Bătălia Bastarzilor este inspirată din bătălia de la Cannae, din anul 216 d.H. , una dintre victoriile strălucite ale lui Hannibal împotriva Romei.
Bătălia Bastarzilor este inspirată din bătălia de la Cannae, din anul 216 d.H. , una dintre victoriile strălucite ale lui Hannibal împotriva Romei.
28/06/2016
De ce "Game of Thrones"
Am ajuns de unde am plecat în 2011: familia Stark s-a întors în castelul Winterfell.
Peste King’s Landing domnește un Lannister mai crud ca oricare, iar dinspre mare vine provocarea: corăbii războinice și o Regină-dragon.
Iubirea s-a despărțit în cele din urmă de datorie, iar cei vinovați au plătit cu sânge. De-acum, e pe viață și pe moarte. All men must die. Winter has finally come.
La finalul sezonului VI, am întrebat fani ai Game of Thrones care sunt secvențele lor preferate și de ce cred că e atât de iubit serialul.
*
De ce ne place Game of Thrones?
„Pentru că pare (și poate este) cea mai complexă lume, care te ține alert cu toate organele, care îți forțează limitele gândirii (filosofice, etice, politice, geografice, militare, psihologice, sexuale etc) sau în care poți evada, fără să spui nimănui, pentru a justifica tot ce-i în neregulă cu tine.
Dacă frustrarea, violența și puterea ar fi ingrediente într-un cocktail, i-am spune #GoT și l-am bea în neștire. Pentru că ne face să ne simțim acceptați, pentru că sărbătorește diversitatea, răsturnarea de situații, imboldul, drumul, strategia – tot ce, în mare parte, ne lipsește deseori și ce ne poate seduce…
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Da, #GoT e o lecție de seducție, e femeia ideală din revistele pentru bărbați, bărbatul ideal din revistele pentru femei și, cu puterea miilor de gheișe, combină într-un episod toate ingredientele.
Ne place pentru că, dincolo de curiozitate, ne satisface sau ne înlocuiește nevoia de viciu, chiar și a unui simplu pariu: câștigă mândria, prostia, igoranța, anduranța, duritatea, păcatul, perseverența, dragostea oarbă, corectitudinea, abnegația, parșivenia, bastardul, femeia?
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Rezultate alegeri: România în șoc. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Te uiți să vezi dacă-l înghite pământul pe ăla rău, să te bucuri pentru calul pe care pariezi, sau să te simți safe când te surprinzi zâmbind ca Sansa după ce-l vede pe Ramsey Bolton sfâșiat de câini.
Ne place pentru că ne face să călătorim, indiferent de traseul pe care îl alege pentru noi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ne place pentru că funcționează la fel de bine pentru omul de rând care știe regulile unei telenovele, și pentru tocilarii specialiști în fantasy și boardgame-uri, și pentru cinefili, și pentru snobi.
Ne place pentru că, indiferent de locul și anturajul vizionării, ne dă senzația de împreună în aceeași bulă, acceptați cu toate cele bune și cele greșite ale noastre.
Secvența preferată e greu de ales. Îmi place scena în care Tyrion Lannister adună și încurajează soldații înainte de Bătălia de la Blackwater, mă bântuie scenele de tortură la care Ramsey Bolton îl supune pe Theon Greyjoy – în special momentul în care, chipurile, îi ucide atacatorii, pentru a-l face să aibă încredere în el, discursul lui Littlefinger către Varys, în sezonul 3, despre ambiție și minciună.
Scenele cu Daenerys mâncând inima unui cal sau ieșind goală din flăcări și fum, ba cu dragonii, ba cu un khalasar după ea, ba eliberând sclavi, conversațiile dintre Arya și Tywin Lannister, scena de luptă în care Arya Stark și The Hound ucid 5 Lannisteri într-un han, scena în care Ygritte trage săgeată după săgeată în Jon Snow, care-i sigur că iubita lui nu-l va ataca…
Penitența lui Cersei pe drumul rușinii, scena în care Littlefinger îi povestește Sansei despre Lyanna Stark, discuția dintre Aemon Targaryen și Jon Snow despre alegerea dintre onoare și dragoste sau familie ori momentul în care Catelyn Stark se învinovățește pentru destinul trist al familiei ei, pentru că întâi și-a dorit ca Jon Snow să moară.
