Foto: Alberto Groşescu / Inquam Photos

Curtea de Conturi: în ultimii 8 ani, statul a recuperat un milion de euro dintr-un prejudiciu total de 2 miliarde €

În perioada 2010-2017, Curtea de Conturi a trimis către organele de urmărire penală 752 de sesizări penale privind tot atâtea cazuri de prejudiciere a instituțiilor statului.

Dintre acestea, peste 580 au rămas nesoluționate – adică peste 80%.

Valoarea însumată a pagubei aduse statului în perioada 2010-2017, potrivit estimărilor făcute de inspectorii Curții, depășește 2 miliarde de euro.

Din această sumă, s-a reușit recuperarea unui singur milion de euro.

Aceste informații sunt cuprinse într-o sinteză publicată recent pe site-ul Curții de Conturi.

Dintre cele 752 de cazuri semnalate, 143 se referă la dosare în care prejudiciul estimat de experții Curții depășește 500.000 de euro.

„Acestea totalizează un prejudiciu estimat în valoare de 10.508.690,38 mii lei”, arată documentul publicat de Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi afirmă că, pe lângă aceste 10 miliarde de lei, statul a fost păgubit, în celelalte cazuri, cu alte 200 de milioane de lei.

*

Numai în 2017, Curtea a trimis 120 de sesizări penale. 19 dintre acestea vizează prejudicii care depășesc, fiecare, 500.000 de euro.

Totalul pagubelor din bani publici pentru care s-au depus sesizări penale în 2017 este de 706 milioane de lei. În 2016 fusese de 1,7 miliarde de lei.

În documentul menționat se arată că, în majoritatea cazurilor, procurorii clasează dosarele deschise în urma rapoartelor și sesizărilor Curții de Conturi.

„Din totalul prejudiciului constatat de Curtea de Conturi, în urma actelor de control încheiate ca urmare a soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată competente în soluționarea cauzelor penale, s-a dispus recuperarea sumei de 5.181,34 mii lei (5,1 milioane de lei − n.r.).

În ceea ce privește tipologia de infracțiuni (…), acestea vizează infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, deturnare de fonduri”, se arată în sinteza citată.

Dintre cele peste 750 de cazuri, doar 20 s-au finalizat cu condamnarea inculpaților.

Curtea de Conturi este singura instituție abilitată să verifice oportunitatea cheltuirii banilor publici.

Sinteza Raportului privind sesizările penale formulate de Curtea de Conturi în perioada 2010-2017 poate fi citită aici.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...