Trupa Voltaj, în concert la un miting electoral de susținere a lui Victor Ponta (Bistrița, 2014). Foto: timponline.ro
Trupa Voltaj, în concert la un miting electoral de susținere a lui Victor Ponta (Bistrița, 2014). Foto: timponline.ro
06/02/2017
D-l Goia
Miercuri noaptea, 1/2 februarie, după vreo 30 de ore de la adoptarea Ordonanțelor care au scos sute de mii în stradă, solistul de la Voltaj, Călin Goia, a încărcat pe pagina oficială a trupei o improvizație muzicală de câteva minute, intitulată Dacă România ar putea vorbi, pe care social media a botezat-o repede drept Imnul protestatarilor…
Piesa a fost accesată pe youtube de peste 3 milioane de ori, iar câteva zeci de mii de oameni au distribuit-o cu bună-credință.
Dacă România ar putea vorbi, și-ar aminti, probabil, că Voltaj cântă în mod constant la manifestările electorale ale PSD-ului.
E suficient să recuperăm o imagine a lui Călin Goia care datează din mai 2004. Atunci, în campania pentru alegerile locale, el urca pe o scenă de partid, amenajată în Piaţa Vasile Milea din Pitești, alături de premierul de atunci al României, El Însuși Adrian Năstase, care avea să candideze la președinție, în același an, din partea alianței PSD+PUR.
Au trecut mai bine de 12 ani și pe internet nu mai există înregistrări video ale acelui episod. Arhiva unor ziare consemnează însă că asocierea dintre PSD și trupa Voltaj a mers mai departe de prestarea contra cost a unui serviciu.
Într-un clip electoral al PSD, difuzat în emisiunea „Vorbe despre fapte” de la TVR, membrii trupelor Compact și Voltaj apăreau ca susținători ai lui Adrian Năstase.
În montaj „s-a putut vedea cum, la sfârșitul discursului, trupa Voltaj a urcat pe scenă cu Năstase, Geoană & Co pe acordurile melodiei «We Are the Champions». (…) Apoi, Călin Goia, vocalul trupei, l-a «lansat» pe premier: «Adriaaaaan Năstaaaase! Îi mulțumim pentru prezență»”, scria Hotnews.
Imagine din 2014, de la un miting electoral pentru susținerea lui Victor Ponta, desfășurat la Bistrița. O serie întreagă de la manifestare este disponibilă pe pagina de Facebook a site-ului timponline.ro.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Acel clip electoral al PSD din 2004 era construit pe un pasaj din hitul „20”, al trupei Voltaj:
„Pentru cei care cred/ Că viața e făcută doar să-ți numeri, numeri banii/ Și cum trec anii/ Vă spun acum trăiți acum/ Viața e frumoasă cum, oricum e ea, ușoară, grea.// Tânăr vreau mereu să fiu/ Să trăiesc așa cum știu/ Ca la 20 de ani/ Fără griji și fără bani”.
Între timp, grijile s-au înmulțit, membrii trupei nu mai au 20 de ani, iar banii au început să conteze tot mai mult.
Trufele, ultima bogăţie a subsolului românesc
Comercianţii români nu sunt decât furnizori ai italienilor.
Când se-nchid prea multe mine, iese țuica de smochine
La 10 ani de la închiderea minelor din Clisura Dunării, comuna Svinița deține cea mai mare plantație de smochini din țară. Țuica de aici are 50 de grade.
Voltaj este una dintre formațiile cele mai prezente în campaniile electorale ale PSD. Dar a concertat și pentru PDL, când partidul lui Traian Băsescu și al lui Emil Boc se afla la putere.
Surse din PSD spun că, în campaniile electorale, conducerea centrală încheie cu diverși artiști contracte-cadru care prevăd prezența acestora la tot felul de evenimente politice din țară.
În campaniile din 2007, 2009, 2012 și 2014, Voltaj s-a pus la dispoziția celor din PSD. În 2007, în perioada celor 30 de zile ale suspendării lui Traian Băsescu, solistul Călin Goia declara că trupa este „neutră”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avea să cânte atât pentru PSD, cât și pentru PD, în cinci mitinguri electorale.
„Dacă, pentru un concert electoral, băieții de la Voltaj percep un onorariu de 5.000 de euro, cele două săptămâni electorale le-au rotunjit bugetul cu 25.000 de euro. Voltaj a cântat la mitingul PSD, organizat de 1 mai la București, dar și la mitingurile PD de la Iași, Craiova, Cluj și Constanța”, scria presa vremii.
În 2009, Voltaj a cântat pentru mezina lui Traian Băsescu – EBA, în campania pentru alegerile europarlamentare. În 2012, tariful solicitat de trupă ca să cânte pentru un partid urcase la 8.500 de euro.
Săptămâna trecută, Călin Goia și Voltaj au reușit să „întoarcă” din versuri versatilitatea de care dau dovadă. Au scos pe piață, după circa 30 de ore de la ședința de Guvern din seara de 31 ianuarie, ceea ce un utilizator de Facebook denumea „сel mai clasic caz de traseism muzical”.
Versurile piesei intitulate „Dacă România ar putea vorbi” sunt un countdown al zilelor până când urma să intre în vigoare controversata Ordonanță pentru modificarea Codului Penal.
Textul abundă în platitudini.
Mai am doar 7 zile să-i opresc
Pe cei ce fără milă mă jertfesc
Mai am doar 6 zile să mai sper
Că n-o s-ajung în întunericul de ieri
Mai am 5 zile și cam asta-i tot
Să mă ridic de jos n-am să mai pot
Mai am doar 4 zile să schimb totul
Căci lacrimile mele sunt Mureșul și Oltul
Mai am trei zile și nicio minune
Nu va dura mai mult, așa se spune
Mai am doar 2 zile, din păcate,
Vreau să vă văd iar, frate lângă frate
Mai am o zi și doar un singur dor
Nu mă lăsați, vă rog, să mor!
Într-un interviu publicat pe site-ul life.ro, solistul Călin Goia își descrie proaspăta creație:
„Este tristă, dar în acelasi timp mobilizatoare, cred eu. Ultimul vers este clar un îndemn şi o rugăminte: «Nu mă lăsaţi, vă rog, să mor!». Încă mai există speranţă.
Patriot am fost tot timpul, îmi iubesc ţara şi am compus împreună cu colegii mei mai multe piese dedicate României şi românilor.
Nu sunt susţinătorul vreunui partid politic, iar aici este vorba de o implicare socială absolut necesară. Eu, personal, de-a lungul anilor, am crezut şi ulterior am fost deseori dezamăgit de ce au făcut cei pe care i-am votat. Acum însă e de-a dreptul revoltător ce se întâmplă!”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this