Iar apoi n-a putut să-și țină promisiunea față de zei – să îl iubească pe Jon Snow ca și cum ar fi fost copilul ei… Super lecție de actorie de la Michelle Fairley.
Dar secvența preferată va rămâne, cred, cea care o are protagonistă pe Daenerys Targaryen în lanțuri, în The House of the Undying, privindu-și dragonii mici, și înfruntând apoi cu ajutorul lor vrăjitorii care o țineau prizonieră și care brusc își găsesc sfârșitul în flăcări…”
Anca Macoviciuc, producătorul matinalului
la Radio TANANANA, autor macopedia.ro
*
E ca și cum m-aș uita la „Lord of the Rings” fără sfârșit
„Cele două dimensiuni esențiale care-l fac aproape perfect sunt:
1) Este extrem de bine realizat, iar imersiunea, pentru un autodidact superficial, este totală, fără să recurg la ecrane mari și sisteme 5.1 surround. E printre puținele seriale pe care le pot urmări pe un ecran de telefon, cu niște căști ieftine, în centrul unei intersecții aglomerate. Multitudinea de fire epice formează cea mai fină mătase așternută peste simțurile mele.
Desigur, probabil că are multe defecte de regie, filmare, montaj, însă, inconștient, am ales să nu le văd și să le consider artefacte ce contribuie, de fapt, la perfecțiunea lui. E ca și cum m-aș uita la Lord of the Rings fără sfârșit. Cumva, poate că așa se poate percepe nemurirea, la fel ca atunci când mă uit la serial.
2) Libertatea pe care o au eroii din carte, din film. Acolo, în numele dreptății şi iubirii se înfăptuie multe grozăvii care în lumea noastră modernă sunt stigmatizate, interzise, condamnate. Personajele negative nu sunt terne, de pildă Ramsey pare complex și fără margini în cruzimea lui. Mă las, cu voluptate, speriat de un astfel de personaj. Nu pot spune asta despre multe dintre producțiile hollywodiene.
Pentru 60 de minute, ești transportat într-o altă dimensiune, fie ea și artificială. Măcar dimensiunea asta are certitudinea artificialului. Nu cred că există mulți indivizi în lumea asta să nu-și găsească ușor o proiecție într-unul dintre personaje și, de asemenea, la fel de ușor să găsească un personaj pe care să-l deteste involuntar, imediat, fără efort.
Cumva, serialul ăsta este pentru noi toți și, deopotrivă, doar pentru mine. George RR Martin a scris o capodoperă: trebuie să fie așa, de vreme ce a ieșit un serial extraordinar.”
Bogdan Dumitru, matematician
Oțelul valyrian, metalul care nu are nevoie să fie ascuțit și-i poate ucide pe White Walkers, are un echivalent istoric. Potrivit unor surse, scriitorul George RR Martin s-a inspirat din povestea oțelului de Damasc.
Săbiile confecționate din oțelul de Damasc erau faimoase datorită unei rețele de nervuri amintind de imaginea râurilor curgând spre mare. Sunt acele săbii care au născut legenda firului de păr care este tăiat când le atinge.
A fost un efect-bulgăre
„Dacă trebuie să aleg − atenție, *SPOILER MASIV* −, este scena cu Arya din ultimul episod. În primul rând, e o surpriză unde a ajuns de când am lăsat-o în episodul trecut, este ceva la care nu ai cum să te aștepți.
O fată îi servește masa lui Walder Frey, și ea atrage atenția, că îi este necunoscută. Când întreabă de fiii săi, ea spune că sunt cu el și, ridicând o bucată de pâine (sau ceva mâncare, nu e prea clar ce), se vede un deget în mâncare.
În momentul ăsta, fata își trage pielea de pe față, și de sub ea, se vede fața Aryei. În fine. Arya își spune speech-ul, răzbunare, bla, bla și îi taie gâtul lui Frey.
De ce mi-a plăcut? Pentru că Arya a devenit No One, și demonstrează ca Jaqen H’ghar a avut dreptate să o lase să plece, pentru că antrenamentul ei e gata. Arya a devenit un asasin.
De ce e așa urmărit serialul? În primul rând, a fost din cauza unui efect-bulgăre, cel puțin la început. Cărțile aveau notorietate, era normal să se facă tam-tam pe seama serialului. Asta a atras oameni care nu știau cărțile, cum este și umilul necititor de față.”
