Dr. Paula Negoescu. Foto: Charlie's Clinic Vet
21/12/2023
De ce animalele de companie nu sunt cadouri de Crăciun. „Este vorba de responsabilitate. Fiecare persoană trebuie să își aleagă un animal după ce se informează”
În ciuda avertismentelor veterinarilor și ale organizațiilor de protecție a animalelor, în mai puțin de cinci zile, în multe case de români, sub brad, în dimineața de Crăciun, vor apărea pui de căței sau pisică.
Însă îngrijirea unui animal de companie reprezintă o responsabilitate mare, pe o perioadă de timp îndelungată - un aspect pe care puțini îl iau în considerare când decid să cumpere un animal „pentru că așa vrea copilul”. Iar pentru un stăpân neinformat și deja epuizat de responsabilitățile vieții de zi cu zi, entuziasmul de la început se poate disipa când animalul începe să-și facă nevoile în casă sau să roadă pantofi - cu alte cuvinte, să necesite timp, atenție și educație.
În plus, multe persoane decid să cumpere animale drept cadouri de Crăciun și fără să ia în calcul riscurile legate de sănătatea animalului, care uneori e vândut cu vaccinuri fictive și e provenit din monte necontrolate. Confruntați cu cheltuielile și povara emoțională a unui animal bolnav, unii stăpâni preferă să abandoneze „cadoul” pe stradă sau la adăpost.
„În momentul în care îți iei un animăluț trebuie să ți-l asumi. Nu este un lucru pe care îl iei și îl arunci după aia. Pentru că asta se întâmplă foarte frecvent. Am găsit animale părăsite în fața clinicii, aruncate în pungi. Dacă îți iei un animal, trebuie să ai resurse atât de timp, cât și financiare. Trebuie să îi porți de grijă pe o perioadă de 14-15 ani”, explică medicul Paula Negoescu.
Paula este medic veterinar și fondatoare a Charlie’s Clinic Vet. PressOne a vorbit cu ea despre ce responsabilități presupune un animal de companie, de ce nu este un cadou potrivit de Crăciun potrivit și ce riscuri există când luăm animalele din locuri neverificate.
PressOne: De ce nu e în regulă să dăruim animale de Crăciun?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Paula Negoescu: Consider că fiecare persoană ar trebui să-și aleagă un animăluț exact pe sufletul lui, în funcție de disponibilitatea pe care o are pentru acesta. Adică să nu i se ofere un câine care are nevoie de extrem de multă mișcare, plimbări, activitate, de stimulare, unei persoane care lucrează de dimineața până seara la birou. Cred că fiecare om trebuie să se informeze înainte să-și ia un animal, ca să vadă dacă poate să-i ofere condițiile pentru o viață armonioasă.
PressOne: Dar în cazul copiilor?
P. N.: De obicei, copiii își doresc foarte mult animale, pentru că sunt drăguțe. Și ajung să aibă grijă de ele, evident, părinții, care de fapt nu și le doreau și nu au timp de ele. La fel, aceeași poveste. Este foarte sănătos ca un copil să crească cu un animal. Îi dezvoltă toleranță, îi dezvoltă iubire față de animale, dar cu asumarea părinților din toate punctele de vedere.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Statul finanțează indirect răspândirea de dezinformare în rândul credincioșilor, ai căror lideri spirituali fac jocuri politice. Bugetul pentru Culte a crescut cu 60% în ultimii ani
Guvernul a suplimentat printr-o Hotărâre din 7 noiembrie 2024 - cu 16 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale - bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 195 de milioane de lei (aproximativ 39 milioane de euro).
PressOne: De ce e important să avem grijă de unde luăm, în general, un animal de companie?
P. N.: Acest aspect este foarte important din mai multe cauze. Trebuie să ne asigurăm că părinții au fost împerecheați corespunzător, din cauza modificărilor genetice care pot apărea (într-o montă necontrolată, spre exemplu, între mamă și fiu, n.r.).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Trebuie să cunoaștem și mediul în care a trăit animalul, dacă a stat undeva afară unde au fost paraziți externi sau alte tipuri de insecte care pot transmite diferite boli.
