilitate. Nu poți spune că, la un ministru sau la un guvern, cineva e bun, iar la altcineva nu e bun”, a comentat pentru PressOne profesorul universitar Daniel David, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this