Alex Bartiș, 27 ani, programator
Potrivit Time Magazine, Hafþór Júlíus Björnsson, care îl joacă pe Muntele, e al treilea cel mai puternic om de pe pământ. Și, da, dacă ar vrea, ar putea să facă acea chestie unui craniu de om. So sorry, Oberyn…
Sparge rutina de happy-end
„Secvența mea preferată e faza când Cersei Lannister îi aplică același tratament tipei care a torturat-o când era întemnițată. Confess, confess… zice Cersei, ca apoi să mărturisească ea tot.
Și cireașa de pe tort e când îl pune, la sfârșit, pe Sir Gregor să o violeze, în timp ce ea pleacă zicând : Shame, shame, shame.
De ce e atât de urmărit serialul? Pentru că sparge rutina de happy-end hollywoodiană. Aici, ca în viața reală, dacă ceva poate merge rău, va merge. Mi se pare mult mai real.”
Ovidiu B., 34 de ani, informatician
Dragonii creați pentru serial sunt inspirați de viața reală a unor… gâște, șopârle și lilieci. Revista Wired descrie pe larg rețeta perfectă de dragon.
E ca un drog
„Am ajuns să urmăresc GoT fiindcă un amic, nu spui cine, îmi tot pomenea de el. Că-i fain, că-i musai să-l văd etc. Am rezistat până într-o zi, când mi-am spus hai să văd ce-i și cu serialul ăsta.
Am vizionat primul episod și apoi am îngurgitat pantagruelic toate episoadele existente atunci (vreo patru serii) cam într-o săptămână.
Cred că este urmărit fiindcă e ca un drog, întotdeauna următorul episod e cel mai bun. O săptămână trece repede în sezon, dar pauza dintre sezoane se prelinge ca smoala înghețată. Aștepți noul sezon și te tot gândești dacă să te apuci de carte, căci poate vei fi mai rapid.
Surprinde de multe ori cu întorsături logice și ilogice. Secvența mea preferată e o încoronare mult dorită de personaj, care-i este făcută cadou, vorbesc aici de încoronarea lui Viserys Targaryen.
Nu spun mai multe, cei care l-au văzut știu despre ce vorbesc. Iar celorlalți le spun – E de ajuns să vedeți primul episod pentru a intra în horă.”
Lucian Ancu, 34 de ani, fizician
Contra sumei de 3000 de dolari, ați putea intra în posesia unui pui de lup asemănător celor care îi protejează pe copiii familiei Stark. O asociație din SUA, American Alsatian Breeders Association, a reușit să obțină o specie asemănătoare lupului din GoT – Canis dirus -, care a dispărut acum vreo 10.000 de ani.
Primul schelet al speciei a fost descoperit în 1854 în Ohio, SUA. Se presupune că forța mușcăturii sale era mai mare decât a oricărei alte specii canine existente vreodată.
„Eu voi fi campionul tău”
„Secvența mea preferată: Tyrion e în închisoare, fiind acuzat de uciderea lui Joffrey. Oberyn Martell apare și îi povestește cum l-a cunoscut când era doar un bebeluș, cum Cersei îl ura încă de atunci, considerându-l vinovat de moartea mamei lor (care a murit când l-a născut pe Tyrion).
Oberyn îi spune lui Tyrion că vrea dreptate pentru sora lui, Elia, care a fost ucisă de Gregor Clegane, aflat în slujba Lannisterilor. Vrea dreptate și vrea să-l ajute și pe Tyrion, pe care-l consideră nevinovat, și atunci e dispus să lupte pentru el. Cu ochii în lacrimi, Oberyn îi spune lui Tyrion: „Eu voi fi campionul tău!”
Bogdan, 36 de ani, economist
*
Serialul Game of Thrones este cea mai piratată producție de-a lungul timpului. După sezonul 6, care s-a încheiat în 27 iunie, va mai exista cel puțin unul, care va rula în 2017.
Producția unui episod costă, în medie, 6 milioane de dolari, iar serialul este filmat în 6 țări de pe 3 continente.
În 2012, după ce a câștigat un Emmy pentru rolul lui Tyrion Lannister, Peter Dinklage a devenit cel mai bine plătit actor al serialului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this