Foto: Jeff Sheldon / Unsplash.com
18/10/2017
Dacă tehnologia îți fură prea mult timp, minimalismul digital ar putea fi soluția
Pe măsură ce „software-ul mănâncă lumea” și tehnologia devine indispensabilă pentru oricine face o muncă intelectuală, dezordinea și îngrămădeala de pe birouri se mută în spațiul digital.
Și așa cum tot mai mulți oameni sătui de consumerism adoptă un trai minimalist, cei care se simt copleșiți de varietatea aplicaților și a serviciilor online descoperă satisfacția minimalismului digital.
Cal Newport, profesor în domeniul IT, scrie că minimalismul digital este o strategie de eliminare a activităților online cu o valoare scăzută, în ideea de a păstra doar uneltele care îți fac viața mai bună.
Pe principiul less is more, Newport crede că, decât să îți risipești timpul și atenția folosind o grămadă de aplicații, e mai bine să te concentrezi doar pe câteva.
Aproape toate aplicațiile și serviciile online folosesc la ceva, dar, de vreme ce timpul și atenția unui om sunt limitate, este firesc să ne întrebăm care sunt activitățile care aduc cea mai multă plus-valoare pe termen lung.
Pasul următor este găsirea celei mai eficiente unelte pentru o anumită sarcină. Spre exemplu, feed-ul Facebook este unul dintre cele mai folosite canale de informare, dar, dacă vrei să ieși din bula informațională, atunci Facebook nu este de mare ajutor, dimpotrivă.
În manifestul său privind minimalismul digital, Newport scrie că dezordinea digitală este la fel de stresantă precum cea din lumea reală.
Micile griji legate de parolele, update-uri și posibilitatea pierderii datelor ne ocupă mereu atenția, undeva în fundal. Fiind o resursă prețioasă și fragilă, această distragere constantă a atenției face aproape imposibilă concentrarea asupra unui singur lucru.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Dacă ești stresat din cauza tehnologiei și vrei să-ți simplifici viața online, iată trei sfaturi practice:
1. Fă-ți ordine pe ecranul telefonului și al laptopului. Șterge toate aplicațiile pe care nu le-ai folosit în ultima lună și păstrează-le doar pe cele esențiale. Șterge toate programele și fișierele de care nu mai ai nevoie, organizează tot ce rămâne în câteva dosare și nu salva niciodată fișierele descărcate pe desktop.
Poate nu pare o schimbare semnificativă, dar un homescreen curat îți dă o stare de calm în mijlocul furtunilor cotidiene.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
2. Nu lăsa email-urile să scape de sub control. Puțini oameni au disciplina necesară pentru a ajunge la Inbox Zero, iar cei care o fac tind să piardă prea mult timp sortând email-urile pe care le primesc.
Soluția este să automatizezi pe cât posibil procesarea email-urilor cu ajutorul funcțiilor disponibile în Gmail. Dacă încă folosești un cont de Yahoo, bătălia este pierdută din start.
3. Folosește aplicațiile care îți fac viața mai ușoară. Parolele conturilor online pot fi păstrate în siguranță de Lastpass, astfel încât nu mai ai de ținut minte decât o singură parolă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fotografiile pe care le faci cu telefonul pot fi salvate automat și gratuit în cloud prin Google Photos. Serviciul Google Play Music nu e gratuit, dar, cu 22 de lei pe lună, ai acces la aproape orice album și poți să-ți încarci toată colecția muzicală în cloud.
Combinația dintre Feedly (pentru abonarea la feed-urile RSS ale site-urilor) și Pocket (pentru salvarea articolelor pe care vrei să le citești mai târziu) este cea mai eficientă metodă de a ține pasul cu știrile.
Pentru articolele, documentele și rețetele pe care vrei să le arhivezi, există Evernote.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this