Foto: Alberto Groşescu / Inquam Photos
14/06/2018
Curtea de Conturi: în ultimii 8 ani, statul a recuperat un milion de euro dintr-un prejudiciu total de 2 miliarde €
În perioada 2010-2017, Curtea de Conturi a trimis către organele de urmărire penală 752 de sesizări penale privind tot atâtea cazuri de prejudiciere a instituțiilor statului.
Dintre acestea, peste 580 au rămas nesoluționate – adică peste 80%.
Valoarea însumată a pagubei aduse statului în perioada 2010-2017, potrivit estimărilor făcute de inspectorii Curții, depășește 2 miliarde de euro.
Din această sumă, s-a reușit recuperarea unui singur milion de euro.
Aceste informații sunt cuprinse într-o sinteză publicată recent pe site-ul Curții de Conturi.
Dintre cele 752 de cazuri semnalate, 143 se referă la dosare în care prejudiciul estimat de experții Curții depășește 500.000 de euro.
„Acestea totalizează un prejudiciu estimat în valoare de 10.508.690,38 mii lei”, arată documentul publicat de Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi afirmă că, pe lângă aceste 10 miliarde de lei, statul a fost păgubit, în celelalte cazuri, cu alte 200 de milioane de lei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*
Numai în 2017, Curtea a trimis 120 de sesizări penale. 19 dintre acestea vizează prejudicii care depășesc, fiecare, 500.000 de euro.
Totalul pagubelor din bani publici pentru care s-au depus sesizări penale în 2017 este de 706 milioane de lei. În 2016 fusese de 1,7 miliarde de lei.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În documentul menționat se arată că, în majoritatea cazurilor, procurorii clasează dosarele deschise în urma rapoartelor și sesizărilor Curții de Conturi.
„Din totalul prejudiciului constatat de Curtea de Conturi, în urma actelor de control încheiate ca urmare a soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată competente în soluționarea cauzelor penale, s-a dispus recuperarea sumei de 5.181,34 mii lei (5,1 milioane de lei − n.r.).
În ceea ce privește tipologia de infracțiuni (…), acestea vizează infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, deturnare de fonduri”, se arată în sinteza citată.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dintre cele peste 750 de cazuri, doar 20 s-au finalizat cu condamnarea inculpaților.
Curtea de Conturi este singura instituție abilitată să verifice oportunitatea cheltuirii banilor publici.
Sinteza Raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2010-2017 poate fi citită aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this