Trebuie să știm dacă părinții au fost deparazitați, vaccinați, au fost testați pentru diferite boli genetice. Asta dacă vorbim despre pisici de rasă, care au foarte multe predispoziții la boli de inimă și de rinichi ce se pot transmite la puiuți. Boli destul de grave, ce necesită o monitorizare atentă, vizite foarte dese la veterinari și costuri destul de mari.
PressOne: Care sunt cele mai grave boli pe care le poate avea un animal când îl cumperi, spre exemplu, de pe site-uri de anunțuri online?
P. N.: Putem să vorbim despre boli acute, infecțioase, de exemplu, panleucopenia felină. Este o boală foarte des întâlnită la pisici, foarte gravă, acută, cu o rată de mortalitate foarte mare. Există vaccin pentru ea, dar sunt foarte mulți așa ziși „crescători”, care nu vaccinează nici părinții, nici puii.
De asemenea, îi vând de la vârste mult mai fragede decât ar trebui, nedeparazitați și nevaccinați, fără niciun control în prealabil la veterinar, cu un carnet fals sau date false în carnet. Noi nu le luăm în considerare dacă nu sunt parafate.
La câini vorbim despre același tip de virus, parvoviroză canină.
Costurile ce implică tratarea acestor boli sunt destul de mari, pentru că trebuie ca animalul să stea la terapie intensivă, iar tratamentul costă destul de mult. Asta în cazul celor care reușesc să treacă prin boală.
PressOne: Cum pot fi prevenite și combătute bolile acestea?
P. N.: Prin vaccinare și printr-un mediu curat. La clinică, la Charlie’s Clinic Vet, facem vaccinări și tratamente, transfuzii, analize - depinde de patologie. Dacă vorbim de parvovirus (la câini, n.r.), din păcate tratamentul este doar de susținere, pentru că este o boală finală, adică administrezi un tratament prin care ajuți organismul să treacă prin toate etapele bolii. Antibiotice, antimicrobiene, vitamine, aminoacizi, analgezice, tot felul de produse pentru stimulare a imunității. Depinde și de caz și de manifestare. De asta trebuie să te interesezi de la început (de unde iei animalul, n.r.), tocmai ca să nu ai o surpriză.
În afară de aspectele financiare, mai intră și aspectul emoțional. Este neplăcut mai ales când este pentru copilul tău.
PressOne: Poți să îmi spui mai multe despre importanța vaccinării?
P. N.: Bolile pentru care există vaccin sunt foarte des întâlnite, sunt grave, costisitoare și mortale. Plus că există boli care se transmit și la oameni - cum ar fi leptospiroza.
PressOne: De ce e important să sterilizăm animalele?
P. N.: Pentru a se evita înmulțirile necontrolate. În afară de asta, este important pentru a preveni anumite boli care au o componentă hormonală.
De exemplu, la femele putem vorbi despre cancer mamar sau despre hipertrofia de glandă mamară, care este o inflamație extrem de puternică și dureroasă, care se tratează cu produse hormonale, care, la rândul lor, pot crea alte probleme de sănătate. Sunt destul de multe afecțiuni grave care pot apărea. Desigur că nu apar la toate femelele nesterilizate, dar incidența este foarte mare.
La masculi pot apărea problemele la nivelul prostatei, cancer testicular, probleme comportamentale, agresivitate, și față de oameni, și, mai ales, față de alți masculi. La femele, dacă nu sunt castrate înainte de primul ciclu menstrual crește incidența apariției afecțiunilor.
Masculii însă se castrează în funcție de talie. Taliile mari mai târziu, cele mici mai devreme, deoarece este făcută o asociere între hormonii sexuali și metabolismul creșterii pentru animalele de talie mare.
Dar, cel mai important, sterilizarea reduce și riscul abuzului asupra animalelor nedorite, de care stăpânii nu mai știu cum să scape. Există multe persoane cu suflet bun care strâng animale de pe stradă și le aduc la clinică pentru tratamente. Suntem alături de ei, încercăm să reducem costurile, tratând totuși animalele, dar ideal ar fi ca ele să nu mai ajungă pe stradă de la bun început.
PressOne: Care sunt cele mai frecvente mituri când vine vorba de sterilizare?
P. N: Că o să devină obez după sterilizare. Nu este adevărat, animalele devin obeze pentru că proprietarii nu cântăresc mâncarea corespunzător, o administrează la discreție și nu oferă suficientă mișcare. Într-adevăr, după sterilizare metabolismul scade un pic și atunci animalele sunt mai predispuse să se îngrașe. Dar dacă tu ca proprietar ai grijă de aceste aspecte, nu se va întâmpla decât în cazuri extraordinare.
De asemenea, pentru cei care așteaptă ca animalul lor „să facă sex măcar o dată, ca să se bucure de plăcere”: pentru animale nu e plăcut, ci un instinct de reproducere. Chiar din contră, masculii devin agitați, nu mai mănâncă, nu mai beau apă, nu-i ajută cu nimic.
PressOne: Dacă nu avem bani, unde putem steriliza un animal?
P. N.: Există campanii de sterilizare gratuite. Mai ales în ultimii ani am văzut campanii din ce în ce mai dese (unele dintre ele organizate chiar de ASPA, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, n.r.)
PressOne: Cât de complicată e procedura de sterilizare?
P. N.: Nu este complicată deloc. Este o intervenție de rutină pentru noi. Complicații apar extrem de rar, poate când există anumite predispoziții la boli. Însă, cel puțin în ultimii ani, în București proprietarii au înțeles importanța sterilizării. Vin din timp, facem analize înainte de sterilizare, la anumite rase facem chiar și analize cardiologice sau alte analize mai complexe în funcție de nevoi, tocmai pentru a nu avea complicații intraoperatorii sau postoperatorii.
Mai ales dacă ai un animal de rasă (cu pedigree în cazul câinilor, nu cu „rasa” trecută în carnetul de sănătate de un veterinar). Înseamnă că știi la ce să te aștepți: de obicei animăluțele de rasă au niște necesități un pic mai mari decât cele de rasă comună. Sunt predispuse la mai multe boli și poate au nevoie de o îngrijire mai specială. Înseamnă că trebuie să îți permiți să iei un câine de rasă. Te gândești un pic mai bine înainte, citești și te informezi ce înseamnă asta.
Noi, la clinică, oferim toate serviciile necesare unui posesor de animale: de la consultație, ecografie, analize de sânge, analize uzuale, analize complexe, examene cardiologice, cosmetică, cazare și tratament, intervenții chirurgicale, detartraj, internare pentru infecțioși sau grooming. Suntem una dintre clinicile din București cu cele mai mari rate de supraviețuire în cazul bolilor grave precum panelucopenie, PIF (peritonita infecțioasă felină) sau parvoviroză. Suntem echipați și pentru administrarea tratamentelor non-invazive, în combinație cu tratamentele medicamentoase, precum laserterapia (pentru reducerea inflamației și a durerilor de articulații) sau oxigenoterapia.
PressOne: Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețină un viitor posesor de animal de companie?
P. N.: Să aibă foarte mare grijă de unde își achiziționează animăluțele. Eventual să ceară dovezile vaccinării și deparazitării, ca să le arate viitorului medic veterinar, care îl va îndruma către ce este mai corect să facă. Sau să ceară înainte, chiar de la un medic, un sfat: de unde poate să achiziționeze un animal? Sau, și mai bine, de unde ar putea să adopte - așa ar fi ideal, pentru că sunt mii de animale în adăposturi sau pe stradă care ar avea nevoie de o casă și care nu sunt companioni mai puțini buni doar pentru că nu sunt de rasă. Dimpotrivă.
De asemenea, se gândească extrem de bine dacă își cumpără animăluțe de rasă ce presupune îngrijirea lor. Ce costuri pot apărea în timp, la ce boli sunt predispuse, ce are de făcut, ca proprietar, pentru a avea grijă ca ele să fie ok.
Acest material a fost realizat în parteneriat cu Charlie’s Clinic Vet și face parte dintr-un demers de informare și responsabilizare a proprietarilor de animale, pentru reducerea abandonului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this